Pane Waltře, není lehké se vyjadřovat k tematu, zvláště když už víme kolik ovocnářů tyto mrazy poškodily a zmařily jejich práci.Nechtěl jsem se již k tomu vyjadřovat ale na přímý dotaz odpovím.Dopadl jsem relativně dobře.Rybíz a angrešt - OK, venkovní réva - spáleno asi šest letorostů, ostatní OK a násada normální, meruňka, broskev a slíva Malvazinka - totálka, na švestce Dolance něco málo zůstalo to dorazí škůdci.Jabloně - některé silně poškozeny, jiné částečně a některé minimálně.Záleželo v jakém stadiu kvetení byly. Hušeň ve stadiu plůdků - silně poškozena přesto tam plůdky jsou.Přisuzuji to částečně extrémnímu kvetení jádrovin ale hlavně černému úhoru pod nimi přestože mě v tom hrozném týdnu přejely mrazy nejméně dvakrát pod -3*C a další dny od 0*C do -2*C.
K Vaší otázce.Nedomnívám se že by byly podstané rozdíly v mrazuodolnosti v květu nebo plůdcích mezi odrůdamy jádrovin. Důležitější zřejmě bude zda kvete brzo nebo později.Za nejdůležitější však považuji v jakém období kvetení mrazy udeři, zda ve stadiu růžových balónků a nebo plného květu či plůdků.Jeden příklad za všechny kdy jsem si to mohl letos ověřit.Na mix vřeteni odrůd p. Buzrly mám čtyři odrůdy.Sandra kvetla brzy a byla v plném květu - totálně spálená (možná zůstaly 3 plůdky).Ostatní odrůdy Vanesa a Elisabet byly ve stadiu růžového balónku a přežily s malým poškozením.Nejlépe dopadla Šarlota která byla v raném stádiu růžového balónku.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)