Plíseň bramborová 2021 - stav fronty

zdenekfm - (25) - 35.215 (?) 
2.10.2021 5:00

Letos jsem stříkal i přes tři desetidenní dovolené 5x a vše v pohodě. Plíseň mimo dvě rostliny dlouhodobě jen na listech.
Pro příští rok jsem sestavil obdobně jako Milan osevní plán jen z plísni odolných a stříkat nehodlám:
CRIMSON CRUSH F1   2x
COCKTAIL CRUSH F1 2x
MOUNTAIN MAGIC F1 2x
CONSUELO F1             6x - nejchutnější, nyní zasažen mohutně stonek a už i      některé plody
Chocolate fingers F1      3x - Ruské údajně odolné, letos mezi stříkanými bez sebemenšího náznaku plísně na rozdíl od ostatních, kolegovi však odešlo coby nestříkané s dalšími

Novinky:
Galahad F1           10x - semínka už mám, případným zájemcům mohu poskytnout

Objednám z UK:
Crimson Blush F1          3x
Crimson Plum F1           3x
Crimson Cherry F1         3x

Lodžie ve městě, samozavlažovací květináče 40x40 cm:
Bejbino F1            2x
Start F1                1x
Jack Pot F1           1x – nově na zkoušku z Ruska
Mongolian Dwarf   3x - z důvodu výšky (místo na prádlo) a přiměřené chuti

Nevýhodou je větší DTM u odolných odrůd.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 4.10.2021 23:23

Ano, je to úplně jiné mentálně. Máte-li, řekněme polovinu, plísni odolných odrůd, nebojíte se totální likvidace své úrody. Máte jistotu, že, když plíseň přijde, stejně rajčata budou. I když třeba odjedete na dovolenou. A i když útok bude opravdu agresivní a i ta plísni odolná budou jevit silné příznaky - tak jako u mne letos - naprostá většina plodů zůstane zdravá. To je moje letošní zkušenost. Mé rostliny, kdyby byly neodolné, by už dávno skončily v hrobečku. Z těch odolných a jejich řízků jsem dnes sklidil 3,5 kila zdravých plodů. Pravda, některé (tak asi 5%) v "karanténě" můžou projevit nakažení, ale to je tak vše.

Mám přesně stejnou zkušenost s Consuelem. Nejspíš má jen 2 geny odolnosti oproti těm ostatním se třemi. Ale i to v méně postihovaných oblastech rozhodně stačí.

Vyměním semínka Chocolate Fingers za Mountaineer Pride a případně Mountaineer Delight. Na test (stačí 3). Výhoda: MP a MD nejsou hybridy. K Vašemu seznamu přidám ještě Primabella (tyčková), také nehybrid - k dostání u nás, nemám odzkoušeno. Nové odrůdy od Suttons Seeds už jsou také na cestě. To ale jsou všechno F1, avšak dostupné.

Crimsoni a Mountain Magic už jsou u mne 4 roky stálicí. Odolnost je špičková a chuť, hlavně MM, vynikající. Na úrovni Start F1, někteří moji ochutnavatelé (pořádal jsem "soutěže" v hospodě) dokonce tvrdili, že lepší.

Abych nezapomněl: ta druhá odrůda z USA je Defiant F1. Další položka do našeho, stále se prodlužujícího, seznamu. Ani Galahada ani Defiant nemám ještě odzkoušené. Dostal jsem je letos příliš pozdě.

To by sakra bylo, abychom s tou zatracenou plísní neuhráli aspoň remízu.

Milan HP

zdenekfm - (25) - 35.215 (?), 7.10.2021 1:12

Milane, ty Mountaineery bych mohl vyzkoušet. V tom případě ale oba. O tom Delight píší, že je větší, sladší. Vy už jste je pěstoval? S Primabellou počkám na recenze. Já loni od nich také pěstoval ta MATTS WILD CHERRY. Na mě jsou už moc malá. Nakonec plísni podlehla. Neměla však stejné podmínky jako ostatní, byla spíše v trávě. Známí, majíc chatu více v podhůří a u řeky, nesklidili jediné.

Dnes jsem ještě objednal Crokini F1, je také odolné a vítězem AAS 2020 obdobně jako Galahad F1. Cena je však stejná jako u těch Suttons Seeds z UK.

P.S. S politováním musím ostatním oznámit, že na ebay přestal inzerovat velkoprodejce ruských semen olzzzass2891 sad.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 7.10.2021 8:56

Zdenku, ano, oba Mountaineery jsem pěstoval, Pride má sice tvrdší slupku a možná, že je míň sladký než Delight - to mé chuťové buňky ale nějak nebyly schopny rozeznat - ale v mých podmínkách se ukázal jako mnohem vitálnější, odolnější proti chorobám a i plodnější, i když měl o něco menší plody. Proto na něj padla volba na příští sezónu. Zkusil bych i Delighta znovu (sezóny se od sebe podstatně liší), ale budu testovat docela dost dalších odrůd, takže asi nezbyde místo.

S Matt'sem i Koralikem mám velice podobnou zkušenost: vydržely o měsíc déle než ostatní neodolné odrůdy, ale nakonec plísni podlehly. Možná i proto, že ležely na netkance. Příští rok je budu vyvazovat na klec z drátěného pletiva, ale dám spíš jen Koralika, protože má o něco větší plody. Chuťově jsou si, podle mne, podobné jako vejce vejci.

A jdu vyhledat Crokini F1. To je poprvé, co o něm slyším.

Milan HP

host - 104.252 (?), 8.10.2021 7:23

Na ebay už neinzeruje, ale svůj eshop olzzzass.com nezrušila. Tak snad tam půjde objednávat.

zdenekfm - (25) - 228.183 (?), 8.10.2021 12:40

Super, tak to jste mě potěšil. Je to čerstvě otevřeno.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz