Nevěřte tomu. I pod stříškou se na rostlinách sráží rosa - přesvědčil jsem se, že je možná i horší než déšť. Dost na to, aby v době prudké invaze plísně vaše rostliny - pokud nejsou odolné - dostaly infekci i dovnitř. A pak je jen otázkou času, kdy to u neošetřovaných rostlin zničí plody. I pod stříškou je dobré postříkat, nejlépe preventivně nějakým systémovým prostředkem. A později, kdy už jsou rozdíly teplot velké, kontaktní postřik, nejlépe se smáčedlem, které rosa nespláchne, výrazně zvýší jejich výdrž. To smáčedlo by nejspíš mohlo být i rostlinný olej, rosa totiž málokdy vehementně stéká. Ten superprostředek, o kterém se zmiňuje Kuky, neradno v tomto stadiu použít pro velmi dlouhou ochrannou lhůtu.
Stříška dost pomůže, ale jistotu, podle mého názoru, neposkytuje. Ustoupil jsem od svého záměru ji vystavět pro své oblíbené neodolné odrůdy. Svůj šílený nápad už jsem tady popsal na Rajčata 2021. Může být, že zkrachuje. Dám vědět. Ale taky to není jistota, to vím jistě. Jen je míň náročný a dokážu ho realizovat sám.
Milan HP