Kalifornské žížaly
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.180 (?) 15.3.2010 23:38
Mám kaliforňanky v hromadě koňského hnoje, na který trvale navážím nový. Tím že hnůj hřeje se kaliforňanky v zimě přestěhují v hromadě tam, kde jim výška teploty vyhovuje. Nesmí to samozřejmě být ani málo, ani moc - ale to si ony asi zregulují samy. Po této zimě jich mám tisíce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.3 (?), 18.4.2010 20:10
Neporadil by někdo, anebo nedal typ, kde žížaly koupit? Předem Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.104 (?), 18.4.2010 23:06
Nejlepší řešení je zjistit si kdo má žížaly ve vašem okolí, vzít kbelík a zajít na návštěvu, tak získáte i informace co snimi.Já měl vynikající výsledky když jsem je přikrmoval pšeničním šrotem.Povch hnoje posypat šrotem, kropící konvou zalít, zakrýt dekou ažížaly se množí ostošest.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.176 (?), 1.11.2010 14:25
Mojim dažďovkám veľmi chutia orechové listy, posekaná tráva, komplet kuchynský odpad, hnoj, skrátka čokoľvek. Z orech.lístia do jari nezostane takmer nič, hlavne, aby mali vlhko. Mám aj vo vedre v kotolni-banánové šupy, kávová sadlina, čajové sáčky apod., opať, aby mali vlhko a sú OK. P.T.
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.190 (?), 11.7.2013 22:36
Dobrý den, měla bych dotaz.Po zakoupení nemovitosti jsme po bývalém majiteli "podědili" i vybetonovaný kompostér s kalifornskými žížalami.V kompostu během času všechny zašly.Domnívám se, že vymření všech žížal jsem způsobila já, protože jsem na kompost umístila vysoce jedovatou rostlinu - oleandr.Kompost s přítomností žížal bych chtěla obnovit, ale nevím, zda nebude skrz naskrz kontaminován uvedenou rostlinou.Můžete mi prosím poradit, jak postupovat?
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.188 (?), 24.2.2011 15:24
Jinak lidičky, když už tu diskutujete o žížalách, už od podzimu si hraju s myšlenkou, že si je taky pořídím, aby mi rychlejc udělali z odpadu kompost, kterej si dám do skleníků (jinak tu máme všude jíl)... Ale bojím se, že mi v zimě pomrznou... (zatím má můj kompost asi 0,5 m výšky na asi 3x 1,5 m šířky-za 2 roky existence - máme asi 1000m2 pozemku). Mno a pak, mimo to, že tam sypem trávu, zbytky z kuchyně, skořápky od vajíček, psí exkrementy apod... chtěla jsem kompost teď na jaře vyvápnit dusíkatým vápnem kvůli slintákům (slimákům) kterých je tu požehnaně, abych zničila vajíčka) a tak mě v souvislosti s tím napadlo, jestli si tím Vápnem v přístím roce náhodou nezavraždím ty žížaly, co bych si letos pořídila... celkově jsem víceméně proti chemii, ale co se týče boje ze slintošema, vím sice o hlísticích, ale ty prej vraždí jen mladé slintáky, takže používám vanish slug a agro ferammol (ten by prej ubližít neměl) tak nevím, jestli bych neškodila žížalám a pak ještě granulovanej koňskej a kravskej hnůj a slepičince v granulích... nevím ale, jestli takový granulky jsou pro žížaly plnohodnotná strava stejně jako čerství hnůj, který prostě nemám kde sehnat... Prostě zkráceně co na kompost nesmí, aby žížaly byli v pohodě... a co až kompost přestěhuju do skleníku, to asi přítomné žížaly taky zabiju, že když nesnesnou teplotu na 30°C? Všem co se budou mými obavami zabývat předem děkuji. sin.x@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.238 (?), 25.2.2011 9:11
Na slintosov feramol, ci ako sa to vola. Nechemizujte si kompost. Zabijete nielen zizaly ale aj bakterie, hlavne pomocnicky na odburanie odpadu. Ak mate len 0.5 m za 2 roky, nevidim v tom problem. Odporucim preosiat kompost a co zostane dat na kopu 1.5x1 m... tuto vrsit a obcas prehodit na druhu polku 1.5x1 m. Kupte zizaly, ale ziadnu chemiu. Bude sa vam to rychlejsie menit na kompost. Ak tam davate travu, odporucam predtym zmiesat s inym materialom, alebo s castou kompostu. Pripadne rozhdit travu po zahrade ako mulc. Po case trava obschne, cast zivin z nej vyprcha a moze do kompostu. Takato nebude hnit a bude prospievat aj ku kompostovaniu zbytku. Co sa tyka zizal... ak im je prilis zima (cez zimu) ci teplo (v cerstvej tlejucj trave) vedia si najst miesto aby netrpeli..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.103 (?), 12.8.2019 9:42
Česští hnojáci jsou nejspolehlivější a kdo je nemá, může koupit v rybářských e-shopech.. Na co drahé choulostivé kalifornáky, možná do speciálních podmínek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|