Poškození květních pupenů meruněk mrazem

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?)
28.2.2025 11:43

Je fakt, že jsem o situaci v zahraničí nic nezaregistroval. Jen o nekonečném zdražování potravin a tom, že se k nám bude dovážet maso z jižní Ameriky plné zde zakázaných pesticidů a vysokých dávek antibiotik (viz. včerejší stávka zemědělců). Co se týče těch mých oček, tak samozřejmě nevím, jestli z nich něco skutečně vyrazí a doufám, že minulý týden nezmrzla. Jsem rád, že s Markem můžeme společně porovnat Vehardu, Koolgat a Congat. Ani se mně nechtělo věřit, že mu minulý rok u Poděbrad přežily mrazy nějaké Leskory. Tady ani jedna.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.87 (?), 26.2.2025 19:51

Turecko nejteplejší subtropický jih - Adana, meruňky v plůdcích, stanice -7°C... reálně ještě horší, zamrzlé foliovníky tomu odpovídají, takže sklizeno, palmy asi taky kaput.

Sýrie Aleppo, stanice -9°C...

Malatya turecko 1000mnm - největší pěstitelská oblast meruněk - stanice -11°C, do poupat, asi sklizeno

Dálný sever Ostrava, stanice Tmin -12°C, díky věčné zimě květní pupeny meruněk ještě zavřené a stejně jsou KO.

Kde je chyba. MH

Adana jih turecka
Adana jih turecka

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?), 27.2.2025 8:56
Po týdnu od mrazů to zatím u mě vypadá nadějně, nezdá se, že by všechny pupeny pomrzly. Nejnižší teploty tu byly něco málo pod -10st. Karola je teprve ve stádiu nalévání pupenú, tam je vše OK, Betinka v stádiu rašení pupenů, tady možná část pupenů odpadne. To ale při obrovské násadě nevadí. I broskvoně jsou zatím OK. Bohužel ale žádná z odrůd broskvoní, které jsem obdržel a rouboval začátkem února, se neujala, to je škoda. Walter
uzavřené pupeny Karoly
uzavřené pupeny Karoly
narašené květní pupeny Betinky
narašené květní pupeny Betinky

broskvoňové pupeny
broskvoňové pupeny

host - 213.87 (?), 27.2.2025 17:35

Přepokládal bych, že ty české odrůdy meruněk by měly mrazy do pupenů vydržet.

A k broskvoním - to jste měl nějaké speciální odrůdy? Nevím jak jste postupoval, ale v teple na narašenou květináčovou podnož se obvykle broskvoně příjmou, pokud ne, dají se ještě znova přeroubovat. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 27.2.2025 21:42

Martine, díky za přehled kde a kdy co kvetlo a zmrzlo v zahraničí. U Mayacotu se teprve až teď začínají objevovat červené špičky na květních pupenech. Nějak se mi to nezdá, že by to všechno zmrzlo úplně zavřené. Pitvat pupeny nebudu. Minulý rok to byl extrém. Pro mě nová zkušenost. -2,5 °C stačilo zahubit veškeré plody meruněk, tudíž i Leskory. Jak říkal předseda Ludvík, plody "nastydly" a bylo po meruňkách. Pane Waltere, ty rouby broskvoní možná nebyly opožděné v rašení oproti podložce, nebo nevím čím by to mohlo být. Vsadil bych na letní očkování. Dělal jsem toho v létě poměrně dost a ať už darovaná nebo přehazovaná očka broskvoní vypadají velmi slibně. Až na Cesarini všechno zelené, pěkně přirostlé. Stejně tak vypadají dobře všechna očka Vackovy na Köröšské, nebo očka Moni na Jofele. Doufám, že se mi ujmou očka Dolanky, protože mi už dva rouby ze třech zaschly.

host - 213.87 (?), 28.2.2025 9:18

Poděkování patří spíš Korzárovi, který tu dal informace o mrazech. V našich zprávách o tom, že v Bulharsku zmrzly komplet všechny meruňky, není stále ani čárka. Myslím, že při takovém rozsahu škod můžou být poškozené i další peckoviny, byť byly ještě v pupenech - třešně, některé broskvoně...

Dohledat si lze akorát ty záznamy teplot a stav vegetace - narašení v té dané lokalitě a domyslet si, jak to tam asi mohlo dopadnout.

Foto od Korzára - středomoří jih turecka Mersin, jak je vidět i broskvoně mají,,na prach".

K broskvoním - taky spíše očkuju v létě, ale když dojdou nějaké vzácnější rouby v zimě, tak co s tím, jedině roubovat. MH

Zmrzlé květy broskvoní, Mersin
Zmrzlé květy broskvoní, Mersin

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 28.2.2025 11:43

Je fakt, že jsem o situaci v zahraničí nic nezaregistroval. Jen o nekonečném zdražování potravin a tom, že se k nám bude dovážet maso z jižní Ameriky plné zde zakázaných pesticidů a vysokých dávek antibiotik (viz. včerejší stávka zemědělců). Co se týče těch mých oček, tak samozřejmě nevím, jestli z nich něco skutečně vyrazí a doufám, že minulý týden nezmrzla. Jsem rád, že s Markem můžeme společně porovnat Vehardu, Koolgat a Congat. Ani se mně nechtělo věřit, že mu minulý rok u Poděbrad přežily mrazy nějaké Leskory. Tady ani jedna.

host - 200.242 (?), 28.2.2025 13:48
Jak vypadá Congat v rašení u tebe Petře? Leskora a Koolgat to loni dali ale s mojí dopomocí, to jsem v textu zmiňoval, nebo si to alespoň myslím.🫣 Jediný plod který přežil byl na Pikncotu a ten se ještě nedal pomalu jíst. Jinak broskvomeruňka Koolgat se v rašení úplně zarazila a ve vedení je ted Veharda, takže to vypadá že Koolgat bude kvést zase později. Marek.

host - 200.242 (?), 28.2.2025 13:50
Veharda
..
..

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?), 28.2.2025 14:26

Pane Petře, no, prostě mi to nevyšlo. Harbinger jsem narouboval na narašený semenáček uvnitř a raší, Babygold jsem dal na myrobalán taky uvnitř, ale ještě nebyl dostatečně v míze a zde šlo zřejmě, jak píšete, k více narašeným roubům oproti podložce. Nevadí, zkusím Vás požádat o větvičku v srpnu, budu-li mít volný semenáček. Zbytek roubů broskvoní jsem rouboval na stromy venku a tam nevím, co s nimi udělal následný holomráz. To ukáže čas. Meruňky začínám roubovat nyní. 2x na narašený MB uvnitř, zbytek ven, kam to půjde. Ještě jednou dík. Walter

Harbinger raší
Harbinger raší

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.37 (?), 28.2.2025 19:22

Dnes bolo nádherne očasie presádzal som marhulky vlani zaštepené Titicot, Portici, Rubissia, Schreibrova, Pianocot plus 2 broskyňe zaočkované na podpníku montclar Royal Maid, Royal Mona.U kámoša Kováča v Maďarsku dal video to už rozkvitnuté.

Marhulky
Marhulky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty