|
(Báječná) Bláhova oranžová reneta, 29.9.2019  Bláhovo oranžové mám z více zdrojů a pěstuji jej na různých tvarech a podnožích. Nalezení optimálních klonů a pěstitelských technologií potrvá ještě dlouho. Jablka velikostně dost varírují i v rámci jednoho stromku (na konci větví zmenšují), plodnost... celý příspěvek > |
 |
Aneta, 29.9.2019  Anetu jsem téměř kompletně přerouboval kvůli hořké pihovitosti. V loňském a letošním suchém roce však přinesla téměř dokonalé plody, skoro plný koš ze dvou menších větví. Odrůda je mimořádně plodná, plody velké i v suchém prostředí, chuť lehce nad... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Beforest, 17.9.2019 Ano, stává, ale častější je tento jev v letech s nižší úrodou. Vždy se najdou také plody s jemnou rzivostí. Ceskově je slupka drsnější - asi na úrovni Nabelly. Přes zmíněné nedostatky jsem s Beforestem spokojený. |
 |
Lotos, 17.9.2019  Lotos je opravdová podzimní superstar. Plody jsou vždy velké, dobře vypadají, skvěle chutnají. V letošním roce, ve zdejší poloze pro jádroviny nepříznivém, Lotos opět potvrdil svou extratřídu. |
 |
Beforest, 17.9.2019  Letošní úroda Beforestu je mimořádně bohatá, což má za následek menší velikost plodů. |
 |
J.E. Proche, 8.9.2019  J.E. Proche (Boskoopské červ. x Gdánský hranáč) je podzimnička s velkými plody nepravidelného tvaru, v chuti o něco lepší než otcovská odrůda. Určitě stojí za další pozorování. |
 |
Srpnové, 5.8.2019 Rodičovské odrůdy se mi dohledat nepodařilo. Některé letní odrůdy, včetně Srpnového, letos překvapují brzkou dobou dozrávání. |
 |
Srpnové, 5.8.2019  Příjemnou osvěžující chutˇ i slušnou velikost má málo známé Srpnové pana Bláhy. Hezky voní a dlouho nevydrží. |
 |
Letní jablka dozrávají, 5.8.2019  Přibližně za týden budu sklízet Mivibe. Jablka jsou každoročně velká a hezky vybarvená, avšak trochu nedospělá v chuti. Chybí sladkost i zajímavá příchuť Mia. |
 |
Letní jablka dozrávají, 5.8.2019  Těsně před sklizní je švédská Katja, rovněž vynikající letní jablko. První plody už začínají opadávat. |
 |
|
 |
Letní jablka dozrávají, 5.8.2019  State Fair se začíná vybarvovat. |
 |
Letní jablka dozrávají, 4.8.2019  Po roce podprostředního zájmu dozrála velmi brzy nedoceněná letní odrůda Krasava. Přes nedostatek srážek přinesla jablka obstojné velikosti a výborné chuti. Jekékoliv shánění ideální letní odrůdy bylo by jen hledáním dávno nalezeného. |
 |
Zoufalá nabídka odrůd jabloní, 8.2.2019 Pohled zdejších přispivatelů na dané téma je dost příkrý, protože se jedná z velké části o odborníky v oboru, případně amatéry s hlubokými znalostmi a letitou praxí. Podívejme se na celou věc trochu mimooborově. Zajímá se každý strávník v restaurantu... celý příspěvek > |
 |
Harogem, 14.1.2019 Přidám pár krátkých postřehů k meruňce Harogem. Velmi dobrá chuť v mé poloze v jednotlivých letech nevaríruje, jen je třeba si zvyknout na pocitově sušší dužninu. Harogem má menší plody i při nižší úrodě. Po přeplození dokáže v dalším roce přeplodit... celý příspěvek > |
 |
Nové odrody jabloni, 14.1.2019 Na podzim se ke mně dostaly stromky nových holovouských odrůd, dosud nikde nepopsaných - Anežka, Milpire, Světlana. Když přičteme Rosabel, Relugu, Florijam, Lady Silvii, Antopu, Idapaz, Semiru, Meteor atd. s odrůdami Andego, Spalord, Zvoša a jinými,... celý příspěvek > |
 |