Mráz ve vegetačním období v roce 2024



   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?) 
4.5.2024 7:56

Ještě bych dodal, že aby zmrzly takto velké plody meruněk a v takovém množství, je pro mě věc nevídaná. Hlavně nejsou ty důsledky hned viditelné a projevují se až mnohem později. Proč neopadají i plody broskví, tak jako švestky a meruňky mně teda jasné není. Je možné, že to ještě přijde. Zatím drží, ale nezvětšují se. Přece ale nemůžou být o tolik odolnější. U švestek nějaké rozdíly budou. Na stromku Temana je roub Gemerské a ten má plody skoro všechny poškozené, kdežto Temano vypadá "normálně".

Tolar
Tolar
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 113.171 (?), 4.5.2024 9:05

Taky jsem se s ničím takovým nesetkal. Až teď se ukazuje, že plody které se nezvětšují a zaostávají, tak ty určitě opadnou a to včetně jabloní, u kterých většinou u mne vydžel z květenství pouze centrální květ, který je ve vývoji trochu napřed oproti těm postraním. Mrazům mohly odolat ještě teď dokvétající květy na jednoletém dřevě. Zkáza to je velmi velká. Meruňky vypadaly dobře a teď všechno opadává- nebude nic. Budu rád, když budou nějaká jablka, třešně a višně a něco švestek přežilo. Broskve budou tak do 10 plodů na stromě. Přežily ty hodně schované v listech. Jabloně mi zmrzly naposled v roce 2017 a to mrzlo květu -3,5°C. Nebylo to zdaleka tak fatální jako letos zmrzly především květy na větvích blízko země. Letos to zmrzlo komplet i ve výšce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.135 (?), 5.5.2024 19:34
Meruňky na Hodonínsku po včerejší návštěvě prohlášeny za vyřízené pro letošní sezónu. Z uváděných odolných nejhůř vypadá Frostina, která dokonce chytla moniliozu a vypadá na podzimní rýč. Jinak asi opravdu šlo o lokální mrazy, protože o 10 kilometrů dál všechno přežilo, meruňky, ořechy i vinná réva v pohodě, tak snad jižní Morava něco vypěstuje, ale cena bude vysoká.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?), 6.5.2024 8:42

Moje Frostina je na tom podobně. Monilióza + totální zmrznutí plodů. Pokud ovšem meruňky ošetřím proti monilii, tak i když nějakou chytnou, tak později znovu obrazí. Co se týče Pardubic, tak jabka i hrušky vypadají normálně. Plody se zvětšují. Meruňky jsou ale v čudu, včetně zastíněné Leskory. Nějaký skrytý exemplář na vyfocení by někde zůstat mohl, alespoň doufám. Švestky na otevřené jižní straně jsou pryč, v zastíněné části nikoliv. U broskví se začíná projevovat celkem slušná probírka. Přiznám se, že jsem to čtrnáctidenní severní proudění mezi mohutnou tlakovou níží na východě a tlakovou výší na západě, které se nechtěly pohnout, bral na lehkou váhu. Hlavně ty předpovědi nevypadaly nějak katastroficky. Když mně kolega v práci ráno 23.4. po noční hlásil, že měl za oknem -2°C, tak jsem si říkal, že to není žádná hrůza a maximum -2,6°C mě taky nějak nevystrašilo. Ale člověk míní a život mění. Největší smutek vyvolává ztráta snad všech plodů u Velkopavlovické meruňky, které poslední roky vydržela hodně a je blízko domu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1769) - 168.103 (?), 6.5.2024 15:14
co u mě nestačil sklidit mráz, sklízí teď kroupy.
kroupy
kroupy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?), 6.5.2024 15:41

Potěš pámbů, pane Waltře. surprise S těmi jabky to tak slavné taky nebude, jen to tak na první pohled vypadá. Leckde jen centrální zvětšující se plod, jak psal pán, a to ani ne všude. Kroupy zatím nebyly, pršelo vydatně v pátek z bouřky a něco i včera. Ale co není, může být. sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6510) - 9.142 (?), 6.5.2024 18:13

Dnes jsem to nadělení částečně prozkoumal. Broskvoně 0, réva jak která a jak kde, něco bude. Ořešák zmrzl, ale vyráží z podoček. Třešně a višně nejspíš 0. Jabloně dokvétají, něco snad bude, Hrušky na prach. Švestky a ryngle taky. Angrešty jakoby nemrzlo, rybízy proředěné. Borůvky byly na začátku květu, teď dokvétají a nezdá se, že by nějaký mráz zaznamenaly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?), 6.5.2024 21:08

Stále není nic jisté, pane PP. Chodím už nějaký ten den kolem trojice meruněk schovaných na Ceglédi Óriás, které jsou relativně velké a nežloutnou, a dnes jsem jednu zkusil a nedržela, další taky ne. Plody Harlayne taky zežloutly. Nedrží ani nadějná Ledana. Další prvenství dosáhly Stanley a Jojo - poprvé bez plodů. Mezi nimi Toptaste nějaké švestky má. Z broskvoní opadaly plody Suncrestu č.2, drobné plody, které opadají, jsou na Royal Majestic, ničemná sorta, která zmrzla i v předchozích letech.

poškozené plody mrazem
poškozené plody mrazem
Delor
Delor
Joganta
Joganta
vpravo poškozený plod mrazem
vpravo poškozený plod mrazem
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?), 7.5.2024 14:30

Další strom, který nebude mít nic, je odolná bělomasá broskvoň proti kadeřavosti - BENEDICTE. Plody všechny drobné a postupně opadají. Přitom je to už velký strom. Všiml jsem si dávno, že není v květu moc mrazuodolná a nemusí se jednat ani o stoletou mrazovou pohromu jako letos. Květy má přitom zvonkovité. Na fotkách všechno švestky, které zachránila hradba sousedových smrků (na meruňku Leskoru to ale nestačilo). Budu rád i za tu nakyslou Azuru. 

Dolanka
Dolanka
Azura
Azura
Katinka
Katinka
Katinka
Katinka
Katinka
Katinka
Bystrická muškátová
Bystrická muškátová
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?), 7.5.2024 23:22

Tak ty broskve jsou vesměs taky pryč až na nějaké výjimky. Bohužel. Nejen choulostivky, ale i držáky jako FM3 nebo Sunhaven. Blízko FM3 ale něco zůstalo na Regině, Flamin Fury. Harbinger zmrzl, vedlejší Harnas pár plodů má. Rozřízl jsem i pár hrušek, co se nezvětšují a jsou uvnitř taky hnědé, stejně jako ty nezvětšující se broskve. Navíc plodomorka. Prostě tenhle způsob začínající ovocnářské sezóny zdá se mi poněkud podivný. sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika