Kalifornské žížaly

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?)
26.1.2010 14:19

Venco nebojte se, není čeho, plísně se samozřejmě v některých substrátech mohou pomnožit více, ale to nesouvisí s žížalami.

Obecně byste měl mít doma co nejméně květin v květináčích, jestli máte doma alergika, nebo astmatika, a to právě kvůli sporám plísní.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?), 22.7.2009 16:23

Nemáte prosím někdo z vás nějaké zkušenosti s kalifornskými žížalami?  Tatínek si je chce objednat. Bylo o nich psáno v Receptáři. Sice zde je dost rozsáhlá diskuse, ale já tomu moc nevěřím. Tak bych ráda znala názor někoho z vás zkušenějších, kdo zde často odpovídáte. Předem mockrát děkuji.

host - 180.197 (?), 10.12.2009 17:03

Jak zazimovat kompost s kalifornskými žížalami?

Docela nedávno jsem se zařadil mezi žížalkáře, tedy ne úplně ortodoxní - prostě jsem v jednom kompostéru nechal tak 30cm kompostu a do něj vysypal násadu.

Za těch pár měsíců jsem si všiml, že žížaly baští žrádlo na povrchu a dolů se jim moc nechce. Naházet tam najednou silnou vrstvu tedy podle mne není dobře - ve spod to bude obyčjný kompost ne vermikompost. Nejlepší podle mne je každých 14 dnů přihodit vrstvičku do 10 cm.

Teď nás ale čeká zima a já se proto ptám zkušenějších, co s tím? Mám tam hodit 50 cm vrstvu a myslet si, že zima zažene žížaly hlouběji a tam budou baštit? Je to tak správně?

panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 10.12.2009 23:36

Dobrý den, dočetla jsem tuto diskusi a trochu to nechápu. Byla jsem přesvědčená, že žížaly jsou přirozenou součástí kompostování jak v přírodě, tak na zahradě. Vžycky jsem měla a mám v kompostu žížaly. Neřešila jsem to, nechtěla po nich aby se mi představily. Pokud tam byly, věděla jsem, že kompost ještě není hotový. Když už tam nebyly, šel kompost na zahradu. A teď se dokonce dovídám, že může být žížalový a nežížalový kompost!  Podle mého názoru nežížalový kompost není kompost. Anebo je to prostě špatně založený kompost. A když je špatně založený, tak se v něm nebude líbit žádné žížale ať už mluví jakýmkoliv jazykem. Neměla by tedy být rada taková: Založte si správný kompost a ostatní už nechte na žížalách?

host - 180.243 (?), 11.12.2009 8:46

Jistě, jakýkoliv hromada organické hmoty se nakonec přemění na kompost (pokud je tam alespoň nějaký přístup vzduchu). Otázka je za jak dlouho.

Já mám na zahradě suvereně nejvíc posekané trávy (průběžně z trávníku 2000m2 a třikrát za rok z louky 2000m2). Tudíž mám k dispozici organický odpad s nepříznivým poměrem C/N. Navíc potřebuji kompostovat rychle (při téhle produkci hmoty nemohu čekat na kompost tři roky). A za další - zahrada je založená na těžké, jílovité půdě, kde je výskyt žížal velmi malý (v porovnání s ornicí).

Proto se snažím o použití technologie horkého kompostování v otevřeném kompostéru a následné zkrmování tohoto meziproduktu žížalami. Právě při honbě za rychlostí kompostování jsem do posledního kompostéru umělě nasadil kalifornského hybrida, který by v jílovici asi nežil/nepřežil (jeho reprodukční i konzumní rychlost je obrovská).

Můj názor je, že proces kompostování lze různě řídit. Můžete to nechat osudu (a pak Vám tiše závidím, že si to můžete dovolit), anebo se můžete pokoušet vytvářet příznivnější podmínky, aby jste pomohla nepříznivému poměru C/N a biologický odpad se zpracoval co nejdříve a na co nejlepší organické hnojivo, které lze použít - v mém případě na vylepšování vlastností té jalové jílovice, kterou na zahradě mám.

A k tomu zazimování - já bych navrhoval obložit kompostér ze všech stran lepenkou a pokud možno z vrchu něčím přikrýt (třeba mulčovací textílií, která propouští vodu a na to 30 cm slámy). To by mohlo teplotní podmínky v kompostu zlepšit, ne? Mimochodem - kanadský hybrid při teplotách kolem 0 °C uhyne.

panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 11.12.2009 13:08

Dobrý den, děkuji za srozumitelné vysvětlení. Velmi ráda to i nadále nechám osudu.

host - 151.252 (?), 11.12.2009 19:28
Dobry den.Zizaly chovam vice nez 15 roku v drevenem komposteru o rozmerech asi 1x1x1,5m.Nedelam s nima zadnou vedu.material dodavam v takovem mnozstvi jake mam.Zizalky si s nim poradi./Vse jsem jiz popsal v drivejsich prispevcich/Na zimu s kompostem nic nedelam.Posledni vrstva byva listi.Jestli je pravda, ze zizaly pri teplote kolem bodu mrazu uhynou, to nevim.Moje vzdy prezily.Mozna v lete mysli na zimu a napletou si svetriky, nebo jsem mel zatim stesti.Prijemne Vanoce preje Lada.

kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 79.49 (?), 6.1.2010 12:56
Slysel jsem ze v chorvatsku se kalifornske destovky jedi: povarit 3x10minut v slane vode. SIce nemaji chut, a le velmi vyzivne. na toto se uzivaji po vykupu tez?

host - 15.26 (?), 26.1.2010 1:50

Chtěl jsem se zeptat když pěstuji žižali doma ve hlině muže se stí hlíny dotavat nějaký baktetie a plísně do ozduší a mužu dostat zaměty díchací cest??? dík      Venca    musil.vaclav@centrum.cz

host - 241.251 (?), 26.1.2010 6:39
Dotazu nerozumím, zkuste to prosím napsat česky.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 26.1.2010 14:19

Venco nebojte se, není čeho, plísně se samozřejmě v některých substrátech mohou pomnožit více, ale to nesouvisí s žížalami.

Obecně byste měl mít doma co nejméně květin v květináčích, jestli máte doma alergika, nebo astmatika, a to právě kvůli sporám plísní.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz