Lis na ovoce
|
|
|
|
|
|
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 228.179 (?) 10.9.2008 8:55
K jistému "rozbití molekul" ale stutečně dochází, i když v procesu drcení - dojde k narušení buněčných membrán a enzymy, lokalizované původně uvnitř/nebo vně buňky se vylijou a všecko se to promíchá...
V jablečném moštu takhle vzniká třeba malé množství metanolu enzymovou hydrolýzou pektoové kyseliny...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.98 (?), 9.9.2008 10:43
rozbití molekul :-D tak to je vtip dne! a co třeba rovnou štěpná reakce, ta by nebyla?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.201 (?), 15.12.2012 13:47
správná poznámka: fajnšmekr pozná, že ostředěná šťáva není tak kvalitní jako lisovaná. Kdyby to bylo tak geniální zjednodušení, tak by zmizely i lisy na víno a byly by nahrazeny odstředivkami. Molekuly se odstředěním poničí a výsledek je nekvalitní břečka, která sice chutná na první pohled spodobně, ale jsou to dva rozdílné světy: lisy a odstředivky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.100 (?), 25.8.2015 14:49
Houby se odstředěním poničí. Rozdíl je v tom, že odstředěním nebo lisováním nízkým tlakem se získá pouze tekutina z vakuol, která je jaksi vodovatá. Velkým tlakem přejdou do moštu další tekuté složky buněk, které mají výraznější chuť.
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.140 (?), 12.9.2008 16:51
Dobrý den, prosím, kde jste sehnal originál plachetky. Děkuji Příhoda. ferda.ferda@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.137 (?), 26.6.2013 14:46
Jaké má otáčky? Stačí ždímačka s 1450 otáčkami a nebo musí být 2800?Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 2.10.2006 23:18
To se už pak můžou rovnou lisovat celá jablka, aby nic neprocházelo přes koš. Ne, vážně, jablka i rozemletá na jemno jsou pořád pro tekutý mošt průchodná a čím jemněji rozemletá, tím víc moštu se z nich dostane. Je jen třeba nepostupovat podle vzoru zahrádkářských moštáren, kde se semelou jablka a 10 minut lisují v nějakém hydraulickém lisu a potom je hotovo.. Domácí lisování jablek vyžaduje čas, pěkně napěchovat koš a potom i několik hodin postupně utahovat a šťáva pořád teče. Třeba my máme doma starý lis s vodorovnými břevny nahoře, které se prohýbají a při lisování působí jak péro, takže není třeba pořád přitahovat. Struhadlo máme kdysi zrobené ze dvou pořádných strojnických fréz o průměru asi 10 cm a délce asi 20 cm, strouháme převodem plochým řemenem do rychla z motoru 2600 otáček na asi odhadem 4000 otáček a ty frézy při takových otáčkách nadělají z jablek doslova kaši, která plave v moštu. Něco jiného to je u hrušek, ty jsou většinou šlemovité a plátno opravdu ucpávají. Tam potom není jiná možnost než hrušky strouhat s jabkami, tak do 40 % hrušek a zbytek jablek. Mošt získá zajímavou chuť.
|
|
|
|
|
|
|
host - 85.27 (?), 30.11.2006 14:40
Eko barva nestačí, je potřeba barvu potravinářskou, odolnou proti kyselinám např. Bisyl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|