Toptaste



                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?) 
18.11.2015 12:36

Nejlepší na švestkách je, že pokrývají období od půlky července (Herman) až do konce října (Presenta). Že má každá jinou chuť, to je možná taky dobře. Kdyby všechny chutnaly jak Hanita, už v srpnu by nám lezly krkem

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 31.176 (?), 18.11.2015 13:23

Ten, kdo má na zahradě přebytek Gabrovských a Hanit, Toptaste asi nikdy tak oceňovat nebude... Nie je to tak celkom pravda.Hanita je podľa mojich skúseností oproti Toptaste menej náročná na teplo a pôdne podmienky(mám možnosť každoročne porovnávať).V mojich, pre slivky snáď optimálnych podmienkach je Toptaste hodnotená širším okolím ako najlepšia, hneď za Domácou a jej variantami.Samozrejme do času kým toho cukru nemá príliš.   Stano

                     
host - 123.101 (?), 9.1.2016 12:29

Toptasty stále kvasí, jeden sud 5,5 a druhý 6,5%, měřeno cukroměrem při teplotě 18°C.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 9.1.2016 12:48

Vzhledem k letošní velké úrodě jsem švestkové kvasy pálil natřikrát. Rozdíly v chuti, aromatu, peckové příchuti jsou poměrně velké. Nejzajímavější ovšem považuji směs těchto destilátů, kde se ony rozmanité příchutě vhodně doplňují. Totéž bude - podle mého -  platit i o Toptaste. Půjde o cennou surovinu díky vysoké cukernatosti. Sám nemám tolik Toptastů, aby se mohly v kvasech nějak projevit, ale myslím že nejlíp vynikne ve směsi s jinými odrůdami. 

                     
host - 123.101 (?), 9.1.2016 14:32

Také budu pálit třikrát. Již zmíněné Toptasty pak Durancie, ty mají ještě 10% a nakonec směs švestek. Domácí, President, Stanley a jiné.

                     
host - 123.101 (?), 10.1.2016 16:42

Toš ogaři, ešče to furt kvasí? Jak vypálíte tak sa pochválte jak to téklo.

                     
host - 123.101 (?), 12.1.2016 18:38

Toš éšče kvasá, mám objednanů pálenicu na 3.2. Sem na to zvědavý, myslím, že nateče dobře měly tak nejak 26-27% cukru ale chuť? Kdoví. Tajak z Domácích nebo Durancií to nebude.

                     
host - 123.101 (?), 12.1.2016 18:48

Téš to furt kvasí, potfora. Měl by to přenésť do tepla ale jediná cimra hde je trocha teplejší je prádeľňa. Enomže tá není moc velká, to by ňa stará vyhodila aj s kvasem pod okap, přinejlepším do koľně. Budu moseť v tej garáži trochu přitopiť.

                     
host - 123.101 (?), 17.1.2016 19:51

Výtěžnost z Toptaslů je, řekl bych standardní. Ze 180 l kvasu jsem napálil 25 l slivovoce 51 %. Vstupní surovina cca 26% Brixi. Destilát je jemný, hladký ale bez výrazného aromatu a chuti. Slivovice z Toptastů není špatná, neurazí ale z Domácích nebo z Durancií je, alespoň podle mé chuti, lepší. Podtrženo, sečteno-Domácím se neblahým vlivem šarky nedaří tak pěstujme Durancie.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 18.1.2016 8:46

Velmi cenný příspěvek! Budeme rádi, když se takových vyjádří víc. Potvrzuje to některé první informace, že výtěžnost Toptaste je dobrá, ale v chuti nenahradí nejlepší klasické palírenské odrůdy. Určitě bych ale odrůdu nezatracoval. Ve směsi s dalšími - možná ne tak sladkými švestkami se nepochybně uplatní.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika