Rajčata 2023



                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6565) - 9.142 (?) 
25.5.2023 9:03

No já bych ty skupiny viděl spíš založené na podobných osobních zkušenostech. Fandovství je víc iracionální. A ano, člověka potěší neštěstí druhýho...

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 24.5.2023 18:56

Může se to stát. Pořád ale mám jeden argunemt, na který zapomínáte: 570 mnm. Nedává smysl cokoliv uspěchat, když se tomu nebude dařit. Stačilo mi, že jsem musel dát rajčata ven proti svému přesvědčení.

A ještě: pokud píšu o svých problémech, nestěžuju si: chci jen varovat ostatní. Nic víc. Pokud se vám to nelíbí, nečtěte to - poznáte to vždy už podle přihlášení.

Milan HP

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6565) - 9.142 (?), 24.5.2023 22:02

Když už jsme u těch zemních teplot, kolik tam teď v té hloubce 5 - 10 cm máte? Sice mám teploměr, kterým bych to změřil, ale je mi žinantní to udělat.

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 24.5.2023 22:50

Pepé, řeknu to na rovinu: ten záhon ještě není připraven, takže jsem teplotu zatím ani neměřil. Zase takový typický MHP: ryju záhon, najednou v 25 cm narazím na šutr. Tak dolů, odhrabat, vykopat, vytáhnout. No, byly tam 4, od 30 do 70 kg. Jasně, moh bych je tam nechat, většina rostlin ani tak hluboko nejde (okurky určitě ne). Jenže bych měl blbej pocit, nejspíš porážky. Tak jsem je vytáhl všechny, trvalo to 2 dny. A když už tam ta díra byla, rozhod jsem se, že ten záhon zvelebím jako ty předešlé: větvičky a biohmota dospod (ono se to i hodilo, šla tam všechna posekaná tráva) a ještě zlehčit jílovku substrátem a perlitem (kdysi jsem koupil asi 200 litrů). Už to sice zahazuju, ale sít okurky ještě nelze. A jak tady někdo naznačil, že pozdní výsev znamená kratší vegetaci díky padlí či plísni, mám zkušenost, že tam nahoře se mi díky podmínkám tohle ještě nestalo - vždycky bylo okurek dost až příliš.  

Proč je Vám to "žinantní"? Protože to zkušený sedlák pozná docela spolehlivě jen hmatem? Pak to naprosto chápu. Dá se to odhadnout s přesností tak 2°C. Ale pochopil jsem, že ten odhad v mělkých hloubkách je třeba dělat poránu, nikoliv navečer po slunečném dnu.

Milan

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6565) - 9.142 (?), 25.5.2023 8:59

Naštěstí mám pole, kde takový bugry nejsou, ale jsou jinde. Zúrodnění půdy je záslužná věc, odměna vás nemine. A s teplotou prostě jednak jsem línej, musel bych dávat baterky do čidla a do přijímače a tak nějak to nepotřebuju, okurky mám jen ve skleníku.

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 25.5.2023 23:27

Já se ale za "nešťastníka" nepovažuju. Mne to vytahávání šutrů docela baví. Bohužel i víc než rytí. Okurky mají smůlu. Ale i tak půjdou do země už snad tenhle víkend, což je o malinko dřív než některé jiné roky. Stejně jako fazolky a celer.

O tom skleníku váhám už dlouho. Není to ani otázka peněz, ale spíš jeho užitečnosti pro mne. Asi bych volil polykarbonát a téměř úplně otevíratelnou konstrukci. Jak to máte vy? Jen váhám, zda by tam nahoře nebylo vhodné i tepelné čerpadlo. Mrazíky tam řádí někdy i do konce května. Takže pokud bych si opravdu chtěl pomoct s rychlením, bylo by asi docela přínosem. A žádné vzduch - voda. Země - voda. Rubáš nemá kapsy.

Horňáci a dolňáci (o ženské ale nejdelaugh). Srandovní, ale něco na tom je. My musíme prostě brát v potaz i jiné faktory než ti dolňáci. Naše "rady" jim jsou téměř zbytečné, ale bohužel je tomu i naopak. Ne, to opravdu není jako Sparta versus Slavie. Je to spíš o tom, že sytý hladovému nevěří. Protože si neumí představit, co je to hlad. Tedy chlad a jílovka.

A aby to bylo alespoň trochu o rajčatech: jak si vedou ta zasazená do vyvrtaných děr? U mne zatím spíš hůř než ta klasicky šikmo zasazená. Ale stále doufám, že přijdou časy, kdy se situace obrátí. Myslím ale, že jsem opomněl vzít potaz právě ty květnové rozdíly teplot v různých hloubkách. Takže budu měnit plány výsevů a budu se snažit tomu přizpůsobit i čas a způsob výsadby. A tady je asi právě ten rozdíl mezi horňáky a dolňáky: u nás se ty počasově rozdílné roky projevují mnohem výrazněji.

Milan

                     
host - 189.109 (?), 25.5.2023 7:46

Přesnou teplotu v hloubce 5 cm vám říct nemůže, protože během dne osciluje mezi 15 a 23 °C.

Teplota půdy Pardubice
Teplota půdy Pardubice
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 26.5.2023 0:21

Díky. Máte datalog, takže Pardubičáci si můžou být jistí, že můžou sít i vysazovat okurky ven. Samozřejmě v tom ale hraje roli i výhled. Pokud by následoval déledobý propad teplot, nemuselo by se jim dařit. Čímž by se asi staly méně odolnými proti chorobám (rozhodně by ale přežily). Ale zdá se, že to nehrozí. A povrchové teploty opravdu skáčou jako kůzle. Slunečno: hop nahoru. Studená fronta, chladný vítr, studený déšť či dokonce kroupy: hop dolů. To, co já vidím jako důležité, je doba teplot půdy pod těch 15°C. Hodinka či dvě v noci, žádný velký problém. 12°C po dobu 16 či více hodin už je ale jiná písnička. No a já si to tam nahoře musím změřit sám.

Vlastně to zdržení způsobené vytahováním balvanů jim asi spíš prospěje než uškodí.

Milan HP

                     
host - 27.8 (?), 26.5.2023 7:27

1. Sám jste napsal, že neměříte teplotu půdy, takže o čem to vlastně mluvíte?

2. Je naprosto přirozené, že teplota ve hloubce 5 cm skáče jak kůzle. Bylo tomu odjakživa a bude tomu navždy. Okamžitě se projeví jak denní doba, tak déšť a ochlazení. A nejsou výjimkou letní týdenní deštivé epizody s max. teplotou kolem 15 °C. Kolik asi může mít ten týden teplota v 5 cm? Asi přímo "zabijáckou". wink

3. Už jste tu znovu s vašimi báchorkami, kde házíte různými čísly a píšete o tom, jak se která rostlina zachová a jak jí to ublíží? Jak musíte měřit teplotu ráno a podle toho vysazovat? laugh Můžete uvést zdroj či nějakou studii těchto údajů a informací? Okurky pěstuji už roky, proto vaše tvrzení s čistým svědomím prohlašuji za koninu nejvyššího kalibru.

4. Jak to asi dělají zemědělci, že v sezóně sklízí na poli okurky a další plodiny? Jak to, že je sklízejí i v teplotně nepříznivých letech? Co budete dělat, když teď budou teploty kolem 20 °C (mimochodem velmi příjemná teplota na pěstování), ale v 5 cm budou logicky podstatně nižší? To budete se zasetím čekat do podzimu, zda nepřijdou tropy a nebude "vhodná teplota v 5 cm" pro zasetí vašich semínek? laugh

Promiňte, chtělo by to trochu soudnosti, váš pseudovědecký přístup (kdy si své teorie bez jakýchkoli podložených informací formulujete sám) je pro pěstování zeleniny vysoce nepraktický a nedoporučuji nikomu, kdo by se chtěl inspirovat, jej následovat. Proto na vás taky reaguji, abych ochránil případné nováčky, kdyby vám chtěli uvěřit. Bráním zde realitu a obvyklou praxi proti vašim hypotézám.

                     
host - 1.199 (?), 26.5.2023 7:52
Á samozvaný ochránce nováčků se probudil do nového dne a začal šířit svá moudra a plivat okolo sebe.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Hydroizolace bazénu6.9.2024
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy25.8.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika