Rajčata 2022

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?) 
10.2.2022 23:37

Evi, já to tak taky beru - tedy spíš s humorem. Jenže enderáci to nejspíš mysleli vážně, v tom je ten fór a tragédie zároveň. 

Ale když už Tě mám na drátě, budu mít dotaz. Je možné, že to moje usychání listů je ovlivněno nedostatkem draslíku? Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že to nepostupuje tak rychle jako v jiných letech. Přešel jsem z Cereritu, který ho má málo, na Kristalon v podstatě oranžový (7,5-12-36 = bílý pytlík Zdravého rajčete a papriky) a vidím jakous-takous změnu k lepšímu a to i u těch Stupic. Pokud vím, draslík ovlivňuje hospodaření s vodou, otevírání pórů a tak. Je také možné, že jim prospělo to máčení v lignohumátu před přesazením, ale to jsem neudělal u všech a i ty nemáčené vypadají líp. Ne, že by to zmizelo úplně, ale zasychají jen části listů. Co si o tom myslíš Ty?

Přikládám dnešní obrázek jednoho ze 3 Stupických. Tam úplně dole už je i špendlíková hlavička. 

Milan 

Stupice 2 - 10.2.22
Stupice 2 - 10.2.22

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 12.64 (?), 11.2.2022 7:35

S tým hnojením pri rýchlení je ťažké optimálne vybalancovať, riadim sa, menej je vždy lepšie, než viac. Stupice je skorá chladuodolná odroda. Všimla som si, že sa ti trocha stáčajú listy nadol, to môže byť aj prehnojením. Zemiakové listy obyčajne citlivejšie reagujú pri rýchlení na väčší prísum hnojiva a vyššiu vlhkosť pôdy. Zrejme aj umelé osvetlenie jej príliš neprospieva. Keď som ju koncom marca presadila do skleníka auž neprisvetľovala vždy sa spamätala, nevadili jej chladné noci.  Dočasne som však prestala s tak skorým rýchlením tejto odrody. 

Prajem veľa radosti z pestovania

Eva T. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 11.2.2022 11:32

No, taky jsem pochopil, že to byla chyba, myslím znovu zařadit Stupice. Rozhodovalo to, že na zahradě budou jen odolná a tak jsem si chtěl připomenout, jak vlastně chutnají, když je teď posílám i do ciziny. A připouštím, že jsem možná trochu přehnojil - budou se s tím muset vypořádat: u mne nemají takový luxus jako u Tebe.wink

Uvažuju o tom, že půjdou na balkón už koncem března pod 30g netkanku. Kdy Ty dáváš sazenice do studeného skleníku? Teplotu budu hlídat a kdyby mrzlo, prostě je vezmu dovnitř: to je taky výhoda těch menších kontejnerů. Unesu je, aniž bych pak musel na rehabilitaci se zády.smiley

Tak ať nám to roste.

Milan

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 7.2.2022 16:23

Všiml jsem si, že Moravoseed přišel pro sezonu 2022 se 4 novinkami tyčkových rajčat: Aprikola F1, Blackball, Delikano F1 a Roselady F1. Zdraví Mirek

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.215 (?), 20.2.2022 18:56

Dnes jsem vysel stará semena čtyř odrůd rajčat - Joe´s Pink Oxheart (r.2012), Fish Lake Oxheart (2011), King Humbert (1994) a Dr. Carolyn Pink (2002). Je to takový malý experiment- u každé odrůdy jsem použil čyři různé způsoby výsevu. Doufám, že alespoň něco vyklíčí.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 21.2.2022 12:40

Tak, kostky jsou vrženy. Tedy semínka první várky na mou zahradu (71 kousků) jsou v sadbovači. V následující skladbě: MMagic 12; CCrush 6; CCocktail 6; Primabella 4; MMerit 4; Galahad 3; Defiant 3; HMoon 3; Consuelo 4; MPride 4; Crokini 3; CPlum 3; CBlush 3; Start 3; ACraig 3; GBerry 3; Koralik 4. Použit běžný postup v s máčením v jen růžovém roztoku hypermanganu (20 min) a pak ještě 2 hodiny v dešťové vodě. Jsem zvědav, jaká bude klíčivost.

Přikládám snímek Startek s plody. Už začíná doba umného vyvazování ke snížení výšky. Foto mi díky světlu vyšlo trochu moc do žluta. A celkový pohled na původní okno s přisvětlením, ze kterého postupně odebírám rostliny a dávám je na jiná okna bez umělého osvětlení, ale s odražeči.

Milan HP

Startky 21.2.22
Startky 21.2.22
Celkový pohled 21.2.22
Celkový pohled 21.2.22

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 1.3.2022 12:43

Uplynul měsíc, proto přicházím opět s hodnocením zimního „odchovu“ 4 českých balkonových rajčat. Vysety 1. 12. 2021 do výsevního substrátu, posléze 2x přesazeny do větších květináčů. Umístěné v koupelně na východním okně, přes noc zacloněny před teplem. 1x přihnojeny lignohumátem a 2x Kristalonem 7,5-12-36, prakticky bez přisvětlování (pouze asi 5x na konci prosince). Pokud svítí slunce, umisťuji je přes poledne po dobu svitu do skleníku (2 – 5 hod.). Všechny mají stejné podmínky. Aktuální výška - násady květů: Bajaja 42 cm - špatná (3 poupata), Vilma 35 cm - špatná (7 p.), Venus 25 cm - výborná (mnoho), Azték 20 cm - dobrá (mnoho). Nejlépe si zatím vede oranžová Venus, následuje ji žlutý Aztek. Bajajovi a Vilmě (obě červené) se u mě nedaří. Přikládám snímek z dnešního dne.
Zdraví Mirek

Rajčata 1. 3. 2022
Rajčata 1. 3. 2022

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 1.3.2022 17:18

mně nakonec zůstal jen jeden Aztek, který teď začne kvést. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 1.3.2022 17:50

Míro, nedělej předčasné závěry. Všechny vypadají krásně zdravě. Pomalejší vývoj je bez přisvětlování nevyhnutelný. Máš představu jaké jsou u nich rozdíly v ranosti? To totiž může být příčina toho, že některé ještě málo nasazují. Lignohumát ale není hnojivo, je to chelatační činidlo, které obsahuje hlavně kovové prvky v pro rostliny snadno dostupné formě. V podstatě neobsahuje téměř žádné základní živiny. To hnojivo, které zmiňuješ, je bílý pytlík ze zdravého rajčete?

Já to vidím tak, že si vedou dobře v daných podmínkách. Úroda bude.

Milan

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 1.3.2022 23:57

Milane, všechny 4 odrůdy jsou rané, ale malý rozdíl v nich je. Nejranější je Azték, s dobou zrání 70 dnů od výsadby, Venus a Vilma 75, a Azték 80. Takže Vilma by už měla kvést obdobně jako Venus, což se neděje, a zhruba za týden by se měl projevit i Bajaja, ale zcela jistě tomu tak nebude. Obě „slabší“ odrůdy dávají více energie do růstu vzhůru a plození „zanedbávají“. Holt některé se pro zimní pětování hodí lépe a jiné hůř, či spíše vůbec. Při přisvětlování by tomu třeba bylo jinak. Dle uvedených čísel bych měl začít sklízet někdy kolem 10. května.

Míra

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025