Rajčata 2023



                     
host - 230.40 (?) 
29.8.2023 11:23

Pred dvema roky jsem zkousel zavarovat chery rajcata na sucho po sterilizaci bylo ve sklenici asi centimetr vody na pohled vypadaly jako cerstve po otevreni sklenice asi za mesic vnitrek rajcete uplne rozvarene bez chute nedobre   jenom slupka byla tuha   snad jini maji lepsi radu jak zavarit chery   vasek

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 61.210 (?), 29.8.2023 13:14

To není o zavařování, ale o zavření. Doporučuji Vám si přečíst článek JF na tomto webu. Články- Naši autoři. Taky tomu moc nevěřím, ale stojí to za pokus.

           Vladimír

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 29.8.2023 20:45

Na mé zahradě panuje na rajčatech Sodoma a Gomora. A to u nás ani nebyla žádná bouřka či kroupy, jen vytrvale prší. Proto jsem taky tady dole u počítače.

K epidemii suché hniloby, jakou jsem ještě nezažil, kdy veškeré odrůdy bifteků jí trpí sice v různých poměrech špatné - dobré plody, ale bez výjimky, se přidalo i praskání malých odrůd. A velké se také houfně zůčastňují. A plíseň se do praklin chytne snad během řádu hodin. Ještěže jsem si navykl rajčata sbírat ještě ne úplně dozrálá, takže mám v chalupě uloženo přes 10kg. Celková dosavadní sklizeň se vyšplhala někam přes 50 kilo, ale obávám se, že už nijak dramaticky neporoste. Mám za to, že část potíží způsobil můj pokus se sázením svisle pomocí zemních vrtáků. A to, že jsem doufal, že je nebude třeba zalévat. Ono totiž zalévání, jak jsem si pozdě uvědomil, není jen dodávka vody rajčatům, ale má také důležitou funci jako chlazení půdy. Přitom loni na 2 stejných záhonech (třetí je jinde, ale děje se tam totéž) se suchá hniloba snad vůbec nevyskytla. Sice jsem na jaře nevápnil, ale nechce se mi věřit, že z dostatku vápníku v půdě je z roku na rok akutní nedostatek. Tedy hlavní vinu dávám horkému a slunečnému počasí. Počet nejedlých rajčat sice není tak vysoký (zatím), jako když přijde bramborová plíseň, ale ten pocit je podobný. A ještě navíc, ale to zase není nijak dramatické, jsem letos poprvé viděl několik (10?, 15?) plodů poškozených úžehem. Předtím jsem to buď neměl, nebo jen tak málo, že jsem si toho na zahradě nevšiml. Ale na balkóně ano.

Letos manželka vyhlásila "rok bez zavařování rajčat" (zásoby od loňska asi stačí, a když ne, tím líp), takže jediný způsob uchování mám na triku já: sušení. Zatím jsem usušil tak kolem 6 kg (čerstvých). Suším cherry odrůdy, hlavně Rubylicious, Apple Berry Red a Primabella + některé menší Mountain Magiky. Krájím je jen na půl a pokládám slupkou dolů, aby se nelepila na podklad. Jenže teď mám obavy, že už nebudu mít dost materiálu: ta ještě nezaplísňovaná prasklá by se sušit dala, ale nejsou dostatečně zralá. Praskají totiž i zelená.

Pro příští rok chystám důkladnou proti(sucho)hnilobnou přípravu. Dolomitický vápenec pro dlouhodobou stabilitu vápníku a hnojení ledkem vápenatým do zásoby. Dál pak návrat k sázení šikmo do kolem 25 cm spodek balu (a bal spíš položit), aby se ke kořenům dostala voda a hnojení v zálivce. Vysazovat od severu k jihu tak, aby si rostlina sama stínila prostor, kde má většinu kořenů. A zalévat. Loni jsem zalévání rajčat nijak nepřeháněl, ale protože člověk zalévá podle podmínek, ani tak se mi suchá hniloba v podstatě neobjevila.  

A proti praskání není obrana. Ale Primabella a i Apple Berry Red se zdají odolnější než Mountain Magic. Favority praskání byly loni Koralik, Crokini, Consuelo a bohužel také Crimson Crush (dříve Cocktail Crush). A dost i bifteky. Zdá se, že uhrát hrdou remízu s jedním nepřítelem - tedy PB - prostě nestačí.

Milan HP

                     
host - 210.156 (?), 29.8.2023 20:58

Ahoj, ja mam ted, jak se ochladilo a prsi a prsi, problemy take s praskanim rajcat, praskaji dokonce i odolne jako spencer. Velka, mala, vsechny krome Green Tiger. Plisen zatim neni, ale praskli snad vsechny co uz meli cervenou barvu aspon trochu, zelena a nezrala zatim OK. Se suchou hnilobou problem nemam a nikdy jsem snad ani nemel. A to je mam zcasti pod pristreskem, ale i pod nej proste zaprsi.

milosK.

                     
host - 34.19 (?), 29.8.2023 21:31

Milan HP -> ta hrdá remíza s PB znamená, že odolné odrůdy jako Mountain M., Primabella, Crimson C., u Vás na 50% PB neodolají?

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 30.8.2023 0:11

Rejpáček, že? Ne, o PB jsem nemluvil. Ale o dalších problémech, které se vyskytují i bez ní (jako zatím letos). Ale trochu jsem narážel na svůj, zde kdysi vyjádřený, cíl: uhrát s PB alespoň remízu. Zatím to dopadá mnohem líp, ale já to přece nemůžu nazvat plným jménem toho, jak se to zatím jeví. To by bylo rouhání. Protože je to jen do času. Teď je na tahu plíseň. A není moc pochyb, že udeří.

Ale vážně, už jsem to tady psal. Máte-li ty zmíněné a i jiné odolné odrůdy, měl byste zavřít oči a nekoukat po známkách nakažení plísní bramborovou, tedy pokud přijde. Budou tam a ke konci sezóny jich nebude málo. Měl byste věnovat pozornost jen plodům. Ani ty ale při silné invazi nebudou všechny zdravé. Z mé zkušenosti jich ale bude kolem 70% zdravých až do zámrazu. Ano, chce to popřít všechny návyky, které člověk měl u neodolných. Je to jiná liga.

Milan HP

                     
host - 24.32 (?), 30.8.2023 9:27

Milan HP -> Rejpáček? Ne, proč. S odolnými zkušenost nemám, jen je chci za rok zkusit. Zavřít oči a nekoukat po PB je těžké. Většinou mám dilema kdy je rychle otrhat zelené, aby aspoň došly za oknem nebo to risknout a ponechat je na nakažených rostlinách. Někdy se mi taky stalo, že jsem je otrhal a pak přišlo babí léto. Díky za odpověď.

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 30.8.2023 15:21

Omlouvám se, myslel jsem to přátelsky.

Ano, to dilema při příchodu PB vždycky nastane. A pokud má člověk "zálohu" v podobě skupiny odolných, rozhoduje se mnohem snáz. Mně se osvědčilo nejvíc otrhat neodolné do 48 hodin po objevení skvrn na stoncích. Zachránil jsem cca 70%. Nevěřím, že, pokud je invaze PB silnější hned na začátku, může dojít k rekonvalescenci. Pokaždé se mi rostliny jen den ode dne zhoršovaly a počet nakažených plodů se zvyšoval. Ta potvora se šíří rostlinou nezadržitelně.

Milan HP

                     
host - 9.142 (?), 30.8.2023 16:51

Stav k dnešku: PB 0, suchá hniloba 0, zálistky minimum, úroda dobrá, rychlost zrání uspokojující.  PP.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6565) - 9.142 (?), 30.8.2023 16:54

Praskání plodů 0. Zcela bez chemické ochrany.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Hydroizolace bazénu6.9.2024
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy25.8.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika