Kalifornské žížaly

host - 66.205 (?) 
7.9.2008 23:00

Vážený pane Jardin (Zahrado),

moc se mi líbí Vaše tři fotky Julínek a rád bych se propracoval k takovému stavu jako už dnes máte Vy.

A CO TAKHLE ZIMA? Jak je chráníte proti úhynu? Jak je nakrmíte dostatečně předem?

S pozdravem      Čestmír Měch, Praha,  mechovi.cm@seznam.cz

Děkuji předem

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 29.162 (?), 10.10.2008 15:01

Protože nezmrzne kompost (jak jistě víte, při kompostování se uvolňuje teplo), nezmrznou ani žížaly. 

Metoda podání atraktviní potravy (jablko, sacharidy obecně) se používá, chcete-li žízaly shromáždit např. před osíváním kompostu  

Jardín - (8) - 67.226 (?), 5.10.2008 20:48

...já jen jak vypadají ona plněná jablka, o kterých se zmiňuji ve svém starším příspěvku.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 250.173 (?), 13.11.2021 16:13

Musím se přiznat, že při gůglení jsem se málokdy takto zasmála... Včera jsem si pořídila několik násad žíželek na můj kompost a do kompostéru. Překvapilo mě, že kvůli kšeftíku za dva tisíce mě majitel "Jůlinek" telefonicky kontaktoval, aby se ubezpečil, že jsem porozuměla základům péče o ty tvorečky, jež mi posílá. Asi s obavami, že budu prudit jaké lidé přede mnou mě upozorňoval, že žížalky nebudou nyní v teplotách okolo nuly zvláště akční. O jé. Rejdily všude možně a živé byly až až.

Mile mě překvapilo, že by měly baštit i věci, které na kompost kvůli přenosu chorob nedávám, tedy bramborová a rajčatová nať zachvácená plísní, napíchané a plesnivé ovoce. To prý je pro Jůlinky hotová lahůdka.

Tak už se moc těším, že se holky dají do práce, dobře přezimují a stanou se součástí naší zahrady.

host - 32.19 (?), 10.10.2008 16:02

Je tu niekto zo skusenych schopny zgeneralizovat o co je vyhodnejsie mat zizalovy kopost od bezneho nezizaloveho? Tyka sa to casu dozretia kompostu, ci kvality? Alebo je to len taky obchodny tah vybrat z ludi peniaze?

host - 29.162 (?), 10.10.2008 16:45

Myslím, že vermikompost  je obecně výhodnější 

a) kvantitativně (urychlením procesu kompostování tím, že se na procesu přemeny biomasy na kompost podílí také tito živočiši)

b) kvalitativně (obohacenám kompostu o látky, vznikající trávením biomasy v těle žížaly. žížala je tvor s velkou aktivitou trávících enzymů). Tyto látky příznivě působí na růst rostlin. Při průmyslovém zpracování vermikompostu se se tyto biologicky aktivní látky získávají výluhem z vermikompostu nebo přímo z těl žízal). 

host - 66.205 (?), 12.11.2008 21:10

jsou výkonné a udělají práci za vás,  nemusíte pracně kompost přehazovat.  Jejich výrobek (trus) je mnohem mnohem lepší hnojivo než cokoli jiného.

Nejlépe mi při mých začátcích pomohli ochotně diskutující pan Jardín a pan Láďa.  Oběma moc děkuji 

Přeji Vám úspěch a jsem s pozdravem

Ing. Měch Čestmír, Praha,   mechovi.cm@seznam.cz

host - 146.1 (?), 12.11.2008 21:46
Dobry den vazeny pane Měch.Jsem rad, ze jste prekonal obavy z chovu zizal a vstoupil do rad chovatelu techto malych pomocniku.Preji Vam mnoho uspechu. S pozdravem Lada.

host - 67.226 (?), 12.11.2008 22:32

...asi to budou ty obavy, které snad vznikají na základě takových příspěvků jako je tento host - xxx.xxx.176.200 (?), 27.7.2008 11:33  nebo i tento Jiří Kohoutek - xxx.xxx.211.38 (276), 31.7.2008 13:24, který zase zahaluje žížaly do roušky tajemství úspěšného podnikaní. A tak se zde ještě asi dlouho budou probírat taková témata jako "Co to vlastně vyrábím, kompost?" či "Urychlení hnití jablek" apod. Za nešťastné považuji i slovní spojení "chov kalifornských žížal", protože já je v žádném případě nechovám. Já je mám pouze v kompostišti.

host - 66.205 (?), 13.11.2008 18:37

Dobrý den vážení znalci pracovitých žížalek.

Věděl by někdo a napsal více o tom, zda na výrobu vermikompostu čili naturhumusu jsou lepší a výkonnější kalifornské žížaly (Eisenia Andrei)  nebo žížaly hnojní (Eisenia Foetida)?

Děkuji za osvětu.   Čestmír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025