Rajčata 2023



                     
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?) 
5.5.2023 20:04

Tak já např. sázím rajčata ve skleníku i venku vodorovně. Mimo jiné z důvodu, že je pěstuji v 1l kartonech od mléka (úzkých a vysokých - pro úsporu místa). Zároveň vysévám kolem 22.2., takže není problém sazenice položit do mělkého výkopu a pak ohnout stonek do pravého úhlu a ten připevnit k opoře.

Letos jsem vysadil do skleníku 28.4. - stejně tam už min dva týdny byly a jenom čekali na zahřátí půdy (papriky 1.5., ty jsou ale po obvodu skleníku, kde je vyrazně chladnější půda, než mají rajčata uprostřed - skleník není na podezdívce). Rajčata Ven už by to asi taky šla vysadit, ale půda je ještě dost studená. Pro srovnání loni touto dobou jsem už měl venku vysázeno a ve skleníku mi cca půlka odrůd kvetla, letos si na první květ ještě pár dnů počkám. Celekové letošní zpoždění vegetace u nás na Vysočině odhaduji na 10-14 dnů.


  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 61.109 (?), 5.5.2023 22:18

Já mám záhony připravené,. dokonce mně syn odvezl všechna rajčata na zahradu a tak zítra ráno to půjdu zasadit. Předpokládám, že těch devadesát sazenic zasadím tak nějak za dvě hodiny. Nejhorší je, dát každou odrůdu na to místo, které mám pro ni určené v plánku výsadby.

           Vladimír

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3292) - 61.109 (?), 6.5.2023 23:20

Dnes ráno jsem ta rajčata za vytrvalého mírného deště zasadil. Když jsem došel domů, tak na webu chmi byla výstraha, že budou na Jižní Moravě bouřky dokonce s kroupami až 2 cm. Celé odpoledne jsem sledoval počasí a jsem rád, že se jim ta předpověď alespoň u nás moc nepovedla. V pondělí udělám nějaké úpravy, aby případné kroupy rajčata nepoškodily. Pochopitelně jen do určité velikosti.

           Vladimír

Sazenice rajčat
Sazenice rajčat
                     
Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 7.5.2023 9:24
Je vidět, že u vás není moc větrno. To kdybych já u nás zasadil ven tak velká rajčata bez opory a okamžitého vyvázání, vítr by je rozcupoval. O výstraze jsem se dověděl až při večerní předpovědi počasí. Ale já když se podívám, že je černo od hradu, raději přikrývám. V 99% to sice hory nepřeleze, ale když ano je pohroma. Bohužel se před několika lety otevřel u nás nový bouřkový koridor od litenčické pahorkatiny. Několikrát to znamenalo dost silné krupobití.
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3292) - 61.109 (?), 7.5.2023 13:19

Jistě jste si všiml, že většina těch vyšších není vzpřímená, ale leží na té černé textilii. Tam je nějaký vítr neohrožuje. V pondělí zavěsím u těch vyšších spirály a stonky do nich upevním. Postuponě takto ošetřím všechny sazenice.Všechno chce čas.

           Vladimír

                     
Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 7.5.2023 15:43
Ano všiml jsem si toho, ale to by u nás neobstálo, hlavně v zadní zahradě. Už vím, proč sadíte za mírného deště, který znamená zataženou oblohu. Já když takhle na černou textilii vysadím sazenice okurek a jak leží nezastíněné, slunce je někdy úplně sežehne. Ale rajče je asi odolnější, ty jsem na textilii nikdy nedával.
                     
host - 63.55 (?), 7.5.2023 17:41

Nerozumím tomu co by u vás neobstálo. Já dávám na tu černou folii všechno. Nikdy se mně nic nespálilo. Jahody, vzpomínané okurky, melouny, papriky, květáky, kedlubny, pekingské zelí, atd. Jen to co se pěstuje v řádcích tak to ne (mrkev, petržel). To, že pršelo bylo pro mne spíš nepříjemné, raději bych sázel při pěkném počasí (sazenice jsem měl uvyklé na slunce).

           Vladimír

                     
Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 7.5.2023 19:22
Nyní je u nás takový severák, že by ta rajčata neobstála a byla u nás na cáry. Jahody už na textili nedávám kvůli okopávce která jim prospívá, snad jen před tvorbou plodů by se při větším množství vyplatilo rozmotat pouze pásy v neziřadích. Já s textilií nemám dobré zkušenosti ani z hlediska škůdců, předloni jsem měl problémy se sviluškama a loni taky a jen tam kde byla textilie. Asi jsem ji špatně dezinfikoval. A možná by se v ní mohly držet i spory plísně. I ve smotané a uskladnené jsem našel vylíhlé nějaké housenky. Nevím, třeba to tak není a je to pouze můj dojem. U nás je taková půda, že když kedlubnu nebo zelí neokopu ani neroste. Každý máme jiné podmínky. Okurky taky otužujem na slunce. Ale letos jdou nakladačky z přímého výsevu.
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2845) - 208.138 (?), 8.5.2023 10:15

Ano, je to letos zpožděné. Ovšem ty moje vyseté 18.2. už jsou tak 90 cm bez balu (také kartóny) a dost jich už kvete. Na Rajčatech 2023 je snímek, který se ale neobjevil v nových příspěvcích. Letos zkouším vrtat díry, utopit bal, ale stejně ještě musím kus stonku položit šikmo. Spoléhám na to, že v hloubce cca 40 cm vydrží voda déle, ale že si také vytvoří kořínky těsně pod povrchem, takže budou čerpat i z deště či zálivky.  

Milan HP

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2845) - 208.138 (?), 7.5.2023 22:38

Prvních 7 šlo v pátek, dalších 7 dnes. Víc má záda těžko snáší. A hlavně mne zpomaluje to, že záhony nebyly připravené, takže nejdřív ryju, odpleveluju a pak teprve můžu sázet.

A mám první zkušenosti s výsadbou pomocí zemních vrtáků. V pátek jsem použil 90mm, ale nějak se mi to nezdálo, protože jsem tam mohl dát bal pouze kolmo a ty moje štafle koukaly stále ze země příliš vysoko. Takže jsem nasadil 150mm, bal téměř na ležato a stejně jsem musel spodek stonku ještě zahrabat šikmo. Přínosem vrtáků je, že výroba díry je pro mne méně náročná než rýčem či lopatou, zahrabání stonku už je pak snadné. A není třeba dělat hromady hlíny. Výsadbu provádím včetně opory okamžitě, právě kvůli větru. Stejně jako pan Biegler bych z nich asi měl cáry, kdybych je nechal jen tak ležet. Jenže těm pátečním jsem dal hned 2m tyče, takže ani nejsou přikrytá. Ta dnešní ano. Zítra ráno tam mají být 2 - 3°C po dobu asi 4 hodin. Tak uvidím, co to s nimi udělá.

Díry jsem prolil opravdu horkou vodou a na teplotě půdy kolem balu to bylo dost znát. Ne, nespařil jsem je. Takže doufám, že stihnou hezky zakořenit a že se moc nezaseknou. Část z nich už kvete.

Zítra má být slunečno, takže bude prodloužená šichta, tak snad jich zasadím dvojnásobek.

Přerostlá sadba z února v balkonovníku
Přerostlá sadba z února v balkonovníku
Březnová sadba
Březnová sadba
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika