Rajčata 2023



                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?) 
30.8.2023 18:57

Šťastný to muž.

Tady asi udělali soudruzi z NDR několik chyb. Ale bídu to nezpůsobí. To praskání mne ale štve: vůbec netuším, co proti tomu lze dělat kromě otrhání. Ale i na to už je pozdě. Uvidíme, jak se vyvine pozdní léto a podzim. Loni bylo taky období, kdy mi to praskalo jak o závod. A to byl dobrý rok.

Milan HP

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 12.9.2023 16:57

Tak praskání se díky krásnému počasí téměř naprosto zastavilo. Díky Matko Přírodo. A i suchá hniloba postupně mizí i z bifteků.

Jenomže aby se to nepletlo, objevil jsem příznaky plísně bramborové. Šiřitelem se pravděpodobně stal divoce vyrostlý Koralik, nejspíš semínko z roku 21. Postihlo to 2 nebo 3 plody Apple Berry a jeden Mountain Magiku. Na stoncích těch rostlin jsou sice nevelké, ale přece typické skvrny. Ovšem obě dotčené odrůdy jsou PhR, takže jsem promptně zlikvidoval pouze neodolného Koralika. I přesto, že většina jeho plodů byla zdravá. Rozhodně nepanikařím.

Ale abych nebyl jen posel Jobových zvěstí: dobře si vedou mé řízky. Praskání a suchá hniloba se jich téměř nedotkly, plodí a zrají jako o závod. Možná zrají až příliš brzy, když jsou určeny ke sklizni na zeleno před příchodem mrazů.

Odrůda Gourmansun PhR F1 má krásný tvar plodů, nezvyklou oranžovou barvu, ale není to rajče. Chutná spíš jako ovoce, meloun či možná ananas. Míra říká, že mu to chutná, ale já ho vyřazuji.

Milan HP

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 20.9.2023 21:17

Na mé zahradě se dějou nevídané věci. Tedy hlavně rajčatům. Suchá hniloba i praskání jsou fuč, rajčata zrají plně srpnovým tempem a jsou konečně tak, jak měla být od začátku a navíc stále bohatě kvetou a vytvářejí nové plody. Nestíhám sklízet, natož rozdávat a konzumovat (naštěstí jsem se jich ještě nepřejedl, takže jen čekám, kdy mi zoranžoví kůželaugh). Konzervace se omezila jen na sušení, ale na to používám jen malá rajčata, jenže v současnosti zrají všechny typy včetně bifteků. Musím ovšem přiznat, že chuťově za loňským rokem pokulhávají, či spíš pokulhávaly v porovnání srpnů. Kdybych porovnával jen září, možná by bylo skóre jiné. Jenže tak daleko má paměť nesahá. Faktem je, že si nevzpomínám na září s takovýmto počasím jako letos. Teď má sice přijít studená vlna, ale pak se zase má oteplit.

Myslím, že ani venkovní paprikáři nemají důvod ke stížnostem.

Milan HP

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 62.204 (?), 20.9.2023 21:27

U mne je také šílená úroda. Kvalita výborná.  Cherry rajčata ani nesklízím, padají na zem. Nakonec to hodím do kompostu. Taky si myslím, že sezóna skončí až za měsíc.

           Vladimír

                     
host - 81.144 (?), 21.9.2023 7:32
To máte štěstí, soused má venku napráskané keře, ale jak to tak sleduju vyzrávání plodů mu pořád pokulhává, tak jako během celého letošního roku. Biegler
                     
host - 32.6 (?), 21.9.2023 7:42

Taky sklízíme čím dál víc, už to nestíháme konzumovat a zpracovávat. A keře zatím plné hromady dalších plodů na dozrání. Takovou úrodu už dlouho nepamatuji.

                     
host - 81.144 (?), 21.9.2023 7:49
Tak to vám také gratuluji já vždycky hodně jedl rajčata přes léto, a nedokázal jsem si ho bez těchto plodů představit, ale nyní co mám tolik révy nahradily je v jídelníčku hrozny. Světe div se... Mám pár keřů už pouze ve skleníku, které pro potřevy naší rodiny bohatě stačí, jestli však skleník částečně zabere některá z velmi brzy zrajících odrůd révy, zase bude rajčat o něco méně. Biegler
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 21.9.2023 11:42

Vladimíre, ta cherry jsem nesklízel, tedy spíš jich spoustu popraskalo a opadalo a nešlo je sebrat, jak už byla rozplizlá, loni. Letos jsem je po desítkách vytrhával jako plevel. Zejména Koralik a Matt's Wild Cherry. Některá dokonce už z předloňska. A i když je to nepravděpodobné, ten jeden Koralik z předloňska měl fytoftoru. Náhoda?

Milan

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 21.9.2023 12:02

No, já mám zahradu v jižním svahu a rajčata na plném slunci. Proto taky mé bifteky letos tolik trpěly suchou hnilobou. Každá mince má rub i líc. Přitom loni po SH téměř ani památka. Letos desítky kil ztrát.

Milan HP

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2831) - 208.138 (?), 29.8.2023 21:53

Já si taky nikdy předtím problémy se suchou hnilobou moc nepřipouštěl. Spíš se mi objevovala na balkónech, tam je za slunečného dne i 40°C. V prvním roce hodně. Dokonce i na Startech a cherry. No a květináče se přehřejou o moc snáz než půda na zahradě. Zvlášť ty černé, co mám já. Výrobci by měli přejít na bílou, ale zase: na jaře by to bylo na škodu, tam je to prohřátí nutné. Zajímavé je, že na balkónech jsem SH zaznamenal letos u rajčat snad na dvou či třech plodech. U paprik to bylo jinak, trpí na ni hůř.

S tím praskáním je větší potíž. Jediné, co mě napadá, je to samé jako při plísni: sebrat už hotové, tedy i narůžovělé, plody a nechat je uzrát uvnitř, když má nastat mokré a chladné období. Jenže kdo tak pečlivě sleduje předpověď v srpnu? V říjnu a později ano kvůli mrazu, ale v srpnu by to mělo běžet přirozenou cestou. No, občas běží, občas neběží. Proti praskání nepomůže ani netkanka, jde o nadněrné množství vody. A navíc, kdo by dokázal přikrejt tyčková rajčata?

Nu což, loni bylo posvícení, letos je to, co po něm bývá.sad Alespoň rajčatově a možná i paprikově. Ještěže mám i jiné plodiny. Třeba okurky, brokolici, zelí, celer, atd. Těm těnhle rok, tedy počasí, zas až tolik nevadí. Někomu i prospívá. Takže žádná depka. Trochu, ale jen trochu, naděje vkládám i do řízků - ty už mi ale daly 1,5 kg zralých rajčat. Takže nejsou zas až tak pozadu.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Hydroizolace bazénu6.9.2024
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy25.8.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika