Kalifornské žížaly

host - 147.132 (?) 
24.3.2007 14:52
Kalifornské žížaly mám už asi patnáct let,že by se křížili s normálními volně žijícími jsem nikdy neslyšel.Proti krtkum je určitě dobré je chránit.Množit by se měli údajně 7krát rychleji než normální dešťovka,ale za vhodných podmínek.V půdě se jim rychle opotřebovává trávící ústrojí,proto se ve volné přírodě asi nikdy nepřemnoží,a proto se do kompostu nedává hlína apod.Nijak zvlášť se jim nevěnuji,proto jsou na hnojišti místa,kde jich je spousta a místa kde nejsou žádné.Neměli by mít kyselé prostředí ,proto se hnůj  proplachuje,nebo se do něj přidává sláma,tráva z trávníku atd.Docela jim vyhovují spadaná jablka.Někde jsem měl návod na pěstování,podívám se po něm.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 146.186 (?), 17.4.2007 11:32
Prosím o radu, zakládáme zahrádku a na poměrně špatnou jílovitou zeminu jsme nechali navézt cca 10 cm kvalitního zahradnického substrátu. Zahradník nám poradil, abychom si na zahradu nasadili žížaly a ty nám postupně nekvalitní podloží vylepší. Nevíte někdo které žížaly se na to hodí a zda to funguje, jak je v zahrádce krmit a kolik jich je potřeba na cca 300m2 ?
Také mě napadá, že pokud se přemnoží neškodí pak v záhonech?

host - 66.205 (?), 7.9.2008 21:15

Chtěl bych založit vermikompostování, ale ne v umělém kompostéru, ale na zahradě. Mám k dispozici ohradu 200x200cm, přehrazenou napůl.

A )  Domnívám se, že jednu polovinu bych postupně plnil sekanou trávou, veškerou zelenou hmotou ze zahrady, kuchyňským odpadem a v listopadu završil listím z jabloní a třešní.  Takto by ta hmota přezimovala  - a někdy v březnu že bych koupil   větší dávku  (okolo 8.000 žížal kalifornských) a nasaditl bych je na dno této již chladné kompostovací hmoty. Přikryl tmavou netkanou textilií    a   vlhčil...

B )   Další rok pak že bych stejně postupoval v té druhé polovině kompostéru, postupně vršil  rozsekanou trávu, (ta by prošla horkou fází, aniž by zasáhla či ovlivnila tu pevní půlku kompostéru, kde žížalky již vše od předešléjop cyklu zpravovaly)   a byla by připravena přijmout násadu žížal zase další březen/duben...

A od jara bych už mohl   odebírat naturhumus  žížalek   z té první půlky,  kterou jsem nazval    A)

Může to tak fungovat?

Děkuji předem.   Ing. Měch Čestmír, Praha 6,  Anastázova 16/8 169 00 Praha Břevnov

mail     mechovi.cm@seznam.cz        mobil 603 319 642

host - 143.38 (?), 24.7.2009 10:19

Dobry den, rad bych zazadal nekoho o radu, jak se pestuji zizaly... Predem diky za odpoved... Trojan38@seznam.cz

host - 173.103 (?), 12.8.2019 9:33

Snadněji se chová vzácnější žížala hnojní, která je s žížalou kalifornskou příbuzná, je ale právě mnohem odolnější. Žížala kalifornská totiž hyne při kontaktu s obyčejnou hlínou obsahující úlomky kamínků, ty jí odírají a poškozují trávicí trakt. Proto musí být chována pouze v hlídaném od okolní půdy izolovaném prostředí. Naopak žížala hnojní přežije i v obyčejné půdě a jakmile se objeví organický substrát v podobě hnoje nebo kompostu, bleskově se namnoží. Po zpracování této hmoty se pak část populace nějaký čas pohybuje v okolní půdě a hledá další příležitost. Prodává se často v rybářských e-shopech. Podobně se chová baculatější a trochu méně výkonná Dendrobaena veneta. Rychlost zpracování odpadu má ale stále nesrovnatelnou s pomalými klasickými druhy. Dendrobaena se dá sehnat v rybářských potřebách, kde mívají ostatně i žížalu kalifornskou.

host - 173.103 (?), 12.8.2019 9:36

Na rozdíl od žížaly kalifornské vám v zimě neuhynou, mají zachovaný přezimovací instinkt a vydrží nižší teploty.

host - 142.248 (?), 3.3.2007 15:30
Ahoj-už dva roky se rozmýšlím, jestli vůbec začít s chovem žížal-ale jak si tak čtu vaše příspěvky-mám pocit že to není až zas tak těžké jak jsem si myslela-můžete mi někdo napsat jak na to a kam se pak žížaly dají prodat a za kolik?Děkuji Andrea

host - 142.248 (?), 3.3.2007 15:36

Ještě bych se rada zeptala,jesli je možné dát do kompostu kukuřičnou silaž,výlisky z jablek atd.Ještě bych vás chtěla poprosit jestli byste mi napsali jak(nebo v jakém poradí)co dát do kompostu nejdřív ,co pak atd.Děkuji Andrea

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 3.3.2007 16:27
Dotaz na pana 76163. Jak rozeznáte kaliforské žížaly od našich českých červených hnojňáků?  Informaci o křížení jsem získal před 16 lety spolu s balíkem žížal od veterináře, který je kvůli tomu pěstoval pouze v přikrytém  sudu.
   Americká fauna, která se vysazuje v Evropě je obvykle vitálnější než místní druhy - ostatně proto se sem taky dováží. Pokud se nekříží  s původními obyvateli, většinou je z jejich teritorií vytlačuje. Tak tomu je u norka, raka, pstruha a jiných. Pokud by byli kalifornští červi nezkřížitelní s našimi, stačilo by nasadit jednu žížalu do velkého kompostu a do tří let by vzhledem  ke své rozmnožovací potenci vytěsnila všechny české dešťovky.

host - 76.163 (?), 4.3.2007 12:26
Odpoved panu Vyslouzilovi. Vazeny pane.To co popisuji,jsou moje zkusenosti,ktere vam,ani jinym nevnucuji.Pokud opravdu doslo k degeneraci zizal jak popisujete,potom to prospelo tem nasim-naucily se delat.Nekolik roku mam komposter,ktery plnim da se rict stejnym mnozstvim i slozenim odpadu.Vysledek je vzdy stejny,kvalitni kompost. Popisuji svoje zkusenosti,a nikoli zkusenosti nekoho jineho.Nedovedu si totiz predstavit chov zizal v uzavrenem sudu,jak uvadite,ale videl jsem velkochov zizal v zalozenych zahonech.Zahony byly vyrobeny z desek a naplneny hnojem,ktery je pro chov nejlepsi.Zkusenosti tohoto chovatele jsem vyuzil a prizpusobil svym podminkam. Jelikoz nemam hnuj,musi papat travu,.ruzne zbytky z domacnosti a vse co je ze zahrady.Je samozrejme ze material jako drevo,nebotvrde casti rostlin pro ne neni. Tento material drtim a davam opet na kompost.Kompost take polevam zakvasem z kopriv.Pokud zizala ma dost potravy,tak neutika do pudy. Vazeny pane jsem presvedcen, ze mate zkusenosti schovem zizal aze se snimi podelite.Ja nebudu nic menit,ale rad se poucim. S pozdravem Lada.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz