Plíseň bramborová 2021 - stav fronty
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 12.8.2021 21:55
Když tak čtu zdejší příspěvky, tak jsem určitě rád, za ty postřiky a to nemám žádné Orvego, Revus nebo Cabrio Duo, prozatím jen obyčejný Ridomil a Ortivu. Co se týče toho Sweet Milionu, tak třeba Rubinka je taky dostatečně sladká, ale tenhle plod Sweet Milionu nebyl ani pořádně vybarvený a už byl chuťově výborný, to by takové Tornádo nebo jiné podobné sorty nesvedly, takže beru takovou odrůdu "všema deseti". Dosazoval jsem ho později, takže proto ještě není nic ze Sweet Milionu pořádně zralé, ale jinak všechno ostatní zraje naplno. Zítra mám čtrnáct dní od posledního postřiku Ortivou, takže dám naposled Ridomil a pak zase Ortivu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 12.8.2021 18:49
Používáte nějaké pomucky při aplikaci fungicidu? Třeba plynovou masku? =)
Venku to je asi ok, ale ve foliáku je to opravdu zápach...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 12.8.2021 19:51
Já na příští rok musím vyřešit kondenzaci. S preventivním postřikem asi zůstanu jen u měděnky.
Taky si říkám, že vyzkouším determinantní odrůdy. Vadí mi, že to zraje tak pomalu. =)
Ale letos je to všechno zpožděné...
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 13.8.2021 6:12
Nic není zpozdené, zraje to normálně. Vám jsem speciálně psal, ze strikate neschváleným postrikem a vy nic. Ptáte se na plynovou masku. Vyguglovat. Pak znám lidi kterým chutná nakysle chery a sladké rajče nemusí. Vždy mě napadá jestli tu sladkost u vás nedělají ty litry postriku. Já stříkal jednou asi desetinu, ze sedmdesáti keřů a to proto, ze mi ten ridomil zbyl od postriku brambor, které měly plíseň. Zatím rajčata ač jsou v malé vzdálenosti jsou OK.Když by to dostaly tak je vyhodím. V tom mám za 50 let celkem jasno. Kdybych váhal, tak si vzpomenu o co lidi přijdou při povodních, nebo tornadu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 13.8.2021 9:40
Extrémy nejsou v životě to nejlepší-jsou cítit fanatismem, pýchou, furiantstvím, jájinkovstvím.... Moje rajčata letos jela téměř ideálně, zatím nebyl důvod stříkat-minulý rok porvé v životě, na začátku projevu plísně br. jsem je vzal Acrobatem, nyní některá mají žlutý límec, jiná po nadměrné zálivce, kterou z neznalosti a v dobrém úmyslu bez mé žádosti provedl skorozeťák začala praskat- a v úterý se dostavila bouřka s dvoucentimetrovými kroupami: škody na první pohled nevelké-alespoň co se týká rajčat. Na tykvích, broskvích, jablkách, vin. révě je dost vymalováno! Ještě že mě to přímo neživí, ale určitě netěší. Takže pro upřesnění mého přístupu k postřikům-preventivně ne, raději bio přípravky, ale v případě jasného projevu nemoci rostlinám- i ve vlastním, sobeckém zájmu sáhnu po chemii-podle návodu, v dopor.dávce, s přihlédnutím na škodlivost přírodě. U dřevin, např.proti rzi na hrušních, padlí na angreštech... si dělám poznámky a budu se snažit i o tu prevenci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 13.8.2021 10:11
První postřik jsem aplikoval v půlce června. Jednalo se o champion tj. hydroxid měďnatý.
Mědí jsem to stříkal asi 3x. Koncem července a začátkem srpna jsem provedl postřik mancozebem - Dithanem. Stříkal jsem 2x.
Měď i mancozeb je na rajčata podle mě standart... A jejich smrad nemá nic společného s plodinou na kterou se stříká. Doporučená aplikace i ochrana je v návodu. Já se ptal zdejšího kolektivu...
Jinak dnešní lov plísně bramborové po postřiku peroxidem mě celkem potěšil. Našel jsem jen 3 nové postižené lístky. Většinou jich mám plnou hrst. Stejně se ta mrcha někde kryje a vyčkává =)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 14.8.2021 9:16
Dnešní noc byla ve znamení zubaté s kosou. Dvě rajčata jsem zastřihoval kvůli plísni na stonku.
Stříkat samotným peroxidem je asi špatné. Budu přidávat ob jeden týden měď, aby se nepoškodila povrchová vrstva na listech.
Jinak jde vidět, že se tím dost se*u. Všem kolem mě už rajčata pochcípala =D.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|