host - 94.10 (?), 7.2.2007 7:35
ano, ano, juta je ten najlacnejši a najlepši material na tuto činnosť, ja dokonca delim naplň v koši na 2 poschodia pričom v polovici plnosti koša predelim inym vrecom tuto zmes a doložim do plnej kapacity, potom dam ešte vrstvu aj na vrch,a aby to nestriekalo cez pritlačne polkruhy dam ešte jednu vrstvu a lisujem, uvedenou metodou sa dosiahne lepšie drenovanie štavy prave v strede kde je jej najvačšie pnutie a nema sa ako dostať von, a prave deliaca vrstva v strede odvedie štavu najlepšie a zvyši sa učinnosť lisu, minimalne je dobre použivať 3 vrstvy/dno -stred-vrch+obvod/ a to: na spodok lisu zložim vrece-dve, v strede to iste a navrchu to uzavriem jutou, pravda aj na vnutornom obvode koša je juta, takže využijem aj 2-3 silonove /bramborove vrecia/ pri malom lise, pretože mam už aj velky cca 160 litrovy velky lis a nemal som ako pokryť obvod koša z vnutra tak som využil preloženu vyradenu zaclonu, zvnutra, naspodok si dam vrecia, do stredu a navrch a bol som spokojny, hoci som naplnil lis iba do 2/3 poteši keď mate na jeden kôš naraz až 60 litrov muštu, firma Juta Nitra vyraba aj synteticku jutu a predava ju na metre, zakže dalo by sa lacno kupiť, odporučam: silonove vrecia, zaclony, jutove vrecia, synteticku jutovinu.
Na zdravie !
Robert, MZLU Brno
|