Jak naložit maso na uzení
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 20.12.2010 8:53
Jak si vysvětlíte rozdílnou solivost NaCl oproti jinému Na Cl? Jedině snad vlhkostí, která učiní sůl těžší. Pochybuji však, že rozdíly mohou být organolepticky rozpoznatelné na výsledném produktu. Na rozdíl od jiných aspektů - např. když nevezmene v úvahu hmotnost kostí.
A propos - lákoměr měří co? Množství soli v láku anebo jak chutná?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.238 (?), 20.12.2010 14:57
Aj svako Ragan z brezovej bral tieto vyhovorky kucharok... Tiez sa pytal, odkial kupuju sol, ze nech kupuju aj dalej, leboze dobre soli.
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 192.100 (?), 20.12.2010 15:01
Jo, jo jo to jenom vaše úvaha, ale je to špatná úvaha. jak říkala kdysi v televizi Anička D.
Já jsem mimo jiné býval chemik a množství jodu v kuchyňské soli lze ohodnotit hodnotou nula nula nic. Není ho tam snad ani desetina promile.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 249.68 (?), 28.9.2014 18:13
skvela kucharka, to se ceni...
|
|
|
|
|
|
|
host - 188.91 (?), 2.1.2016 22:11
Maso na sucho. 2,5dkg soli na 1kg. Napřed rozdělat protl. česnek s trochou vody pro lepší nanesení a nasolit na dobu 14 dnů. Na 10 kg masa odměřit sůl s asi 2 káv. lž. cukru, pořádně promíchat. Dávám do kam. hrnce, Zatížím po týdnu přeložím, před uzením maso umyji a na půl dne nechám vymočit ve vodě. Pak v hrnci ohřeji vodu na 80-90 st. dám ponořit maso asi na 15min. Vyndám a rovnou do udírny, Ohřvá se pouze búček aby se zatáhl Maso krkov.t, dám prvně na 1h kolem 60st, pak zvednu na 80-90st, 2h, pak nechám teplotu klesnout na 60st, dám do udír. bůček, který když položím tak obracím. Různé fýgle na dochuc. jako do trochu piva jakékoliv koř, major., fefer, pepř baz, a j. potřít bůček asi2h před vytažením. Budete se olizovat. Bůček nesmí kapat skrze ztráty hmotn. Udím zhruba od 7h do 14-15h, Občas nahlédnu a v udírně je možno nechat do vychladnutí.,úbytek hmotn. asi 40proc. Vše!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 203.234 (?), 27.2.2015 8:59
Přesně, já ruce i všechno, co přijde do styku s masem umyju savem a sůl si umím navážit 20gramů / kg masa (kg česneku, litr vody), prostě 20 gramů soli na všechen ostatní materiál. Nakládám na sedm - osm týdnů, v lednici okolo 2 stupňů (tři dny nasucho, pak zaliju) a maso voní česnekem pěkně jak první den i po 8 týdnech. Každý týden překládám, čichám, kontroluji. Maso používám jenom čerstvé od známého řezníka. A pak mně nějaký dobrák poradí hodit tam vejce s patogenny a zničit lák:-))))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|