|
Počasí 2025, 10.3.2025 Před čtrnácti dny -20°C a ńyní +20°C, tomu se říká klasické středoevropské klima. A co řekl předseda ovocnářské unie Ludvík minulý týden? Situace z předchozího roku se nebude opakovat. V tuto dobu kvetly na jižní Moravě meruňky, kdežto letos je... celý příspěvek > |  | Počasí 2025, 6.3.2025 Máte na mysli tu naprostou zkázu nákladního vlaku v Hustopečích nad Bečvou, pane SPCH? Takového jedu, co se dostalo do země a spodních vod, to je hotová katastrofa. V posledních dnech hořel i les někde na Pelhřimovsku, tak doufám, že se panu PP nic... celý příspěvek > |  |
|  | Poškození květních pupenů meruněk mrazem, 6.3.2025 Kdo ví, Martine, jak to dopadne u nás. Člověk se nechá ukolébat zvyšujícími se teplotami a slunečným počasím a pak se to najednou zlomí a začne mrznout. Myslím tím období kvetení a po něm. Pane 234.xx, máte nějaký zvláštní zájem na tom Soledane?... celý příspěvek > |  | Počasí 2025, 6.3.2025 Jak to vidíte tento rok, pánové Waltře, SPCH, MH, PP a jiní? Půdní sucho sice ještě není, ale deficit srážek už je veliký. Tady snad letos ještě nepršelo. Nemám žádné informace o tom, že by měla přijít nějaká změna. |  | Kadeřavost broskvoní 2025, 5.3.2025 A bude hůř, Miloši, protože dobře už bylo. Zelený úděl, zbrojení, cla, kvůli stále novým "solárníkům", bude údajně elektřina každoročně zdražovat, protože se musí kvůli nim posilovat síť. Prostě jak říkal Matuška v rodácích: "Tahle doba co přijde, už... celý příspěvek > |  | Kadeřavost broskvoní 2025, 3.3.2025 I tak ale lze konstatovat, že letošní nástup jara není příliš rychlý.
V nížinách je údajně vegetace opožděná o 14 dní. Stále něco vykládají o teplých zimách a pak stačí, aby týden mrzlo a hned je všechno opožděné. |  | Poškození květních pupenů meruněk mrazem, 1.3.2025  Marku, u mě to vypadá takto (viz.fotky). Pane Waltere, počítám s tím. Mrzí mě to Jojo. Já teď přesně nevím, jestli nekvetlo, nebo plody zmrzly, každopádně žádná úroda nebyla. Přesto nejsou prakticky žádné přírůstky. Stanley byl také bez plodů, ale... celý příspěvek > |  | Envy, 28.2.2025 Nikdo jiný nezhodnotí Envy z Lidlu? Třeba pan PP? Je to možná odrůda, která bude leckde špatně dozrávat. Ta chuť je dosti sytá, plná, spíše sladká, ale i s nějakými těmi kyselinami. |  | Poškození květních pupenů meruněk mrazem, 28.2.2025 Je fakt, že jsem o situaci v zahraničí nic nezaregistroval. Jen o nekonečném zdražování potravin a tom, že se k nám bude dovážet maso z jižní Ameriky plné zde zakázaných pesticidů a vysokých dávek antibiotik (viz. včerejší stávka zemědělců). Co se... celý příspěvek > |  | Poškození květních pupenů meruněk mrazem, 27.2.2025 Martine, díky za přehled kde a kdy co kvetlo a zmrzlo v zahraničí. U Mayacotu se teprve až teď začínají objevovat červené špičky na květních pupenech. Nějak se mi to nezdá, že by to všechno zmrzlo úplně zavřené. Pitvat pupeny nebudu. Minulý rok to... celý příspěvek > |  |
|  | Poškození květních pupenů meruněk mrazem, 25.2.2025 Stromy na kopcích jsou před mrazem ve známé výhodě. Na Kaňku u Kutné Hory to mám rád. Jestli to tam znáte, tak poblíž byl před lety jakýsi dávno opuštěný ovocný sad s vysokou trávou a chřadnoucími řadami jabloní na jakýchsi slabých podnožích rodící... celý příspěvek > |  | Poškození květních pupenů meruněk mrazem, 25.2.2025 Ať už napsal předchozí příspěvek kdokoliv, tak opak je pravdou. Alespoň já osobně budu vděčný za každý příspěvek, názor, zkušenost, fotku. Nebo stačí jen napsat, jak kdo dopadl. Ukazuje se, že ztráty jsou už nyní a to máme prakticky všechno ještě... celý příspěvek > |  | Poškození květních pupenů meruněk mrazem, 25.2.2025 MH napsal: Díval jsem se dneska na tu tvoji falešnou Apridelice, tedy Mayacot, pupeny jsou nalité ještě zavřené, no ale uvnitř všecko hnědé, v druhé zahradě ji mám v koruně Leskory. Leskora je bez poškození, ještě mám v ní přiroubovanou Priciu, ta je... celý příspěvek > |  | Envy, 24.2.2025  Envy mají asi ve všech Lidlech, možná i jinde. Je to dost slušný slaďák. Pane Waltře, pokud nedáte dopustit na Opál, tak tento dezertní Envy, by vám jistě chutnal. |  | Novovyšlachteni križenec Duranzie a Bystrickej, 24.2.2025 Milan jistě odpoví. Mám Jajo naroubované už dost dlouho, ale rouby prakticky nerostou a plodů jsem se zatím nedočkal. Dlouho jsem o této odrůdě neslyšel, takže zřejmě to nic mimořádného nebude. Jste vlastně jediný, kdo napsal po čase nějakou reakci. |  |
 |
|