Lis na ovoce
|
|
|
|
|
|
|
betak - (7) - 2.53 (?) 14.5.2014 19:16
treba sa pozrieť na You Tube vyhladavanie -cider - spústa inšpirácií na drvenie a lisovanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 30.10.2014 12:55
tak bych pořídil něco jako odšťavňovač Champion 2000 nebo Odšťavňovač OMEGA 8224
Zkuste odhadnout, jak dlouho byste odšťavňoval popadaná jablka z průměrně zaplozeného stromu střední velikosti. Dva dny? Jak velké jablko se do nich vejde bez rozkrájení - možná Panenské?
|
|
|
|
|
|
|
vin_jc - Bronzový Zahrádkář (81) - 89.175 (?), 30.10.2014 12:27
V průběhu cca 10 let jsem vyzkoušel několik lisů na ovoce. Nejvíc se osvědčila odstředivka. Na toto téma už psal VašekB. Také jsem vyzkoušel několik typů, vyhrála to Frimeta. Měl jsem k dispozici 4 kusy, každá se technickým provedením lišila dle r. výroby. Všechny jsem rozebral, odrezil a natřel potravinářskou barvou. Nerezový buben jsem nesehnal, tak jsem nechal koš vyrobit z ptravinářského plastu. Druhý rok dělám i červené víno. Nadrcené bobule enzimy během několika dní rozloží na kaši, kterou v domácích podmínkách vylisujete na klasickém lisu jen velice obtížně, zatímco Frimeta si s tím hravě poradí, po práci se snadno omyje a při tom je to čistá práce!
Pro zpracování ovoce jsou důležité 3 věci: 1. dobře nadrtit. 2. správný textilní sáček k lisu na ovoce 3. vhodný zdravotně nezávadný lis
Vyzkoušejte odstředivku a sami se přesvědčíte!
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 30.10.2014 21:22
během několika dní rozloží na kaši, kterou v domácích podmínkách vylisujete na klasickém lisu jen velice obtížně.
Mám dobrý drtič, který ovoce rozdrtí na kaši, vhodnou akorát na výrobu kvasu.Pro výrobu moštu se nehodí, protože ovocná kaše na klasickém ručním lisu pro zahrádkáře při lisování stříká mezi šprušlemi.Je potřeba si pořídit textilní vložku, nebo jiný drtič, šrotovač,struhadlo.
Chtěl jsem pro výrobu moštu zprovoznit starou odstředivou ždímačku, která má trochu zarezlý buben, ale šlape.Nakonec vše ztroskotalo na ceně potravinářské barvy.
|
|
|
|
|
|
|
vin_jc - Bronzový Zahrádkář (81) - 89.175 (?), 31.10.2014 9:07
Plechovka 0,7 kg potravinářský BISIL 0100 bílý pololesklý Email silikon-akrylátový vrchní pololesklý se dá koupit za 220 Kč. Na vnitřní nátěr odstředivky to vystačí opakovaně dokonce několikrát!
Čím jemnější nadrcené ovoce, tím větší výtěžnost ovocné šťávy, ale horší práce na klasickém lisu. Při lisování odstředivkou tento problém není.
Konzervativci setrvávají u klasického lisu, který bez velkých změn používali naši dědečkové a ovoce drtili také ručně, hrozny se mačkaly šlapáním bosou nohou. Většinou se všechno dělalo ručně, nebyli pomocníci na elktřinu. Měl jsem také ruční lis, ale po odzkoušení odstředivky jsem ho prodal, už bych na něm nedělal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 31.10.2014 9:51
Když koukneme na tu fotku od Moudivláčka "pohled do lisu", je tam vidět textilní vložka. Tato na fotce opravdu nebude vhodná pro vylisování jemné drti typu "bláto, či kaše". Její oka jsou přiliš veliká. Já mám lis na ovoce od fy VARES a oni dodávají plachetku z podstatně hustší a pevné látky. Přesto je pro kapaliny velmi dobře propustná. Já jsem sice zatím lisoval jen nepříliš jemně nadrcená jablka, ale myslím si, že vylisovat kašovitou drť by s ní neměl být problém. Ta plachetka v podstatě funguje jako jemný filtr, takže mošt vytéká zcela čistý, bez tuhých částí a bez kalů. Dá se koupit i jako náhradní díl a jistě by se dala použít i pro menší lisy, případně ji dle potřeby na menší rozměr přešít. Takže schopnost lisu kvalitně vylisovat i kašovitou drť je dáno zejména typem použité textilní vložky.
Ostatně u odstředivky to bude stejné. Zásadní rozdíl mezi odstředivkou a klasickým lisem s dřevěným košem (svislé dřevěné šprušlíky, upevněné mezi ocelovými obručemi) je ve velikosti mezer a otvorů ve stěnách bubnu a lisovacího koše. Zatímco odstředivka, určená původně k praní prádla má tyto otvory malé, dřevěný koš lisu, tvořený svislými šprušlíky relativně veliké. Proto je u tohoto typu lisu drcená směs při lisování podstatě více vytlačována radiálně ven z koše, a má snahu prolézat ven. Proto musí být textiní vložka kvalitní, pevná a hustá. Můj lis má koš (buben) nerezový s malými oky, podobně, jako u bubnů odstředivek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 31.10.2014 11:47
Ale bobuloviny podobným způsobem "nahrubo" nadrtit nelze, u nich je to vždy vodnatá kaše - tekutá směs husté šťávy, slupek a semen. A z ní se skrz hustou plachetku mošt procedí. Pokud se na jemno, do kašovité konzistence nadrtí jablka, či hrušky, které obsahují postatně víc vlákniny, nastává problém, který popisujete. Pomůže snad jen pomalé lisování, s postupným stlačováním a dlouhými výdržemi.
Ucpávání filtračního síta je problémem většiny domácích odšťavňovačů, možná všech. U nich se ovoce nastrouhá na velmi jemnou kašičku a odstředivou silou se mošt cedí přes kovové sítko. Vlivem nízké odstředivé síly na malinké odstředivce a rychlým ucpáváním sítka vláknitými částicemi je účinnost těchto kuchyńských přístrojů mizerná. Jeden takový, téměř nepoužívaný, nám zavazí doma. A nebyl zrovna nejlevnější. To komplikované čištění po ukončení práce se vzhledem k množství získaného produktu takřka nevyplatí. Pokud by mohla být odstředivka u těchto kuchyňských přístrojů výkonnější, což vzhledem k jejich rozměrům není prakticky možné, věřím, že by se výtěžnost zlepšila, vymoštovaný koláč by byl sušší. U odstředivek je jejich účinnost to prakticky dána jen dvěma parametry - otáčkami a průměrem bubnu. Hustota filtrační tkaniny určí, jak velké tuhé částice se dostanou ven a které zůstanou uvnitř. S narůstajím výkonem odstředivky se budou dostávat skrz filtr hustší a hustší (viskóznější) částice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|