Jak naložit maso na uzení



vlapro - (9) - 79.48 (?)
4.11.2011 19:22
Také to tak dělám, dávám asi 22g na kilo masa při suchém nasolení. Pak to po dvou dnech zaliju lákem, kdy dávám 90 - 100g soli na 1 litr vody. Krátce převařím, vychladím, zaliju. Po týdnu obracím. Nikdy se mi ani ostatním koštujícím nezdálo maso přesolené. Maso před uzením rozvlažím v horké vodě, vyjmu, osuším a šup s ním do udírny, kde zhruba 1 hodinu topím trošku víc, ať to dopopravdy oschne a pak najíždím na svých 60 stupňů.. Každý má svůj postup.. Zajímalo by mě, jak moc nechávají oheň v topeništi hořet ostatní..
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vlapro - (9) - 29.174 (?), 31.10.2011 23:31
U mě se pohybuje okolo 5 stupňů celsia
                     
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 40.193 (?), 3.11.2011 11:50

Tak včera jsem 5,5 kila masa potřel česnekem se solí, dal jsem maso natěsno na sebe do nerezového hrnce a šup do lednice. Teď nevím, jestli je lepší dávat lák nebo to nechat na sucho. Co radíte jak dál? Na uzení nespěchám, počítám 4 týdnu určitě, že maso bude v lednici.  Mám ho zalít lákem? Pokud ano, jaký je nejlepší poměr soli láku a jak dál postupovat?

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 3.11.2011 12:01

4.3.11 je tady pěkný návod nebo ve vláknu A až Z o uzení

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 3.11.2011 13:46

Klidně může být týden na sucho. Občas očuchejte kosti.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 3.11.2011 17:27

Úplně nasucho maso nebude, Nasolené pustí šťávu, která vyplní vzduchové mezery. Sám se ale kloním k nasolení 2 - 3 dny nasucho a pak zalit lákem.

                     
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?), 3.11.2011 20:58

Projel jsem diskuze a každý doporučuje maso naložit jinak. Nicméně všichni doporučují maso zalít lákem. Zítra ho zaliju lákem- na 1 litr vody dám 100g soli a 10 g cukru. Nejdřív všechno rozmýchat ve vodě a pak teprve vařit lák 20 minut? Co pak, mám nějaká maso oplachovat, přeskládat nebo to nechat vychladnout a zalít? Co potom, kdy přeskládat maso? Ty kousky masa jsou vcelku malé. V jedné staré knize se píše, že naložení stačí 2-3 týdny, je to možné?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 3.11.2011 22:09

Proč vařit 20 minut? Stačí přejít varem - lák je pak trvanlivější než rozmíchání za studena.
Malé kousky by mohly být zta 3 týdny prosolené. 
100g soli na litr vody, tedy cca 10%ní lák mi přijde příliš slaný, pokud s ním zaléváte již nasolené maso. 

                     
vlapro - (9) - 79.48 (?), 3.11.2011 22:18
Někdo maso třeba ještě česnekuje a do láku přidává divoké koření. Prostě dej vařit vodu, přidej poměr soli a převař to pár minut. Nech to zchladit v lednici, ať to při zalití nemá vyšší teplotu než je maso a zalij to. Já maso po dvoudenním naložení nasucho nijak neoplachuju, pustí šťávu, kterou nevylévám a rovnou to zaliju. Je třeba maso ještě zatížit, aby bylo opravdu zcela ponořené, já používám žulovou desku. Maso přeskládávám po týdnu. Sem tam i lák vyměním. Já si maso porcuji zhruba na 750g kusy a rty opravdu ty 4 tádny minimálně potřebují. Zkus maso v průběhu naložení nakrojit, podle řezu uvidíš. Správně naložené maso by mělo být na řezu narůžovělé. To jsou mé poznatky
                     
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?), 4.11.2011 7:00

ok chápu, kolik tedy mám dát poměr soli na přípravu láku?

ještě doplním, že jsem dával 2 dkg soli na kilo masa, když jsem maso potíral v solné směsi s česnekem.

                     
vlapro - (9) - 79.48 (?), 4.11.2011 19:22
Také to tak dělám, dávám asi 22g na kilo masa při suchém nasolení. Pak to po dvou dnech zaliju lákem, kdy dávám 90 - 100g soli na 1 litr vody. Krátce převařím, vychladím, zaliju. Po týdnu obracím. Nikdy se mi ani ostatním koštujícím nezdálo maso přesolené. Maso před uzením rozvlažím v horké vodě, vyjmu, osuším a šup s ním do udírny, kde zhruba 1 hodinu topím trošku víc, ať to dopopravdy oschne a pak najíždím na svých 60 stupňů.. Každý má svůj postup.. Zajímalo by mě, jak moc nechávají oheň v topeništi hořet ostatní..
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika