Lis na ovoce
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 3.11.2014 15:37
Myslím, že je to dáno technologií. Koš lisu plním tak, že do něj naráz žuchne 15 kg drti (to opakuji 7x). Z okrajů koláče tak odteče něco kalného moštu. Při opatrném zvyšování tlaku se pak mošt víceméně filtruje přes vlastní drt nebo si to aspoň tak vysvětluju. Když ale náhodou zvýším tlak víc a mošt teče proudem, jeho kalnost se zase zvýší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 3.11.2014 15:55
No nevím, pokud by byl vliv filtrační tkaniny na čistotu moštů tak bezvýznamný, proč by se prodávaly filtrační tkaniny, určené například na vylisování moštových kalů? Od jednoho z prodejců těchto produktů, jsem pro zajímavost okopíroval následující popis jednoho z nich:
Přelisovací vak na kaly - jde o speciální filtrační tkaninu, která je určena pro filtraci sedimentů (kalů). Odstáté sedimenty se vlijí do vaku, který se znovu přelisuje ve vodním lisu. Vakem projde jen čistý mošt a zbytek sedimentů zůstane uvnitř vaku. Účinnost je až 95%. Jde tedy o investici, která se vrátí již během Vašeho prvního lisování.
Uznávám však, že u nahrubo nadrceného ovoce s tužší vláknitou dužinou (jablka) bude význam precizní filtrace podstatně nižší, než u kašovitých moštů z bobulovin nebo například hrušek máslovité konzistence. Základní princip - průchod tuhých částic filtrem však zůstává shodný.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 3.11.2014 17:44
Ano pane PP, ten polypropylénový monofil je dobrá volba pro jablečný mošt.
Sáčkové filtry ze síťovin - Tyto filtry umožňují povrchovou filtraci – mechanizmus „prosévání“, který způsobuje, že částice s velikostí větší než je velikost ok média jsou zachyceny na povrchu média. Síťové filtry jsou k dispozici v provedení z nylonové, polypropylenové a polyesterové monofilní sítě – s precizní tkanou, tepelně upravenou strukturou, která poskytuje absolutní mikronovou přesnost ok, bez uvolňování vláken. Rozsah velikostí filtrovaných částic je od 1 do 1500 mikronů. Tyto filtry vykazují vysokou mechanickou pevnost a jsou vynikající pro odstraňování nedeformovatelných, pevných částic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.173 (?), 3.11.2014 15:45
Pro doplnění zkusím ještě poopravit zde vyřčený názor na efektivitu získávání šťávy z ovoce na domácích odstředivkách - odšťavňovačích.
Přes sítko našeho odšťavňovače prolítlo už dobře několik metráků ovoce a zeleniny. Několikrát týdně připravujem čerstvou šťávu dle chuti, nebo potřeby vitamínů. Výroba 2 litrů šťávy zabere minutu, max minutu a půl. Očista stroje včetně sítka trvá míň, jak umytí hrnce po vaření, za předpokladu že to dělám ihned. Možnost mixu ovocných šťáv již při výrobě nám vyhovuje / jablka a mrkev základ, přidáváme pomeranč, grep, hrušku, zázvor, mrkev, č. řepu aj./ Šťáva je kdykoli v průběhu zimy čerstvá. Jablka jsou přirozená konzerva a ve sklepě mi vydrží v slušném stavu měsíce, nejméně přes celou zimu. Ostatní ovoce dokupujem v menším množství podle chuti nebo sezóní nabídky. Výlisnost - výťežnost stroje není vůbec špatná, navíc odstředěnou drť, sušinu, jsme se naučili zpracovávat do pečených ovocných placek podobných bramboráčkům. Dochucení těchto placek medem, kokosem, ořechy, rozinkami - to už je záležitost mojí ženy ale ze stolu zmizí vždy poměrně rychle. Z našeho pohledu je investice do tohoto stroje investicí do zdraví rodiny, pokud bych měl ale úplně všechno ovoce do něj kupovat, nejspíš bych ho nepořizoval. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|