Plíseň bramborová 2021 - stav fronty
|
|
|
|
|
|
|
Jalapeno - (24) - 28.103 (?) 15.8.2021 10:38
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.76 (?), 15.8.2021 21:49
Je to plíseň bramborová. Teď už půjdou plody do pryč, občas něco bude dobré. Letos to je moc rychlé.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 16.8.2021 11:49
já už ji mám od poloviny června. Každý den je několikrát obírám. Tím jsem to dost zpomalil. I tím stříkáním / hrou na okurku...
Každopádně čím déle ji tu mám, tím rychleji to odchází...
=/
Šíří se tedy spory a přezimuje na bramborech v zemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 8.9.2021 18:57
Některá rajčata, jenž jsem dal jako zelená do krabice si vyvinula PB. Nevíte, jestli je možné, aby se PB přenesla přes šlupku na ostatní rajčata? Myslím, že měla v sobě jen zárodek PB a časem se rozšířil... štopky jsem vytrhal
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 14.9.2021 21:37
Podle mé, bohužel docela letité, zkušenosti s pb k přenosu přes slupku nedochází. Rajčata, tedy plody, jsou nakažené přes stopku z rostliny, případně přímo spórou do květu či rané fáze vývoje plodu (to ale poznáte hned při sběru). Příznaky se projevují později proto, že v plodu plíseň potřebuje nějaký čas na rozvinutí. Z důvodu plísně otrhaná zelená rajčata vždy ukládám do "karantény" a probírám je každé 2 - 4 dny. Pokud se znetvoření neprojeví do cca 14 dní, s vysokou pravděpodobností to znamená, že plod nakažen nebyl. Ale i po dozrání je testuju rozkrojením a chuťově: zasažené plody chutnají jinak, ne sice přímo hnusně, ale velmi nepříjemně.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 15.9.2021 8:25
S tím, co se tady píše, naprosto nesouhlasím. Stejně jako v minulém roce, kdy po ukončení postřiků koncem srpna, mně v půlce září všechno kompletně zhnědlo, tak i nyní je to podobné. Prozatím to není v tak velké míře, takže co je napadené, odstraním, otrhám vybarvené plody, a dám poslední postřik Ortivou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 15.9.2021 8:57
U mě na severu byla teď nějakou dobu přestávka v přenosu PB. Dost to tady zpomalilo. Už jsem jediný, kdo má rajčata, hehe =). PB se ale nezastavila... U těch postříků se řídím toho, že když mám viditelný povlak fungicidu na rajčeti, tak dál nestříkám.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 15.9.2021 9:05
Omlouvám se, ale s čím konkrétně nesouhlasíte? Že nedochází k infekci přes slupku? Nebo s mým postupem "záchrany úrody"? Ten je ale samozřejmě různý u různých pěstitelů. Stejně tak je tomu s volbou způsobu pěstování. Případně můžete nesouhlasit s mým rozhodnutím listy neotrhat a nadále nepoužívat postřiky, což naprosto chápu, to jde totálně proti obvyklým metodám. Chci vyzkoušet, jak moc jsou mé plísni odolné odrůdy rezistentní, kam až můžu zajít. Zdůrazňuji, že teď už mám jen plísni odolné keře, ty ostatní už jsou dávno pryč.
Osobně si zase myslím, že poslední postřik neodolných, již zhnědlých rostlin Ortivou nemůže ničemu prospět. Systémová složka nakažené rostlině už nepomůže, ale možná ta kontaktní by mohla poněkud zpomalit další šíření plísně na listech a stoncích. Jenže nákaze plodů od rostliny to nezabrání.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|