Vladimíre, přesně to jsem udělal včera a dnes. Otrhali jsme - s vydatnou pomocí staršího synka a jeho partnerky - všechno, co má naději uzrát. A stihli jsme to, než začalo pršet. Cherry, ale nejen je, jednoznačně na vijanech. Otrhávat je, jak jsem zvyklý v kolínkách, tak tam budu ještě na Ježíška. Ale to otrhávání jsem si navykl z úplně jiného důvodu: když je pak skladuji delší dobu, zmírňuje to vysychání. Což je při dozrávání uvnitř docela důležité. Na vijanech taky vysychají mnohem pomaleji. Kdysi jsem vyzkoušel i skladování celých rostlin i s plody a kořeny zavlaženými a zabalenými do igelitu. Pěkně jsem je pověsil hlavou dolů a fungovalo to. Jenže to zabralo šíleně prostoru, a ten já nemám. Tenkrát jsem to zkusil jen u 5 rostlin. Ale to otrhávání bez stopek podle mé zkušenosti u plně vyzrálých hlavně cherry může způsobit prasknutí. Stalo se mi to dost krát. Když je hned zpracuju, žádná katastrofa, ale skladovat už je pak nemůžu.
Ano, otlačení a naražení jsou dost často příčinou zkázy. No a ty vijany mají i trochu výhodu, že jsou v bedně přes sebe, takže jednotlivé plody i trochu odlehčují. Samozřejmě jsou jen v jedné vrstvě, ale neuspořádaně. Kdysi jsem také zkoušel věšet vijany s většími rajčaty na konzole záclon, ale nezdálo se mi, že by odpadu bylo nějak výrazně míň než v kartónových přepravkách. Do krabic je nedávám. A se všemi zacházím jako s vejci či vinnými skleničkami.
Jen tak mi můžou některá vydržet až do toho března.
Mám teď hrubým odhadem 25 kilo zelených (na vážení jsem se vykašlal, protože to důležité je, kolik z nich nakonec úspěšně uzraje). Zatím zůstanou na chalupě, ale až udeří, pokud udeří, dlouhé mrazy, respektive předtím, svezu je do bytu. Mám komůrku 2x3 m a tam udržuju teplotu kolem 10 - 12°C. V chalupě je mnohem chladněji, a tak se stalo, že mi jeden rok uvnitř namrzly - cca 13 kg. Těch jmen, co jsem si dal!
U malých cherry je opravdu problém se zráním: spíš se mi usuší (pokud neshnijí). Přeborníkem ve zrání u mne bylo Kumato, ale to už teď nemám. Dobře si vede Mountain Magic (ten ztrácí nejmíň chuti), ale i Startky, Ailsa Craig a Primabella. Z bifteků dozraje jen opravdu málokterý. Nicméně je také otrhávám i přes tu nepatrnou šanci.
Přiznám se, že tuhle akci jsem ale letos plánoval na mnohem později. No, Matka Příroda ráda překvapuje, případně my se necháváme ukolébat trendem.
Milan