Jak naložit maso na uzení
|
|
|
|
|
|
|
|
vlapro - (9) - 29.174 (?), 31.10.2011 23:31
U mě se pohybuje okolo 5 stupňů celsia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vlapro - (9) - 79.48 (?), 3.11.2011 22:18
Někdo maso třeba ještě česnekuje a do láku přidává divoké koření. Prostě dej vařit vodu, přidej poměr soli a převař to pár minut. Nech to zchladit v lednici, ať to při zalití nemá vyšší teplotu než je maso a zalij to. Já maso po dvoudenním naložení nasucho nijak neoplachuju, pustí šťávu, kterou nevylévám a rovnou to zaliju. Je třeba maso ještě zatížit, aby bylo opravdu zcela ponořené, já používám žulovou desku. Maso přeskládávám po týdnu. Sem tam i lák vyměním. Já si maso porcuji zhruba na 750g kusy a rty opravdu ty 4 tádny minimálně potřebují. Zkus maso v průběhu naložení nakrojit, podle řezu uvidíš. Správně naložené maso by mělo být na řezu narůžovělé. To jsou mé poznatky
|
|
|
|
|
|
|
iguka - Bronzový Zahrádkář (96) - 104.32 (?), 4.11.2011 7:00
ok chápu, kolik tedy mám dát poměr soli na přípravu láku?
ještě doplním, že jsem dával 2 dkg soli na kilo masa, když jsem maso potíral v solné směsi s česnekem.
|
|
|
|
|
|
|
vlapro - (9) - 79.48 (?), 4.11.2011 19:22
Také to tak dělám, dávám asi 22g na kilo masa při suchém nasolení. Pak to po dvou dnech zaliju lákem, kdy dávám 90 - 100g soli na 1 litr vody. Krátce převařím, vychladím, zaliju. Po týdnu obracím. Nikdy se mi ani ostatním koštujícím nezdálo maso přesolené. Maso před uzením rozvlažím v horké vodě, vyjmu, osuším a šup s ním do udírny, kde zhruba 1 hodinu topím trošku víc, ať to dopopravdy oschne a pak najíždím na svých 60 stupňů.. Každý má svůj postup.. Zajímalo by mě, jak moc nechávají oheň v topeništi hořet ostatní..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|