Lis na ovoce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 3.11.2014 15:55
No nevím, pokud by byl vliv filtrační tkaniny na čistotu moštů tak bezvýznamný, proč by se prodávaly filtrační tkaniny, určené například na vylisování moštových kalů? Od jednoho z prodejců těchto produktů, jsem pro zajímavost okopíroval následující popis jednoho z nich:
Přelisovací vak na kaly - jde o speciální filtrační tkaninu, která je určena pro filtraci sedimentů (kalů). Odstáté sedimenty se vlijí do vaku, který se znovu přelisuje ve vodním lisu. Vakem projde jen čistý mošt a zbytek sedimentů zůstane uvnitř vaku. Účinnost je až 95%. Jde tedy o investici, která se vrátí již během Vašeho prvního lisování.
Uznávám však, že u nahrubo nadrceného ovoce s tužší vláknitou dužinou (jablka) bude význam precizní filtrace podstatně nižší, než u kašovitých moštů z bobulovin nebo například hrušek máslovité konzistence. Základní princip - průchod tuhých částic filtrem však zůstává shodný.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 3.11.2014 17:44
Ano pane PP, ten polypropylénový monofil je dobrá volba pro jablečný mošt.
Sáčkové filtry ze síťovin - Tyto filtry umožňují povrchovou filtraci – mechanizmus „prosévání“, který způsobuje, že částice s velikostí větší než je velikost ok média jsou zachyceny na povrchu média. Síťové filtry jsou k dispozici v provedení z nylonové, polypropylenové a polyesterové monofilní sítě – s precizní tkanou, tepelně upravenou strukturou, která poskytuje absolutní mikronovou přesnost ok, bez uvolňování vláken. Rozsah velikostí filtrovaných částic je od 1 do 1500 mikronů. Tyto filtry vykazují vysokou mechanickou pevnost a jsou vynikající pro odstraňování nedeformovatelných, pevných částic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.173 (?), 3.11.2014 15:45
Pro doplnění zkusím ještě poopravit zde vyřčený názor na efektivitu získávání šťávy z ovoce na domácích odstředivkách - odšťavňovačích.
Přes sítko našeho odšťavňovače prolítlo už dobře několik metráků ovoce a zeleniny. Několikrát týdně připravujem čerstvou šťávu dle chuti, nebo potřeby vitamínů. Výroba 2 litrů šťávy zabere minutu, max minutu a půl. Očista stroje včetně sítka trvá míň, jak umytí hrnce po vaření, za předpokladu že to dělám ihned. Možnost mixu ovocných šťáv již při výrobě nám vyhovuje / jablka a mrkev základ, přidáváme pomeranč, grep, hrušku, zázvor, mrkev, č. řepu aj./ Šťáva je kdykoli v průběhu zimy čerstvá. Jablka jsou přirozená konzerva a ve sklepě mi vydrží v slušném stavu měsíce, nejméně přes celou zimu. Ostatní ovoce dokupujem v menším množství podle chuti nebo sezóní nabídky. Výlisnost - výťežnost stroje není vůbec špatná, navíc odstředěnou drť, sušinu, jsme se naučili zpracovávat do pečených ovocných placek podobných bramboráčkům. Dochucení těchto placek medem, kokosem, ořechy, rozinkami - to už je záležitost mojí ženy ale ze stolu zmizí vždy poměrně rychle. Z našeho pohledu je investice do tohoto stroje investicí do zdraví rodiny, pokud bych měl ale úplně všechno ovoce do něj kupovat, nejspíš bych ho nepořizoval. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|