Poškození květních pupenů meruněk mrazem
|
|
|
|
 |
 |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (300) - 210.156 (?) 12.3.2025 15:43
dnes, merunka Kompakta zacinaji pukat poupata, Kioto stale spi. Broskvon Redhaven take spi, lepotica take. proveden postrik olejem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 12.3.2025 16:53
Jak vypadají pukající poupata.?
Tady severovýchod, jsou meruňky ve fázi fialových hlaviček - obr. C
Některé dříve kvetoucí už jsou před otevřením, první bílé hlavičky - obr. D
Kritická teplota nyní -3,5°C. Většina odrůd už je z 90% probraná po holomrazech, takže rezerva na další mrazové vlny je jen u odolnějších zatím nepoškozených Leskor, VP, Bergeron, a podobných držáků. Napučené jsou i slivky i jádroviny už. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 12.3.2025 22:18
Ta tabulka se vložila nějak rozmazaně, zkusím ještě jednou.
Kritická teplota = ještě bez poškození.
-5,6°C by mělo odpovídat už kolem 10% poškození, jestli to teda nezaměnili s kritickou teplotou. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2104) - 168.103 (?), 15.3.2025 14:15
K Vaší višni, pane Petře, Vám mohu popsat vlastní zkušenost z loňského očkování semenáčků broskvoní, kdy jsem naočkoval, mě ani nenapadlo při očkování dát si na to pozor, jednoduché květní pupeny. Semenáčky s pupeny jsem dal v lednu do místnosti, kde narašily, pupeny vykvetly, dokonce narostly asi 1,5cm plůdky, ale ty nyní odpadly a to je vše. Žádný list, jen jamka po odpadlém plůdku. Je to pro mě poučení pro příště, raději očkovat dvojité nebo ještě lépe trojité pupeny, kde je jistota, že jeden z pupenů je listový. Takže z květního pupenu listový nebude a předpokládám, že to bude stejné u všech peckovin. Na snímku z minulého roku očko 4 týdny po očkování.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|