Zdravím.
Vážený pane to ale musíte říci, že není jedno jak je to vejce staré. Vajíčko v průběhu doby tzv. vysychá a vzduchová bublina (potřebná pro vývoj kuřete) se zvětšuje již v průběhu týdne. Je pravdou, že těsně po snesení je vejce těžší než voda a klesá ke dnu. Ale již za tři dny vesele plave, sice nic moc ale plave a za týden je zpola ven z vody. V dnešní době takto čerstvá vejce nejsou k mání ty tzv. "super-hyper-uper-markety" je mají tak týden až dva od snesení. Schválně si to zkuste-budete překvapen. A i kdyby jste měl to čerstvé tak rozdíl v měrné hmotnosti toho vejce je tak velký, že při porovnání s měrnou hmotností vody dojdete k velké chybě a solení bude nepřesné. Nedoporučuji. Nejlepší je počítání s procenty na zvážený součet masa + množství láku na ty 2,5-3 % sol. směsi s dusičnanem, a máte masíčko "Tip ťop".
A ještě něco ty tzv. "rychlokvašky" co vyrábí ti "takyuzenáři" po 14 denním naložení v Pragandě se nedají "žrát" protože jsou tvrdé jako "behdál". A ani po uvaření to není k jídlu. Nedejte na nikoho kdo takto radí, Staročeské uzené je nutné naložit na těch 5-6 neděl pak je proleželé a třeba takový bůček se dá namazat na chleba, tedy aspoň ta tučná část a po správném vyuzení studeným kouřem je takové "slaďoučké až jako do mandlova". Navíc maso je pěkně měkké a dobu uzení můžete regulovat pouze barvou jakou chcete dosáhnout. Když je barva v pořádku tak šup s tím z uďáku ven. Dobře (dlouho) naložené maso navíc zkracuje dobu uzení na minimum. miki47v(zavináč)seznam.cz
Vladimír Šmíd.