Plíseň bramborová 2021 - stav fronty

host - 28.103 (?) 
15.9.2021 17:42

rajčat pěstovat aby na ně nepršelo, aby na ně nekapala kondenzovaná voda, aplikovat fungicid tak aby byl viditelně na listech a počítat s obírkou zasažených částí.

Tohle funguje a stále mám tak asi 90% rajčat živých...

A to jsem v težce postižené oblasti. Nikdo už nemá rajčata ani brambory vyjma mně.

Za mě oproti minulému roku, úspěch. Vím už jak tu svini porazit

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.9.2021 18:55

Dočasný odpor k fungicidům jsem získal před lety, kdy jsem přehnal koncentraci Ridomilu a plody dlouho po aplikaci stále zapáchaly. Proto jsem například ani nepoužil INFINITO, které kdysi doporučoval pan Vinšálek, ale Kuky napsal, že je z plodů cítit. Bylo určené na bramborovou nať, nikoliv na rajčata, proto se mi nechce používat nic, co není povolené i na rajčata. Nechci čekat po skvělé rajčatové sezóně se "založenýma rukama" a jen čekat, kdy všechno "spolyká" plíseň bramboru. Takže dnes poslední postřik Ortivou. Co se týče srovnání odrůd Rubinka a Sweet Milion, tak dávám přednost Rubince. Je také dostatečně sladká a podle mě chutnější. 

host - 28.103 (?), 15.9.2021 19:18

Pěstujete cherry rajčata na jeden výhon? Letos jsem to tak praktikoval, ale zdálo se mi, že by mi snad i dva/tři vyšly lépe. Rozteč mezi sazenicemi jsem měl 35cm

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.9.2021 22:00

Všechna tyčková rajčata pěstuji na jeden výhon. Protože jsem dnes kupoval nějaká semena na příští rok a z mnou pěstované klasiky neměli jen Grandberry, chtěl jsem se zeptat, jestli je tvarově podobné JAHODO stejně chutné? 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 15.9.2021 22:45

Petře, máte na mysli Garden Berry aka Tomato Berry? To jsem měl, ale Grandberry mi vůbec nic neříká. Garden B. je chutnější než Jahodo, ale ten rozdíl se dá poznat jen když je ochutnáte hned po sobě. Ale měl jsem dojem, že Jahodo je malinko náchylnější k chorobám, hlavně pl. br.. Tak asi o týden.sad

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.9.2021 9:49

Ano, jedná se o Gardenberry aliaz Tomatoberry. Děkuji za odpověď. V Řecku jsem narazil na rajčátka s podobně lahodnou chutí, ale měla soudkovitý tvar. Semínka jsem si vyloupal. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 16.9.2021 11:26

Při rozpalu 35 cm je nemůžete pěstovat na víc výhonů. Osobně je pěstuju na dva či tři výhony, ale pak potřebují víc prostoru. Tyčková cherry jsou většinou docela bujně rostoucí, takže jim dávám tak 60 - 70 cm mezi rostlinami v kordonu. A každý fazoch vyvazuji zvlášť. Pokud je nesklátí plíseň, na kterou jsou dost náchylná (také proto víc prostoru), mám na jedné rostlině přes 20 vijanů. A protože jsou plody malé, rostlina to při dostatečném hnojení snadno utáhne.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 15.9.2021 22:32

Tak nějak to probíhalo u mne: byl jsem už totálně otrávený z těch plísňových neúspěchů. Dokonce jsem jistou dobu ve vzdálené minulosti ani rajčata kvůli plísni nepěstoval. A pak se to ve mně zlomilo, zatvrdil jsem se: zatracená práce, to by bylo, abych na tu plíseň nevyzrál. Přece to nevzdám! Bez postřiků, protože tu práci nesnáším. A odolné hybridy byly tou nejschůdnější cestou. Velmi dobře se osvědčují, i když ani jejich odolnost není naprostá. Jsou teď mou zárukou slušné sklizně. No a vedle toho pěstuju ty své oblíbené neodolné odrůdy: buď to vyjde nebo ne. Jejich "skon" mě nijak nevyvedl z míry, protože mám široká zadní vrátka. A stále se pídím po nových odolných odrůdách, abych pokryl celou rajčatovou škálu od cherry až k biftekům. 

Ano, některá místa jsou "požehnaná", plíseň se tam dostavuje jen výjimečně. A někde je každoročním predátorem. Nic, co bychom mohli nějak ovlivnit. U mne je to za posledních 5 let trochu ve prospěch plísně: 3 roky s a 2 roky bez. Řekl bych, že běžný průměr.

Milan HP

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 24.9.2021 17:31

Džungle, asi 3 týdny bez postřiků. Já to říkám furt. Stříkat se musí preventivně, a pak lze postřiky výrazně omezit. Fest od konce června, a pak začít s postřiky brzdit. V době maximální sklizně, což je koncem léta, už bez postřiků. Z mladické nerozváženosti jsem tam v minulých letech pěstoval okrasný svlačec. Je tam na věčné časy, potvora jedna...

host - 153.192 (?), 24.9.2021 19:25

Můžete prosím vyjmenovat ty odrůdy, které byly letos nejodolnější plisni bramborové, nejlépe ty co lze běžně koupit semena? Děkuji a pěkný nadcházející víkend. Jarda od Tišnova

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz