Poškození květních pupenů meruněk mrazem

host - 227.250 (?) 
19.3.2025 8:45
Aké rosenie používate prosím..konkrétny typ... ďakujem

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2100) - 168.103 (?), 19.3.2025 10:11
na to bych se taky rád zeptal, 40 litrú/hodinu je zajímavá spotřeba.

host - 200.242 (?), 18.3.2025 18:16
Díky za odpověď Petře. Tady bylo k -8 st. všechny meruňky jsou v podobně narašené, až na ten Congat (jestli on není falešnej) a Lealu, ty jsou trochu opožděné. Růžová poupata lehce ztmavla, ale pestíky jsou stále světle zelené, žádný gumáci. Na obrázku Leskora, vydržela hodně dlouho zavřená, teď ale vypadá že bude kvést jako první. Marek.
Leskora
Leskora

host - 213.87 (?), 18.3.2025 19:07

->MB

Díky za reakci. Tak to máte už zmáknuté, plně automatizované. smiley

Divím se, že i v podunajské nížině na rovině jsou odchylky teploty tak velké oproti předpovědi.

Zítra ráno ještě silný mráz, pak už by měly být slabší. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10442) - 70.240 (?), 19.3.2025 7:16

Klobouk dolů, pane MB před vaší ochranu proti mrazu. Vypadá to, že Korzár má v Podunajské nížině lepší polohu než je u vás v Hurbanovu. Alespoň se zdá, že jemu dost meruněk mrazy vydrží. Co se týče Koolgatu a Congatu, Marku, tak já jsem ještě plody neměl, takže nemůžu posoudit, jestli jsou pravé. Congat mám z Uherského Ostrohu, měli tam před rokem i Anegat, pokuď se nepletu. Vzal jsem si ze stromku Congatu roub, kdyby se stromek nechytl a narouboval jej do vzrostlého Sundropu a vede si mnohem lépe než původní stromek. Tady u mě jsou květní pupeny u meruněk ještě zavřené, takže bych předpokládal, že škody prozatím nejsou.

host - 123.20 (?), 19.3.2025 8:16

Odchylky su velke, co ma vsak hneva je to, ze SHMU ponuka teplotny graf pre konkretnu dedinu kde mam stromy, a to vobec nesedi s realitou. Je pravda, ze moja poloha je zla je to ako keby v malej priehlbni, z dvoch stran kopec cca 30m. Lenze u mna ked bolo vcera -7,2 u susedov na kopci -6,5 takze predpoved -3 bola uplne mimo v celej dedine.

Dnes sa uz poucili, predpoved bola -5,5 a sedelo to skoro presne s wifi teplomerom s kalibrovanym cidlo, ktory pouzivam. Stromy sa zase okupali :) 

Ved este nedavno to tu byval marhulovy raj, rastli tu bez cohokolvek ako burina, a teraz mam pocit, ze lepsia lokalita je na kopcoch 400-500mnm ako tu na nizine 130 mnm.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6624) - 9.142 (?), 19.3.2025 8:43

Teplotní graf pro danou dědinu, pokud přímo na zahradě nemáte stanici, je stejně vypočítaný, extrapolovaný z dat okolních stanic. Takové rozdíly jsou zcela běžné a pochopitelné. Stěží můžou vyvěštit, jak bude zítra u vás na dvorečku. Zvlášť v případě jarních mrazů, které "chodí" v jakýchsi pásech, takže někde to zmrzne zcela a o pár metrů vedle je vše netknuté.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2100) - 168.103 (?), 19.3.2025 8:44
I u mě to zatím vypadá v pořádku, současné mrazy by takhle zavřené pupeny měly zvládnout.
Betinka
Betinka

host - 213.87 (?), 19.3.2025 9:02

Pane MB, a jak to máte a moniliovým úžehem, když později zapnete vodní protimrazovou ochranu už na otevřené květy. Je známo, že monilia proniká do květů po deštích, takže postřik je asi nutný? Neprojevuje se pak moniliový úžeh nějak víc díky té vodě? MH

host - 123.20 (?), 20.3.2025 9:02

Trysky som kupil davno od dakeho stankara na Agrokomplexe v NR, lezali v sufliku, ked som si cital clanky o roseni stromov, napadlo ma to vyskusat.

MH: Kym boli stromy mlade tak 5r, monilioza nebola vobec, aj ked sa rosili vodou, nestriekal som. Posledne roky je vsak tlak moni brutalny. Kedy je v noci sucho? Asi jedine ked mrzne, inak je vzdy daka hmla, rosa, atd. Takze moniliozu striekam, je to uz nutne, a rovnako ju maju velmi silnu aj kamarati z okolia, ktori kuria pieckami. Fakt vam neviem povedat ci ta voda tomu este viac skodi, zavisi asi aj od odrody. Ja mam 15VP a 15 madariek, podla mna su naj, a ked sa uz s tym mam babrat, tak nech to stoji za to. Hocikto ochutna moje marhule, tak krochka blahom ze je to neskutocne, ze je to ako navrat do mladych cias  :) Myslim tym starsie rocniky. Ono ten odpad co sa predava v Lidli a na trhoch, to ani neslo okolo marhule, keby mam zaviazane oci, povedal by som ze jem akysi divny zemiak - kostovka minuly rok na trznici :D

Teraz mam na skusku este 1 Harlayne, ta je vraj odolna voci Monilioze, tak uvidim. Este 1 Early orange - je to odpad, komplikovane dozrievanie plodov, 1den este bez chuti, a na druhy den uplna kasa.

MB.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025