Kalifornské žížaly
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.188 (?) 24.2.2011 15:03
Můžu se zeptat, jen me tak napada, proc by zrovna tady vadilo, že by vytlačili český žížaly... když jsou udajně lepší, vykonější a úžasnější, pak by za to byli zahradkáři rádi ne? Jinak si ale myslim, že co jsem četla já, tak to asi nehrozí, protože dešťovky se nám např plácaj v jílovitý půdě, který je tu hafo, kdežto kalifornský by se asi drželi jen na kompostu, sou rozmazlený... proč by lezli do nedobrého jílů, kde je čeká málo potravy a hodně práce, když se můžou plácat v kompostu, kde je hodně potravi a málo práce... a myslím, že u nás žije spousta potvůrek..např. ten krtek... ježek apod. co je budou redukovat... Prostě bych se přemnožení nebála... Pokud budou mít lidi rozum a nekoupě si na kompost metr x metr 3000 Ks žížal a když tak by to nebylo poprve ani naposled, co by se tohle stalo... silnější vyhrává, to je prostě život... A vůbec v kalifornii je asi teplejc, ne? mám obavy, že mi jich asi i spousta v zimě pomrzne, nebo ne?... takže taky redukce... To je můj názor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 26.1.2012 17:06
Pokud pominu vlastni chov kalifornskych žižal, tak mě opravdu vadi zřizovani kompostoveho "hospodařstvi na igelitu nebo jine folii.To je proti vlastnimu fungovani aerobniho kompostoveho procesu.Mam tři třikomorove komposty na běžne pudě, je pravdou, že neřešim kalifornske a česke žižaly, oba druhy svoji praci udělaji, a kompost neni zahnivajicim a smrdutym mistem plnym komaru a hmyzu milujici vhko.Kompost by se měl provzdušnovat a překopavat, připadně jako v mem připadě prohazovat katrovačkou s ruznymi velikostmi ok, podle toho k čemu kompost potřebuji, k hrnkovani, sadbě,nebo jen přihnojeni vrchni vrstvy kolem trvalek připadně k podzimnimu raně zimnimu nakopčeni.
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.201 (?), 27.7.2008 10:52
Dobrý den, pane Láďo
Máme v rohu zahrady klasickou ohradu pro kompost, dosud jsm, e ho zpracovávali běžnou metodou = vše na hromadu, a ono se to nějak zkompostuje do příštího roku. Funguje to taky!
Teď jsem propadl myšlence urychli proces zakoupením žížalek. A ono to zas tak jenoduché se mi nezdá.
Prosím o kontakt na Vás, jelikož již máte více než 10 let paktických zkušeností. Ja jsem si naivně myslel, že kalufiorňanky jsou všežravé a stále při chuti, že žerou ochotně veškerou posekanou trávu atd.
A ony ne! Chátrají
Jak tedy na ně?
Díky Měch Čestmír, Praha 6, mechovi.cm.@seznam.cz
P.S. Našel by se ještě někdo jiný, kdo by mi napsal a poradil?
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.201 (?), 30.7.2008 22:24
Někteří zahrádkáři říkají, že používání kalifornských žížal při výrobě jakostního kompostu někde v rohu zahrady je strašně jednoduché. Že prý do ohrady s "kompostem" někde v koutě venkovské zahrady se vysypou na internetu zakoupené kaliforňanky a je po starostech. Ony tam klidně a hlavně nadšeně sežerou vše, co tam zahrádkář vysype a přemění to na kvalitní naturhumus či vermikompost.
Ale tak snqadné to asi nebude. Mimo jiné - hromada zelené hmoty, nasekané trávy, atd, to se vekmi zahřívá, což žížaly nesnesou...
A co v zimě, jak je uchovat?
Nemáme s tím zkušenosti a prosíme o pomoc, o rady někoho, kdo žížalky již mnoho let používá.
DĚKUJEME moc
Manželé Měchovi, Praha 6 mechovi.cm@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.1 (?), 30.8.2008 21:08
Vazeni manzele Mechovi.Nechtel jsem jiz zasahovat do teto diskuse, protoze nehodlam resit jestli na tyto zizaly berou ryby, nebo neberou.Moje prispevky si muzete precist na techto strankach.Nic na nich nemenim, alejen doplnim nejake drobnosti.Kompost se musi rosit vodou, aby nevyschl.Nemuzete cekat, ze kdyz vecer date travu na hromadu, tak ze rano bude hotovy kompost.Ja to nijak neresim.Na jare zalozim novy kompost z toho co zbylo na tom starem, vyberu ze stareho zizaly a dam je do noveho.Potom pridavam posecenou travu, zbytky z kuchyne, shnilou repu, brambory,ovoce a vsechno co se dava do kompostu.Samozrejme tam nedavam plasty, kameny,drevo, atd.Kompost mam v drevenych komposterech na slunci, ne ve stinu.Kompost neprehazuji, jen odeberu to, co neni shnile a pod tim je hotovy poklad.Je zajimave, ze kdyz je kompost hotovy zizaly zmizi.Doufam ze jsem dostatecne odpovedel na vas dotaz a preji mnoho uspechu.S pozdravem Lada
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.205 (?), 7.9.2008 22:40
Vážený pane Láďo, děkujeme za to, že jste reagoval a odpověděl radou začínajícím "vermikompostérům-laikům"
Pročetli jsme na internetu dost materiálů, ale většinou jsou to obecné teorie. My zahradkáři, penzisté co bydlíme v paneláích a přes léto se hrabeme u chalupy v zahrádce okolo 400-500 m2, kde máme trávu vnoučatům na hry, květiny pro radost a trochu malin, rybízu a zeleniny, my zahrdkáři potřebujeme v roku ve stínu mít kompost... Nemáme sílu k tomu, abychom kompost přehazovali (což hodně lidí dělá). věříme tedy, že všežravé a aktivní kaliforňanky by to zvládly za nás...
Ale jak v praxi na to jít?
S pozdravem manželé Měchovi, Praha mechovi.cm@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.176 (?), 27.5.2013 12:12
Pán Lada, je škoda, že vás tu neberú vážne. Divím sa aké starosti robí chov Kaliforňákov. Ja so si asi 5-6 ks doniesla s kúpeným biohumusom. Na kvety zemina to bola. Tak som ich odniesla do humusoviska. Na prekvapenie sa rýchlo množili. Je pravda, že nesmie byť veľa zeme na burine. Polievala som často a žižalám chutilo hnilé lístie... Cez zimu prezimuju v mieste kde je správna teplota pre ne, a krmia sa, maju svoj "rozum. Zo suchého miesta idú na to mokré, ja som nijak nemyslela na to, že ich chovám, že sa o ne treba starať... Až na krtka... ten mi ich vykynožil, takže miesto treba izolovať pred krtkami. Žížal bolo tak veľa, že bolo počuť ich mľaskanie keď jedli. Sused mal násadu odo mňa, ale dával veľa zeminy na humusovisko, tak asi pokapali. Zemina, ktorú som potom čo prešla ako potrava žížalami preosievala bola čierna ako uhlíky a ľahká a sypká, Darinka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.205 (?), 7.9.2008 23:19
Vážený zahrádkáři Tomáši,
jsem ve stejné situaci jako Vy. Vermikompostování v plastickém kompostéru v paneláku v garáži nebo v koupelně považuji za hračičkářství, většina zahrádkářů přece potřebuje mí někde v rohu zahrady ohradu a tam do kompostu vrhnout pár tisícovek kaliforňanek - a ať si tam makají. Jenom jednou týdně, kdy přijedeme na chatu. tam něco přihodit zeleného, kuchyňský odpad. plevel ...
Prosím pěkně, dostal jste v tom smyslu nějakou radu od praktiků? Já se o to pořád snažím, rád bych sehnal telefon nebo mail na tyto praktiky, kteří do rubriky přispěli., ale nějak ochotou neoplývají... Jedině pan Láďa byl tak hodný a napsal mi. Mohl byste se se mnou rozdělit o zkušenosti amatérů začátečníků? A jak žížalky uchránit přes zimu?
Děkuji , těším se, že se ozvete . Měch Čestmír Praha, mail mechovi.cm@seznam.cz mobil 603 319 642
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.3 (?), 20.2.2010 20:07
žížala sežere veškerý odpad, je to nenáročné a supr druh.
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.18 (?), 2.8.2007 21:34
Chtěl jsem se zeptat na zkušenosti rybářů co takhle Kanadská žížala na kapra. Berou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|