Mráz ve vegetačním období v roce 2024
|
|
 |
 |
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 2.164 (?) 25.4.2024 14:47
Hradec Králové - Svobodné Dvory: Jabloně a evropské hrušně jsou v pořádku. Jabloň Granny Smith na pláněti je v plném květu a nebyla poškozena, tedy ani ty květy. Švestky a třešně jsou tak na 50 %. Meruňky jsou na odpis, mirabelka Nancyská je chycená z 90 %, nashi ze 75 %. Ořešák, jak kde. Denně jezdím kolem Labského náhonu. Ořešák, který roste na jeho břehu nad vodou, je téměř nepoškozený. Záleží holt na lokálních podmínkách. Stromy jsem přihnojil postřikem na list (hnojiv je více, já jsem použil Kristalon). Přidal jsem Atonik. Důležitá bude chemická ochrana toho, co zbylo. Mohlo by se zdát, že choroby a škůdci si dali pauzu, ale včera jsem objevil mraky mšic na třešni (již ošetřeno Sanium Ultra).
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 25.4.2024 9:36
Broskve jako jediné vypadají nejlépe, myslím že se to pozná hned pár hodin po mrazu podle čnělky, zmrzlé plůdek ji má hnědočernou zmrzlou. Jabka jsou ale zčásti poškozené v plůdkách nahnědlé. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 25.4.2024 9:50
Ještě jedna fotka třešní Burlat. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.1 (?), 25.4.2024 9:35
Mám to stejne u Sweet Early. Po mrazu vypadaly ze jsou všechny ko. Po včerejší kontrole se zda být tak 50% větších (rostou) ty ostatní jsou černé o stejne velikosti jak přišel před týdnem ten mráz. Nicméně zítra u nás předpovídají jeden pod nulou a to v naši dolince bývá o dva, tři stupně méně. Každopádně Kioto je 100% zmrzlé, dokonce má i stromek povadle listy od toho mrazu a ne a ne se vzpamatovat. Ko je i topstar, 50% angrestu. Broskve se zatím zdají být v pořádku. Zdenek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.119 (?), 23.4.2024 19:06
Merunky mate ko. Nemuzou vydrzet minus 3 vse opada.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.13 (?), 23.4.2024 19:37
Dekuji vam za reakci, takle to kompletne schytaly 3 stromy merunek ze 4. Ten ctvrty ma jen par plodu, sice neprasklych, ale chytle jsou taky. Oresak ko, tresne 97% ko, svestky se uvidi, ale minimalne 70% je ko uz ted. Japonska hruska je hodne chytla ale uvidime.Jedine co vypada dobre jsou broskve, ty nevymrzly. Zde (severni morava)jsem registroval vcera namzazu na aute uz kolem 22 hodiny, kolik bylo v noci ale nevim.
|
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 2.164 (?), 25.4.2024 14:47
Hradec Králové - Svobodné Dvory: Jabloně a evropské hrušně jsou v pořádku. Jabloň Granny Smith na pláněti je v plném květu a nebyla poškozena, tedy ani ty květy. Švestky a třešně jsou tak na 50 %. Meruňky jsou na odpis, mirabelka Nancyská je chycená z 90 %, nashi ze 75 %. Ořešák, jak kde. Denně jezdím kolem Labského náhonu. Ořešák, který roste na jeho břehu nad vodou, je téměř nepoškozený. Záleží holt na lokálních podmínkách. Stromy jsem přihnojil postřikem na list (hnojiv je více, já jsem použil Kristalon). Přidal jsem Atonik. Důležitá bude chemická ochrana toho, co zbylo. Mohlo by se zdát, že choroby a škůdci si dali pauzu, ale včera jsem objevil mraky mšic na třešni (již ošetřeno Sanium Ultra).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 25.4.2024 15:04
Tak to je konec, "Miloši". Respektive jsi mě, Martine, vůbec nepotěšil. Plůdky broskvoní mají hnědé čnělky snad všechny. Po rozloupnutí se objeví světle hnědý střed. Zajímalo by mě, kdy to všechno opadá, pokud to opadá. Zatím plůdky všude drží, jako kdyby se nechumelilo. Některé meruňky jsou obsypané, např. Bebeco, Harcot. Na fotce plody na roubu Apredelice. Nevypadají na první pohled nějak hrůzostrašně. Jen nějaký ten "lišej" na slupce. Kolik tady přesně bylo, pane od Chrudimi, to nevím. Řídím se podle oficiálního údaje minimální teploty pro Pardubice, což bylo -2,6°C ve 3.30 hod.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 25.4.2024 15:08
|
|
 |
|