Jak naložit maso na uzení
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 1.1.2014 22:45
Nakládám maso do roztoku. Poradil mi to jdem starý pán, ten se to zase učil u starého řezníka před lety. Maso odvážím. Dávám na 10 kg masa 500 g soli a 5 l vody. Voda se nepřevařuje. Čistota při nakládání, ale žádné Savo a rukavice. Sůl se rozpustí ve vodě v hrnci, přidá se česnek najemno v množství dle chuti. Maso se do roztoku nahází, špeky kůží navrch a lehce zatížit ponořenou poklicí, aby žádná část masa nebyla na vzduchu. Nakládám v zimních měsících, maso se uchovává v neobývané části domku. Doba naložení 4 týdny, jedenkrát se nechalo 5 týdnů z důvodu chřipky. Potom manžel vyudí v udírně u tchyně. Vždy nám chutnalo. Tuto metodu mnoho lidí nepoužívá, většina solí nasucho a potom zalévá. Nám vyhovuje.
Mému tatínkovi připadá maso přesolené, důvod je ten, že to není jeho metoda. Udili jsme 22.12. 2013 celkem 20 kg masa. Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 57.250 (?), 2.1.2014 13:04
K těm 10 kg masa musíte, Ferdo, připočíst ještě 5 kg vody. Takže dohromady je to 500g soli na 15 kg směsi masa a vody. Úhrnem tedy 33g soli na kg masa. I to je na můj vkus dost, ale ne tak, že by se to nedalo jíst.
Je to jeden ze 3 způsobů (suché, mokré, kombionované) nakládaní masa, co se uvádí v každé řeznické příručce. Je pravda, že v praxi se opouští. Nejčastěji se nasoluje kombinovaně (většina mas) nebo nasucho (špek, slanina).
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 2.1.2014 14:30
Tak ona je tu velká neznámá, kolik té soli přejde do masa a kolik vody se vsákne do masa a kolik soli se tedy vylije s lákem do kanálu.
Ono to tak úplně nesouvisí, ale jednou se mi povedlo zdvojnásobit dávku soli při přípravě domáví šunky (místo 20g na kilo jsem dal 40), a teda výsledek byl značně přesolený.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|