Lis na ovoce
|
|
|
|
|
|
|
PaulB - (11) - 4.90 (?) 10.11.2015 12:15
Sice nelisuji moč často (pár krát za rok), ale používám silonový pytel, myslím, že původně na obili. Mám ho již řadu let, vždy tak 3x přeperu v lavoru, pak obrátím naruby a znovu přeperu ve vlažné vodě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gallus - (8) - 89.203 (?), 8.12.2015 7:40
Děkuji za tip na tesilen. Už jsem použila a jásám! Lisovaná šťáva prakticky bez kalu! Děkuji, děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.114 (?), 2.10.2006 20:33
Pěkné odpovědi,ale problém je taky v něčem jiném- a to totiž v tom,jakým drtičem je ovoce podrceno.Na jablka je nejlepší klasický ,,ježek" - válec s ostny,který ovoce drtí na několikamilimetrové kousky a ty pak nemají takovou tendenci vystřelit mezi dřevěnými lištami lisu.V tom případě můžete lisovat někdy i bez látky.
Ale pokud si ovoce rozdrtríte nějakým ,,super" drtičem na kaši,tak máte smůlu a můžete dělat co chcete,stejně je to na nic.
A další důležitou věcí je zabránit styku lisované šťávy s železem-kvůli oxidaci.Stačí,aby jste měli kovovou část lisu nenatřenu (používejte ,,eko" barvou) a šťáva vám ztmavne.....
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.114 (?), 2.10.2006 21:00
omlouvám se za chybu-nemělo být aby jste,ale abyste.Ale to už je off topic :-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 2.10.2006 23:35
Udělal jsem hodně hektolitrů moštu, drcení ovoce nebyl problém, ale to lisování mi dalo vždy zabrat. Klasicky koš, do plachetky tedy originální která nikdy nepraskla jsem nalil drť a odspodu tlačil hydraulickým heverem. Velice náročné. Jednoho dne jsem ale zakoupil ždímačku na prádlo a to byla senzace. Do Frimety jsem dal plachetku, nalil drť a pustil. To byla pohoda. Mezi tím jsem stihnul nadrtit další ovoce a ve ždímačce už bylo vysušíno. Už bych to jinak nedělal, lis na ovoce řadím do zařízení našich prapředků a nechápu, proč si ho ještě někdo může koupit. Snat jen z neznalosti pracnosti lisování. I učinost odstřeďováním byla mnohem větší. Všem doporučuji vyzkoušení v dobré ždímačce. Pokut Vás někoho ještě něco zajímá, klidně se tu zeptejte. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.50 (?), 13.8.2007 8:50
Ta ždímačka je geniální co se týká poměru cena/výkon, to je pravda. Jen si zkuste všimnout, že nejdražší odšťavňovače vždycky pracují na principu tlačení. Odstřeďování je sice technicky nejsnazší, poměrně účinné a potřebuje méně energie, ale dochází při něm k rozbití molekul a tím k určitému znehodnocení šťávy. Na chuti to poznat není, jsou však lidé, kterým tato skutečnost může vadit... Petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 17.9.2007 11:31
Já doma nerezovou ždímačku mám. Vypadá zvenku dobře, ale zevnitř, kde by tekla ta šťáva je to obyčejný černý plech a utěsněný jakýmsi pochybným tmelem. Získávat mošt ždímačkou bych dělal jen takovou, která má i ten vnitřek nerezový. A navíc není nerez jeko nerez. Ten ždímačkový může být citlivý k kyselinám v moštu a mohou se z něho do moštu vyluhovat kovy, nejspíš asi stopy niklu. Ten by potom výrazně ovlivnil chuť moštu a jeho zkvasitelnost na pálení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|