Plíseň bramborová 2021 - stav fronty
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 15.9.2021 13:15
Nesouhlasím s názorem, že se plíseň v této době nešíří a tudíž není potřeba aplikovat fungicid. Naopak po ukončení působení posledního postřiku rajčata masivně hnědnou. Nikoliv nyní, ale minulý rok to tak bylo. Takže vše, co vykazuje nyní nějaké příznaky odstraním, otrhám vybarvené plody a postříkám poslední dávkou Ortivy. Na to, že někdo napsal o povlaku fungicidu na rajčatech, odpovídám, a to je nějaká hrůza? Při používání předepsaných koncentracích, zvláště na spodní hranici, plody po uplynutí OL opláchnu a nic se neděje. Většinou plody trhám před aplikací a po postřiku mnohem později než je doporučená OL. Nakonec je to všechno " v hlavě", strach z pavouků, hadů, myší, i z chemie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 15.9.2021 15:51
Aha, takže to nebyla vlastně odpověď na můj příspěvek, protože já zatraceně dobře vím, že se plíseň šíří dál a je velice pravděpodobné, že ji šíří hlavně mé napadené rostliny. Byť jsou odolné. To, co vím o jejich funkci, v žádném případě nezaručuje, že napadená část nevytváří další spóry.
A postřiků se rozhodně nebojím pro jejich vliv na mé zdraví. V tom množství všech možných sajrajtů, které spocívám za rok, hrají nejspíš jen maličkou roličku. Co mne odrazuje od stříkání je právě ten fakt, že se musí opakovat tak, aby jejich ochranná funkce byla permanentní. Kamarád, který stříká, přišel se zajímavou myšlenkou: před příchodem plísně (na konci června či začátku července) postříkat Ridomilem nebo jiným systémovým prostředkem, možná i dvakrát, a pak používat jen kontaktní postřik, ne nutně chemický. On používá mléko. Jenže tam je zase ten problém, že se stříkání musí opakovat po každém větším dešti. Což on neudělal důsledně. Ale i tak má velmi slušnou úrodu. Osobně bych ještě navrhoval třetí systémový postřik někdy kolem poloviny srpna na další podporu obranyschopnosti rostlin. Takovou "třetí dávku vakcíny".
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 16.8.2021 11:38
Ne, to v žádném případě. Jsou způsobeny jinými patogeny. Rozdíl je právě v tom šedivém povlaku u Botrytis, který se u Phythophthory neobjevuje. Šedý povlak za sucha pak uvolňuje mraky spór, které jsou vidět. Jinak jsou si ale příznaky dost podobné.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Alexxa - Bronzový Zahrádkář (79) - 93.126 (?), 17.8.2021 18:18
Doby den, zatim se zda, ze uspesne bojuju s plisni, stale je, ale sklizim zdrave a chutne plody. Za domem jsem pred mesicem v trave objevila krasna a zdrava rajčata(vysemenila se z lonskych kerickovych), vyplela jsem je a pravidelne zalevam, nechapu jak v tom hnusnym jilu vubec muzou rust... jsem zvedava jestli z nich neco bude a jestl chytnou plisen...
PS: omluvte bordel, bydlime v novostavbe a cekame na rozhrnuti hliny a finalni upravu zahrady.
A omluva- neumím otocit fotku zde, v ipadu ji mam normalne 🙊🙈
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alexxa - Bronzový Zahrádkář (79) - 214.67 (?), 19.8.2021 10:19
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 19.8.2021 14:45
Alexxa-Váš styl pěstování-to pódium z palet je šikovný, šlo by jej povýšit přidáním stříšky, která by minimalizovala dešťové srážky. Pak by možná nebyla žádná chemická ochrana třeba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|