Děkuji, používám občas stejné kvasinky i s výživou do meruňek a hrušek. Na švestky mi posledně prodali Spiriferm, ale ne Arom verzi. Ten enzym vyzkouším.
Ono není moc jaké kyselejší švestky přidat - Gabrovská, Valjevka i Stanley mají kolem 25Bx a Durancie také běžně přes 30Bx.
Dobrý den,
divoké kvasinky dokáží zpracovat maximálně kvas do 22-24 Bx, Takže nejlépe tento kvas naředit nejlépe převařenou vodou na tuto cukernatost. Se speciálními kvasinkami, které dokáží prokvasit vyšší cukernatost, nemám dobré zkušenosti. Nebo jak radil někdo přede mnou, smíchat s nějakými méně sladkými švestkami, ovšem v této době už jich většina 20-22 Bx dosahuje, takže nebude moc na výběr.
Jiran69
Netuším, co na to pan Jano... Pravdou ale je, že Toptaste mám už více než měsíc sklizený, u mě dozrává koncem srpna. Letos byl mimořádně sladký a chutný, stejnětak Valjevka a Tophit.
chci si letos pořídit Toptaste a v Bruzovicích je právě na myrob. a St. Julienu, můžete porovnat? Jsem v Ov asi 230 mnm, zalévám, půda různorodá navážka, proto kopu větší jámy a dávám cca 1/2 kompostu.
Je pravda že Zelená ringlota menej hnije ako Oulinská a ani tak neprezrieva ale zase keď prší tak dosť praská. Tento rok bol dobrý ale minulý rok mi zhnili skoro všetky plody. Jano