Ano, je to úplně jiné mentálně. Máte-li, řekněme polovinu, plísni odolných odrůd, nebojíte se totální likvidace své úrody. Máte jistotu, že, když plíseň přijde, stejně rajčata budou. I když třeba odjedete na dovolenou. A i když útok bude opravdu agresivní a i ta plísni odolná budou jevit silné příznaky - tak jako u mne letos - naprostá většina plodů zůstane zdravá. To je moje letošní zkušenost. Mé rostliny, kdyby byly neodolné, by už dávno skončily v hrobečku. Z těch odolných a jejich řízků jsem dnes sklidil 3,5 kila zdravých plodů. Pravda, některé (tak asi 5%) v "karanténě" můžou projevit nakažení, ale to je tak vše.
Mám přesně stejnou zkušenost s Consuelem. Nejspíš má jen 2 geny odolnosti oproti těm ostatním se třemi. Ale i to v méně postihovaných oblastech rozhodně stačí.
Vyměním semínka Chocolate Fingers za Mountaineer Pride a případně Mountaineer Delight. Na test (stačí 3). Výhoda: MP a MD nejsou hybridy. K Vašemu seznamu přidám ještě Primabella (tyčková), také nehybrid - k dostání u nás, nemám odzkoušeno. Nové odrůdy od Suttons Seeds už jsou také na cestě. To ale jsou všechno F1, avšak dostupné.
Crimsoni a Mountain Magic už jsou u mne 4 roky stálicí. Odolnost je špičková a chuť, hlavně MM, vynikající. Na úrovni Start F1, někteří moji ochutnavatelé (pořádal jsem "soutěže" v hospodě) dokonce tvrdili, že lepší.
Abych nezapomněl: ta druhá odrůda z USA je Defiant F1. Další položka do našeho, stále se prodlužujícího, seznamu. Ani Galahada ani Defiant nemám ještě odzkoušené. Dostal jsem je letos příliš pozdě.
To by sakra bylo, abychom s tou zatracenou plísní neuhráli aspoň remízu.
Milan HP