Poškození květních pupenů meruněk mrazem

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 210.156 (?) 
12.3.2025 15:43

dnes, merunka Kompakta zacinaji pukat poupata, Kioto stale spi. Broskvon Redhaven take spi, lepotica take. proveden postrik olejem.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.87 (?), 12.3.2025 16:53

Jak vypadají pukající poupata.?

Tady severovýchod, jsou meruňky ve fázi fialových hlaviček - obr. C

Některé dříve kvetoucí už jsou před otevřením, první bílé hlavičky - obr. D

Kritická teplota nyní -3,5°C. Většina odrůd už je z 90% probraná po holomrazech, takže rezerva na další mrazové vlny je jen u odolnějších zatím nepoškozených Leskor, VP, Bergeron, a podobných držáků. Napučené jsou i slivky i jádroviny už.  MH

teploty poupata
teploty poupata

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 210.156 (?), 12.3.2025 17:02

pardooon, tedy fialove hlavicky, to je taky terminus teda

host - 213.87 (?), 12.3.2025 18:47

No jo, taky nevím jak se to přesně nazývá smiley, možná balónek. MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2104) - 224.169 (?), 12.3.2025 20:55
Růžové poupě, kritická teplota -5,6st, první bílé poupě -3,9. Ale kritická teplota pro 50% zničených květů u bílého poupěte je -7,4 A protože k slušné úrodě meruněk na stromě postačí 10% přeživších květů, tak bych zatím neměl obavy. Ale mráz příští týden jistě nebude poslední. No a pak jsou tu různě mrazuodolné odrůdy. Zdroj: Výzkumný ústav rostlinné výroby vurv.cz Walter

host - 213.87 (?), 12.3.2025 22:18

Ta tabulka se vložila nějak rozmazaně, zkusím ještě jednou.

Kritická teplota = ještě bez poškození.

-5,6°C by mělo odpovídat už kolem 10% poškození, jestli to teda nezaměnili s kritickou teplotou. MH

Teploty meruňky
Teploty meruňky

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10451) - 70.240 (?), 13.3.2025 20:07

Alespoň něco, pane Waltře (vyrašil roub broskvoně). V létě můžu poslat k doplnění třeba Maycrest, Springbelle, Sugar Time, Spring Lady, Royal Majestic, Sagittarii, Royal Glory. Budu rád, když je posoudíte a porovnáte se Springcrestem. Minulý rok jsem tady nedaleko koupil znovu populární meruňku Pinkcot. Ty pupeny vypadají po mrazech celkem dobře. Nerašila určitě tak brzo jako třeba Wondercot.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2104) - 168.103 (?), 14.3.2025 13:03

Děkuji za skvělou nabídku, pane Petře, ale jak jsem psal, musel bych mít semenáčky vhodné k naočkování. Broskvové pecky nalezené v kompostu už jsem zasadil, ale uvidím, kolik jich vzklíčí a zda dorostou za sezónu do velikosti k očkování vhodné. Jinak když se neujmuly ostatní rouby broskvoní, přerouboval jsem 2 semenáčky MB v bytu ihned rouby Bergevalu a Bergaque a už se probouzejí. Leskoru jsem zatím uložil k roubování za kúru.

Bergeval
Bergeval
Bergaque
Bergaque
Harbinger dnes
Harbinger dnes

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10451) - 70.240 (?), 15.3.2025 9:28

Očkovat na podnože je jistě lepší, než jak to dělám já, že očkuju do vzrostlých stromů. I když vy by jste mohl, pane Waltře, jeden ze svých Springcrestů také přeočkovat. Zajímal by mě váš názor na všechny ty odrůdy. Mám takový dotaz. Naočkoval jsem v létě Vackovu višeň na jinou višeň. Očka vypadají dobře, ale bohužel měl ten výhon z kterého se braly očka pouze květní pupeny. Má se ten květní pupen později odstranit a naroste u něj pupen listový?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2104) - 168.103 (?), 15.3.2025 14:15

K Vaší višni, pane Petře, Vám mohu popsat vlastní zkušenost z loňského očkování semenáčků broskvoní, kdy jsem naočkoval, mě ani nenapadlo při očkování dát si na to pozor, jednoduché květní pupeny. Semenáčky s pupeny jsem dal v lednu do místnosti, kde narašily, pupeny vykvetly, dokonce narostly asi 1,5cm plůdky, ale ty nyní odpadly a to je vše. Žádný list, jen jamka po odpadlém plůdku. Je to pro mě poučení pro příště, raději očkovat dvojité nebo ještě lépe trojité pupeny, kde je jistota, že jeden z pupenů je listový. Takže z květního pupenu listový nebude a předpokládám, že to bude stejné u všech peckovin. Na snímku z minulého roku očko 4 týdny po očkování.

broskvoňové očko Forkertem
broskvoňové očko Forkertem
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda11:19
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty