Vladimíre, přesně to jsem udělal včera a dnes. Otrhali jsme - s vydatnou pomocí staršího synka a jeho partnerky - všechno, co má naději uzrát. A stihli jsme to, než začalo pršet. Cherry, ale nejen je, jednoznačně na vijanech. Otrhávat je, jak jsem zvyklý v kolínkách, tak tam budu ještě na Ježíška. Ale to otrhávání jsem si navykl z úplně jiného důvodu: když je pak skladuji delší dobu, zmírňuje to vysychání. Což je při dozrávání uvnitř docela důležité. Na vijanech taky vysychají mnohem pomaleji. Kdysi jsem vyzkoušel i skladování celých rostlin i s plody a kořeny zavlaženými a zabalenými do igelitu. Pěkně jsem je pověsil hlavou dolů a fungovalo to. Jenže to zabralo šíleně prostoru, a ten já nemám. Tenkrát jsem to zkusil jen u 5 rostlin. Ale to otrhávání bez stopek podle mé zkušenosti u plně vyzrálých hlavně cherry může způsobit prasknutí. Stalo se mi to dost krát. Když je hned zpracuju, žádná katastrofa, ale skladovat už je pak nemůžu.
Ano, otlačení a naražení jsou dost často příčinou zkázy. No a ty vijany mají i trochu výhodu, že jsou v bedně přes sebe, takže jednotlivé plody i trochu odlehčují. Samozřejmě jsou jen v jedné vrstvě, ale neuspořádaně. Kdysi jsem také zkoušel věšet vijany s většími rajčaty na konzole záclon, ale nezdálo se mi, že by odpadu bylo nějak výrazně míň než v kartónových přepravkách. Do krabic je nedávám. A se všemi zacházím jako s vejci či vinnými skleničkami.Jen tak mi můžou některá vydržet až do toho března.
Mám teď hrubým odhadem 25 kilo zelených (na vážení jsem se vykašlal, protože to důležité je, kolik z nich nakonec úspěšně uzraje). Zatím zůstanou na chalupě, ale až udeří, pokud udeří, dlouhé mrazy, respektive předtím, svezu je do bytu. Mám komůrku 2x3 m a tam udržuju teplotu kolem 10 - 12°C. V chalupě je mnohem chladněji, a tak se stalo, že mi jeden rok uvnitř namrzly - cca 13 kg. Těch jmen, co jsem si dal!
U malých cherry je opravdu problém se zráním: spíš se mi usuší (pokud neshnijí). Přeborníkem ve zrání u mne bylo Kumato, ale to už teď nemám. Dobře si vede Mountain Magic (ten ztrácí nejmíň chuti), ale i Startky, Ailsa Craig a Primabella. Z bifteků dozraje jen opravdu málokterý. Nicméně je také otrhávám i přes tu nepatrnou šanci.
Přiznám se, že tuhle akci jsem ale letos plánoval na mnohem později. No, Matka Příroda ráda překvapuje, případně my se necháváme ukolébat trendem.
Milan