Jak naložit maso na uzení
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.238 (?), 20.12.2010 14:57
Aj svako Ragan z brezovej bral tieto vyhovorky kucharok... Tiez sa pytal, odkial kupuju sol, ze nech kupuju aj dalej, leboze dobre soli.
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 192.100 (?), 20.12.2010 15:01
Jo, jo jo to jenom vaše úvaha, ale je to špatná úvaha. jak říkala kdysi v televizi Anička D.
Já jsem mimo jiné býval chemik a množství jodu v kuchyňské soli lze ohodnotit hodnotou nula nula nic. Není ho tam snad ani desetina promile.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 249.68 (?), 28.9.2014 18:13
skvela kucharka, to se ceni...
|
|
|
|
|
|
|
host - 188.91 (?), 2.1.2016 22:11
Maso na sucho. 2,5dkg soli na 1kg. Napřed rozdělat protl. česnek s trochou vody pro lepší nanesení a nasolit na dobu 14 dnů. Na 10 kg masa odměřit sůl s asi 2 káv. lž. cukru, pořádně promíchat. Dávám do kam. hrnce, Zatížím po týdnu přeložím, před uzením maso umyji a na půl dne nechám vymočit ve vodě. Pak v hrnci ohřeji vodu na 80-90 st. dám ponořit maso asi na 15min. Vyndám a rovnou do udírny, Ohřvá se pouze búček aby se zatáhl Maso krkov.t, dám prvně na 1h kolem 60st, pak zvednu na 80-90st, 2h, pak nechám teplotu klesnout na 60st, dám do udír. bůček, který když položím tak obracím. Různé fýgle na dochuc. jako do trochu piva jakékoliv koř, major., fefer, pepř baz, a j. potřít bůček asi2h před vytažením. Budete se olizovat. Bůček nesmí kapat skrze ztráty hmotn. Udím zhruba od 7h do 14-15h, Občas nahlédnu a v udírně je možno nechat do vychladnutí.,úbytek hmotn. asi 40proc. Vše!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 203.234 (?), 27.2.2015 8:59
Přesně, já ruce i všechno, co přijde do styku s masem umyju savem a sůl si umím navážit 20gramů / kg masa (kg česneku, litr vody), prostě 20 gramů soli na všechen ostatní materiál. Nakládám na sedm - osm týdnů, v lednici okolo 2 stupňů (tři dny nasucho, pak zaliju) a maso voní česnekem pěkně jak první den i po 8 týdnech. Každý týden překládám, čichám, kontroluji. Maso používám jenom čerstvé od známého řezníka. A pak mně nějaký dobrák poradí hodit tam vejce s patogenny a zničit lák:-))))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|