host - 1.251 (?), 2.10.2006 23:18
To se už pak můžou rovnou lisovat celá jablka, aby nic neprocházelo přes koš. Ne, vážně, jablka i rozemletá na jemno jsou pořád pro tekutý mošt průchodná a čím jemněji rozemletá, tím víc moštu se z nich dostane. Je jen třeba nepostupovat podle vzoru zahrádkářských moštáren, kde se semelou jablka a 10 minut lisují v nějakém hydraulickém lisu a potom je hotovo.. Domácí lisování jablek vyžaduje čas, pěkně napěchovat koš a potom i několik hodin postupně utahovat a šťáva pořád teče. Třeba my máme doma starý lis s vodorovnými břevny nahoře, které se prohýbají a při lisování působí jak péro, takže není třeba pořád přitahovat. Struhadlo máme kdysi zrobené ze dvou pořádných strojnických fréz o průměru asi 10 cm a délce asi 20 cm, strouháme převodem plochým řemenem do rychla z motoru 2600 otáček na asi odhadem 4000 otáček a ty frézy při takových otáčkách nadělají z jablek doslova kaši, která plave v moštu. Něco jiného to je u hrušek, ty jsou většinou šlemovité a plátno opravdu ucpávají. Tam potom není jiná možnost než hrušky strouhat s jabkami, tak do 40 % hrušek a zbytek jablek. Mošt získá zajímavou chuť.
|