Poškození květních pupenů meruněk mrazem

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?)
25.2.2025 18:05

Stromy na kopcích jsou před mrazem ve známé výhodě. Na Kaňku u Kutné Hory to mám rád. Jestli to tam znáte, tak poblíž byl před lety jakýsi dávno opuštěný ovocný sad s vysokou trávou a chřadnoucími řadami jabloní na jakýchsi slabých podnožích rodící malá nevzhledná jablíčka patrně Starkrimsonů a Goldenů. Mimo jiné je to také místo, kde v 15. století házeli pochytané přívržence Jana Husa zaživa do hlubokých důlních šachet. Jan Žižka s nimi později tvrdě zůčtoval, když zcela slepý, delší dobu ustupující a málem obklíčený, využil vhodného terénu a se svým oddíly východočeského husitského svazu rozdrtil mnohem početnější vojska "panské jednoty" a pražanů u Malešova (nedaleko Kutné Hory) 7. června léta Páně 1424.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 133.76 (?), 25.2.2025 16:05
Počet shlédnutí fotografií hovoří o hojné návštěvnosti Petře. Přikládám loňskou fotku z JM z Pavlova, tady jsou meruňky skoro vždycky. Ale docela mě překvapila Kutná Hora (Kaňk a okolí), kde bylo při dubnové likvidační noci pravděpodobně jasno a přesto zde meruňky byly. Jinak pardón zdravil Marek.
..
..

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 25.2.2025 18:05

Stromy na kopcích jsou před mrazem ve známé výhodě. Na Kaňku u Kutné Hory to mám rád. Jestli to tam znáte, tak poblíž byl před lety jakýsi dávno opuštěný ovocný sad s vysokou trávou a chřadnoucími řadami jabloní na jakýchsi slabých podnožích rodící malá nevzhledná jablíčka patrně Starkrimsonů a Goldenů. Mimo jiné je to také místo, kde v 15. století házeli pochytané přívržence Jana Husa zaživa do hlubokých důlních šachet. Jan Žižka s nimi později tvrdě zůčtoval, když zcela slepý, delší dobu ustupující a málem obklíčený, využil vhodného terénu a se svým oddíly východočeského husitského svazu rozdrtil mnohem početnější vojska "panské jednoty" a pražanů u Malešova (nedaleko Kutné Hory) 7. června léta Páně 1424.

host - 91.204 (?), 25.2.2025 21:41
Mít zahradu v úseku Kaňk Přívozy by bylo terno. Kopec se za KH ještě zvedá, ale tam už bylo vymalováno. Ten pohled na zubožený sad u Kaňku je smutný. Nedávno jsem jel po staré kolínské u Českého Brodu, tady mizí jabloňové sady před očima. Marek.

host - 18.123 (?), 26.2.2025 9:56

zaprvé zda byl Žižka zcela slepý o tom vedou badatelé spory, údajně zabil kněze Pražanů vlastnoručně palcátem viz kniha p. Čorneje.

druhak tím zahájili (bitvou u Malešova) husité svůj konec dovršený u Lipan.

To ale samozřejmě nemá vliv na teploty na konci února 2025 :-)

host - 213.87 (?), 25.2.2025 18:15

Tak i v Subtropech turecka, ráji všech meruněk a broskví, mají vše zmrzlé, podle těch rampouchů to byly silné mrazy. Zažívají teď to, co je u nás na jaře už spíš pravidlem. 

Od roku 2018 tady na severovýchodě meruňky normálně nezaplodily ani v chráněné zahradě u domu - ani odolnější Leskora nebo Bergeron, bylo jen něco málo co se podařilo zachránit přitopením. MH

host - 91.204 (?), 26.2.2025 10:15
Leskora je opravdu odolná dala mi v květech -5 bez většího poškození. Nejmíň narašený je tady u Poděbrad Congat míň než Leala a přitom se píše, doba kvetení střední, tak uvidíme. Marek.
..
..

host - 213.87 (?), 26.2.2025 11:06

Přiroubovanec Congatu je narašený dost, u mě ta střední doba kvetení asi odpovídá. Proč je u vás opožděný, máte opravdu Congat?

Leskora je odolnější proti mrazu do poupat i do plného květu to potvrzuju, ovšem po odkvětu když opadnou květní listky odolnost úplně ztrácí a zmrzá jako každá jiná průměrná odrůda, právě díky tomu u mě neplodí, mrazy do květů v březnu vždycky nějaké % přežije, u meruněk by stačilo jen 10% plůdků a byla by to krásná úroda, ale z dalších mrazů po odkvětu - přelom březen/duben je bez ochrany obvykle zničeno vše. Klima se ale mění, kdo ví jestli to u nás půjde k horšímu nebo lepšímu?  MH

host - 91.204 (?), 26.2.2025 15:43
Já mám zase Congat naočkovaný na Vehardě, rozdíl v narašení oproti Vehardě je zřejmý. Malý stromek Congatu vypadá stejně. Jestli je Congat (Spomyšl) pravý nevim, Veharda podle všeho pravá je. Odolnost Leskory po odkvětu vypozorovanou až tak nemám, ale vybavuju si právě Vehardu, která si po odkvetení udržela jestě hodně zelených pestíků nebo skoro plůdků po teplotách hluboko pod nulou. Marek.

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.37 (?), 26.2.2025 17:11

Dnešné správy z Bulharska tam im to zmrzlo na 100% pár dní dozadu tam mali -24C v Turecku teraz bolo video zmrzli vo foliovníku aj banánovníky ty tam nadávajú nečudujem sa.

Mráz
Mráz

host - 213.87 (?), 26.2.2025 18:26

V bulharsku už jim meruňky kvetly? Ono je to možná jedno, při -24°C.

Když vidím co udělalo -12°C s ještě zavřenými květními pupeny... MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025