Lis na ovoce



Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?)
3.11.2014 15:55

No nevím, pokud by byl vliv filtrační tkaniny na čistotu moštů tak bezvýznamný, proč by se prodávaly filtrační tkaniny, určené například na vylisování moštových kalů? Od jednoho z prodejců těchto produktů, jsem pro zajímavost okopíroval následující popis jednoho z nich:

Přelisovací vak na kaly - jde o speciální filtrační tkaninu, která je určena pro filtraci sedimentů (kalů). Odstáté sedimenty se vlijí do vaku, který se znovu přelisuje ve vodním lisu. Vakem projde jen čistý mošt a zbytek sedimentů zůstane uvnitř vaku. Účinnost je až 95%. Jde tedy o investici, která se vrátí již během Vašeho prvního lisování.

Uznávám však, že u nahrubo nadrceného ovoce s tužší vláknitou dužinou (jablka) bude význam precizní filtrace podstatně nižší, než u kašovitých moštů z bobulovin nebo například hrušek máslovité konzistence. Základní princip - průchod tuhých částic filtrem však zůstává shodný.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 3.11.2014 15:37

Myslím, že je to dáno technologií. Koš lisu plním tak, že do něj naráz žuchne 15 kg drti (to opakuji 7x). Z okrajů koláče tak odteče něco kalného moštu. Při opatrném zvyšování tlaku se pak mošt víceméně filtruje přes vlastní drt nebo si to aspoň tak vysvětluju. Když ale náhodou zvýším tlak víc a mošt teče proudem, jeho kalnost se zase zvýší.

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 3.11.2014 15:55

No nevím, pokud by byl vliv filtrační tkaniny na čistotu moštů tak bezvýznamný, proč by se prodávaly filtrační tkaniny, určené například na vylisování moštových kalů? Od jednoho z prodejců těchto produktů, jsem pro zajímavost okopíroval následující popis jednoho z nich:

Přelisovací vak na kaly - jde o speciální filtrační tkaninu, která je určena pro filtraci sedimentů (kalů). Odstáté sedimenty se vlijí do vaku, který se znovu přelisuje ve vodním lisu. Vakem projde jen čistý mošt a zbytek sedimentů zůstane uvnitř vaku. Účinnost je až 95%. Jde tedy o investici, která se vrátí již během Vašeho prvního lisování.

Uznávám však, že u nahrubo nadrceného ovoce s tužší vláknitou dužinou (jablka) bude význam precizní filtrace podstatně nižší, než u kašovitých moštů z bobulovin nebo například hrušek máslovité konzistence. Základní princip - průchod tuhých částic filtrem však zůstává shodný.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 3.11.2014 16:50

Přelisovací vak na kaly fakt neznám. Používal jsem záclony (trhají se), ochrannou síť na lešení (dobrá), nyní mám vak do koše sešitý z lisovacích plachetek.  Na čirost moštu opravdu vliv nemají, jsou dobré proti střílení drti mezi šprušlemi a pro čištění lisu.. Možná profi přelisovací vaky fungují jinak, nevím.  I tak si těžko, představuji filtrační tkaninu, přes kterou nalejete kalnou tekutinu a ona proteče čirá. Leda tak filtrační papír, ale to zas dost dlouho trvá.
   A propos - ten přelisovací vak se ale nepoužívá při lisování drti (o čem tu byla diskuze) nýbrž až na filtraci kalů - a to je snad něco jiného nebo ne?

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 3.11.2014 18:03

Ano, vylisování hrubé (jablečné) drti se z praktického pohledu liší od vymačkání šťávy z kašovitého kalu. Ovšem základní principy filtrace zůstávají v obou případech platné a shodné.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 3.11.2014 21:15

To máte pravdu. Nicméně uvedl jste to v souvislosti s moštováním jablek:

...oba diskutované principy - odstředivka / lis na účinnost nemají podstatný vliv. Rozhodující vliv však má kvalita použité filtrační tkaniny

A já si jenom myslím, že při zpracování jablečné drti   kvalita (a vůbec přítomnost)  tkaniny tak rozhodující vliv nemá.  Při separaci kalů nejspíš ano.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 3.11.2014 17:37

Anvil.cz / sáček do lisu na ovoce. Pevný, přiměřeně hustý, odolný. Dobrá zkušenost.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 3.11.2014 17:44

Ano pane PP, ten polypropylénový monofil je dobrá volba pro jablečný mošt.

 

Sáčkové filtry ze síťovin - Tyto filtry umožňují povrchovou filtraci – mechanizmus „prosévání“, který způsobuje, že částice s velikostí větší než je velikost ok média jsou zachyceny na povrchu média. Síťové filtry jsou k dispozici v provedení z nylonové, polypropylenové a polyesterové monofilní sítě – s precizní tkanou, tepelně upravenou strukturou, která poskytuje absolutní mikronovou přesnost ok, bez uvolňování vláken. Rozsah velikostí filtrovaných částic je od 1 do 1500 mikronů. Tyto filtry vykazují vysokou mechanickou pevnost a jsou vynikající pro odstraňování nedeformovatelných, pevných částic.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 3.11.2014 17:39

njn přelisovací vaky se vyplatí vinařům, aby z kvasnicového spodku, který obsahuje 95% vína a 5% sušiny získali 90% čistého pitelného nápoje a kal s obsahem 50% sušiny. U jablečného moštu je úspora nepatrná, protože při pasteraci na sebe těch 0,2% kalu naváže rozpustnou celulosu a vyplave na hladinu jako pěna, kterou je dobré posbírat. Při ceně jablečného moštu i vstupní suroviny by se vak zaplatil až na 1600 litrech moštu, zatímco u kvasnicového spodku vína je to při druhém naplnění stolním vínem anebo při prvním naplnění pozdním sběrem.

                     
host - 79.173 (?), 3.11.2014 15:45

Pro doplnění zkusím ještě poopravit zde vyřčený názor na efektivitu získávání šťávy z ovoce na domácích odstředivkách - odšťavňovačích.

Přes sítko našeho odšťavňovače prolítlo už dobře několik metráků ovoce a zeleniny. Několikrát týdně připravujem čerstvou šťávu dle chuti, nebo potřeby vitamínů. Výroba 2 litrů šťávy zabere minutu, max minutu a půl. Očista stroje včetně sítka trvá míň, jak umytí hrnce po vaření, za předpokladu že to dělám ihned. Možnost mixu ovocných šťáv již při výrobě nám vyhovuje / jablka a mrkev základ, přidáváme pomeranč, grep, hrušku, zázvor, mrkev, č. řepu aj./ Šťáva je kdykoli v průběhu zimy čerstvá. Jablka jsou přirozená konzerva a ve sklepě mi vydrží v slušném stavu měsíce, nejméně přes celou zimu. Ostatní ovoce dokupujem v menším množství podle chuti nebo sezóní nabídky.    Výlisnost - výťežnost stroje není vůbec špatná, navíc odstředěnou drť, sušinu, jsme se naučili zpracovávat do pečených ovocných placek podobných bramboráčkům. Dochucení těchto placek medem, kokosem, ořechy, rozinkami - to už je záležitost mojí ženy ale ze stolu zmizí vždy poměrně rychle. Z našeho pohledu je investice do tohoto stroje investicí do zdraví rodiny, pokud bych měl ale úplně všechno ovoce do něj kupovat, nejspíš bych ho nepořizoval.    j.c.

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 3.11.2014 16:03

Můžete pane j.c. prosím sdělit značku a typ Vašeho domácího odšťavňovače?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika