Nakládám maso do roztoku. Poradil mi to jdem starý pán, ten se to zase učil u starého řezníka před lety. Maso odvážím. Dávám na 10 kg masa 500 g soli a 5 l vody. Voda se nepřevařuje. Čistota při nakládání, ale žádné Savo a rukavice. Sůl se rozpustí ve vodě v hrnci, přidá se česnek najemno v množství dle chuti. Maso se do roztoku nahází, špeky kůží navrch a lehce zatížit ponořenou poklicí, aby žádná část masa nebyla na vzduchu. Nakládám v zimních měsících, maso se uchovává v neobývané části domku. Doba naložení 4 týdny, jedenkrát se nechalo 5 týdnů z důvodu chřipky. Potom manžel vyudí v udírně u tchyně. Vždy nám chutnalo. Tuto metodu mnoho lidí nepoužívá, většina solí nasucho a potom zalévá. Nám vyhovuje.
Mému tatínkovi připadá maso přesolené, důvod je ten, že to není jeho metoda. Udili jsme 22.12. 2013 celkem 20 kg masa. Jiřina