Lis na ovoce

host - 145.17 (?) 
8.12.2012 21:47

Chtěl bych se zeptat, zda-li nějakým způsobem záleží na mezerách v koši. Našel jsem tento lis, který se mi velice líbí, ale mezery mezi lištami koše jsou 12mm. Přitom staré lisy mají mezeru mnohem menší. Do koše přijde ještě textilie, ale přesto se ptám zkušených, jestli větší mezery nebudou dělat nějaký problém.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 9.12.2012 9:15

S textilií uvnitř nebude žádný problém. Naopak při širších mezerách bude lepší výlisnost. Měl jsem u svého lisu malé mezery, musel jsem šprušle přehoblovat. Navíc namočením dubové dřevo nabude a spáry se zúží.

PavelRabek - (43) - 145.17 (?), 9.12.2012 14:00

Děkuji za odpověď. Tak trochu jsem doufal, že mi odpoví někdo zkušený jako vy, pane Vysloužil :-)

Zeptám se Vás ještě na jednu věc - k lisu potřebuji i drtič, ve zdejších fórech jsem vyčetl, že nejlépe válcový s hroty.

Na internetu je k sehnání například tento ruční typ.

Drtiče na elektřinu mi přijdou moc drahé, navíc já nebudu dělat žádná kvanta, fyzické práce se nebojím, ba ji vítám. Zajímalo by mě, zda-li nemáte zkušenost s těmito ručními - jak dlouho může trvat pošrotování jedné bedny jablek a zda-li člověk nemusí pravidelně chodit do posilovny.

Říkal jsem si, že bych právě efektivně využil čas, kdy lis pouští šťávu, postupně se utahuje závit atd., k tomu, abych si připravil drť na další várku lisování.

host - 87.2 (?), 24.12.2012 0:50

Pane Rábku, ten ruční typ jsem letos zdědil spolu s lisem. Drtit jablka ručně je naprosto šílené, jde to pomalu a hrozně bolí ruce.. Vzhledem k časové tísni jsem udělal jen takový pokus s motorovým pohonem - kliku jsem demontoval a osu nastavil přivařením cca 5cm tyčky (byl to vlastně šroub M12). Osu jsem pak upnul do sklíčidla ruční dvourychlostní el.vrtačky a s přepnutím rychlosti na první stupeň jsem to zkusil s držením vrtačky jen tak v ruce.. Šlo to v naprosté pohodě a nadrtil jsem tak jablka z asi 60 velkých lísek. Naprosto to splnilo svůj účel..

host - 87.2 (?), 24.12.2012 1:11

Jo a ještě něco. Drtič jsem měl upevněný provizorně na jakýchsi kozách, jablečná drť padala do plastového umývadla pod drtičem. Aby se nadrcené kousky nerozstřikovaly po okolí, přivařil jsem na vnější stranu spodního okraje drtiče z 3mm svářecího drátu takový rámeček, nad který jsem uvázal jakousi sukénku dlouhou cca 25 cm, kterou žena z látky ušila. Rámečkem bylo zajištěno, že se sukénka nesesmekla dolů. Naprosto to vyhovělo.

Přeji hodně šťávy :-))

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 24.12.2012 14:15

Měl jsem tento drtič poháněný vrtačkou již od výrobce -konstrrukce válců a hřebů je stejná. Napřed jsem musel ulomit plechové zábrany, které bránily, aby člověk nesáhnul zvrchu do hřžebů, ale taky zpomalovaly drcení. Ani pak jsem nebyl spokojen. Drcení oproti mixérovým typům je pomalé, drť je příliš hrubá a výlisnost tím pádem menší.

host - 4.156 (?), 4.5.2014 16:52

Ahoj! 

Jaký lis na ovoce používáte? Já teďka chci pořídit na chalupu, ale vůbec nevím, jak na to. Na co se při výběru dívat a jestli se vyplatí šetřit. Potřebuju, aby mi dlouho vydržel a nemusí to být nic extra profesionálního. Zatím to vidím na lis Gude, konkrétně tento. Gude lis na ovoce BP 6

Co si o tom myslíte?

Díky za všechny názory.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 4.5.2014 17:02

Hlavně si spočítejte, kolik padaných jablek každoročně posbíráte a kolik jich tedy budete moštovat. Tento lis na 6 litrů drti vydrží navěky, ale je vhodný jen pro opravdu malé množství.,

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 32.81 (?), 4.5.2014 20:37

Tyhle lisy mívají jednu nectnost - závit je zcela zbytečně až do poloviny koše, takže ho musíte před lisováním něčím obalit. Nevím, koho to napadlo takhle řešit, přitom stačilo, aby závit končil s horním okrajem koše. VJK

host - 229.90 (?), 4.5.2014 21:49

Práce s klasickým drtičem a lisem je zdlouhavá, namáhavá, nadělá se spousta nepořádku a přenášení zařízení je fyzicky namáhavé. Kdybych se chtěl dnes vybavit na odšťavňování, tak bych pořídil něco jako odšťavňovač Champion 2000 nebo Odšťavňovač OMEGA 8224. Jsou malé, snadno přenosné a na některých se dají odšťavňovat i trávy a jiné zeleniny. Odšťavňovač Champion by měl být i celkem výkonný. Bajo

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz