Rajčata 2022
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?) 11.3.2022 15:59
Petře, pokud vím, fotky už tady otáčet nejde. Jedině před odesláním. No a kdyby Vás nějaká zaujala, lze ji stáhnout do počítače (či telefonu?) a tam ji otočit v běžně používaných programech. Což někdy dělám, když chci vidět detaily.
Já mám naopak problém, když chci udržet souvislý text - automaticky při enteru se mi vytvoří mezera a nový odstavec. Ale píšu zásadně z počítače, můj telefon pamatuje Nikolu Teslu. Jsem tím tady nechvalně pověstný a kvůli fotkám jsem si pořídil digifoťák. Takže jste se asi nezeptal toho nejsprávnějšího člověka.
Ano, nemuseli je ani mít u sebe. Teď jsem dostal další várku, ale od jiného dodavatele - Nicky Seeds. Také je přivezli letecky, ale jsou zabalené v alobalu, takže doufám, že budou v pořádku. Dvě semínka už jsou vysetá.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Many31 - (7) - 39.196 (?), 29.3.2022 9:54
Děkuji za reakci jak Vaši, tak pana Vladimíra, už raději vkládám přes počítač.
Hlásím tedy, že z anglických semen od Suttonů nevzešla pouze dvě Crimson Crush (mám ale v záloze česká, která jsou venku obě), zbývajících 8 semen čtyř zbývajících PB odolných druhů je na světě. Jinak z celkových 82 vysazených semínek nevzešlo 8, kromě zmíněných Crimsonů paradoxně ani jedna ze dvou Startek. Tu bych zkusil spolu s Crimsony vysadit znovu a uvidím.
Přikládám ještě fotky mé prvotiny, co se týče brzkých výsevů. Krásně se daří jak Vilmě, tak dalším trpaslíkům Red Robin, Micro Tom a Sladké Jahůdce od paní Podloucké. Radost mi dělá i "snad" Maglia Rosa s prvními plůdky. Snad proto, že semena mám koupena přes ebay z Maďarska, kde druhá z objednaných odrůd měla být Sophie´s Choice a nezdá se mi, je přerostlá a vůbec nechce rozvinout poupata. A tady bych poprosil o názor pana Vladimíra s paní Evou, o kterých vím, že ji pěstují, jestli by řekli svůj názor.
P.S. Asi jsem úplně mimo, ale absolutně nemůžu přijít na to, jak sem vložit fotku vyfocenou mobilem na stojato. Hraju už si s tím asi hodinu, otáčím fotky sem a tam a stejně jsou ve výsledku na ležato a vypadá to blbě.
Děkuji. Petr
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.237 (?), 29.3.2022 12:12
Taky jsem loni kupovala Sophie's Choise na ebay z Maďarska a taky si myslím, že to není ona.
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.102 (?), 29.3.2022 18:26
Na toém obrázku je opavdu Maglia Rosa (podle plodu). Pokud jde o Sophie´s choice, tak podle toho obrázku to nelze poznat. Na tom druhém obrázku je základ květu, je třeba se podívat výš, kde by měly být další květy. Pokud mezi nimi bude jeden list max dva (vlastnost determinantních rajčat), tak by to Sophie´s choice mohla být. Pokud tam budou tři, tak je původní odrůda opylena nějakou tyčkovou (indetreminantní) a semeno neníé čisté. Já osobně semena rajčat přes Ebay nekupuji, nemám v to důvěru. Jinak Maglii Rosu a Sophie´s choicem pěstuji už sedmým rokem.
Obrázky je třeba otočit v nějakém programu na počítači. Já třeba mám Irfan View, který je volně k dispozici. Jsem s ním spokojený.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Many31 - (7) - 250.242 (?), 30.3.2022 8:29
Díky za informaci pane Vladimíre. Kouknu na ni. Bral jsem je přes ebay, protože jsem ji tenkrát nikde jinde lépe nenašel. Až později jsem se díval, že ji má v nabídce Reimer Seeds, odkud mi přišla objednávka s PB odolnými odrůdami. Myslíte, že bych mohl být tak troufalý a poprosit Vás o pár semínek? Rád zaplatím, případně nabídnu něco z mých letošních zásob PB odolných odrůd z Ameriky nebo cca 6 odrůd od pana Hempela, všechny jsou ale většinou hybridní.
No a stím otočením fotek jsem Vás pochopil už minule, ale prostě se mi to nepodařilo ani poté, co jsem je v InfranView otáčel všemi směry. Po nahrání se mi vždy fotografie "položila na bok".
Děkuji a přeji hezký den.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 29.3.2022 21:33
Many, vypadají, že se mají čile k světu. Krásná práce.
No a od 10.3. už uplynulo dost času, abych taky mohl podtrhnout a sčítnout výsledky druhé várky setí. Z 81 semínek jich vyšlo 75, tedy daleko lepší výsledek než u várky první. Od Suttona jsem tentokrát Crushe úplně vynechal, mám české osvědčené, ale Crimson Plum i Crimson Blush tentokrát bodovaly 100%. Takže ta teorie o rentgenu je asi mylná. Vy jste je dostal poštou? A to, že jsem u Crushů od Suttona měl v minulé várce 0%ní klíčivost může být dáno várkou. Vám taky 2 nevzešly, z kolika? Ovšem tentokrát jsem místo hypermanganu použil peroxid. U toho hypermanganu je nebezpečí, že když je zapomenu vyndat včas, mangan, který se uvolní po odkysličení, působí toxicky.
Mám ale takový zábavný "moment" z natáčení. Stal jsem se totiž velkopěstitelem "kýbláků". Po klíčení paprik (po uplynutí více jak 3 týdnů) jsem potřeboval místo na rajčata. Takže obsah sadbovníku šel do kýble - přece nevyhodím luxusní substrát. Jenže tam se najednou začaly ukazovat další rostlinky. Totéž s první várkou rajčat. Takže momentálně mám 5 kýbláků, 4 papriky a jedno rajče. Vím sice houby, co jsou zač, ale když prokázaly takovou životnost, byl bych kruťas, kdybych je nedopěstoval. Díky novému balkonovníku není o prostor zase až taková nouze.
"Soucit" mne také dovedl k zasazení 3 řízků ze zálistků Pink Passion a Arctic Rose. Zapíchl jsem je do substrátu a zalil. Ani nezvadly.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Many31 - (7) - 250.242 (?), 30.3.2022 8:45
Děkuji za pochvale pane Milane, mám z nich taky radost
No ty mé Crimsony mi na Vánoce přivezl bratranec, který v Anglii žije a objednal je na sebe přímo u Suttonů. Ale vyséval jsem jen dvě semínka od každé z 5 jejich PB odolných dorůd, nevzešel pouze ten Crush. U něj jsem ale měl pojistku z českých semen, tak mě to netrápí. Jinak mám úspěšnost podobnou jako Vy, z 83 zasazených semen nevzešlo 8. Nedávám ale semena ani do hypermanganu ani do peroxidu. Mám minipařeniště se 40 komůrkami a sel jsem letos do propařovaného výsevního substrátu od Forestiny.
S paprikami se mi stalo něco podobného, když jsem už zatratil semena, která nevzešla ani po 20 dnech. Měl jsem ale v pařeništi ještě pár semen později vysetých rajčat, tak jsem substrát prohrábnul a nechal. Po pár dnech se objevily malé papričky, se kterými už jsem vůbec nepočítal, tak dostaly šanci
Konečně jsem přišel na to, jak vložit fotku s vertikální orientací, v tom InfranView ji musím znovu uložit a v tabulce, kterou program nabídne, odškrtnout něco o zachování původní informace o orientaci. Tak vkládám Vilmu v celé její kráse
Petr.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 31.3.2022 11:14
Krasavice. Takhle moje Vilmy nikdy nevypadaly. Přičítám to podmínkám, ale spíš to bylo mou chybou. Možná už o ní vím, ale možná taky ne.
A propó, mám tu loňská semínka Sophie's Choice. Vlastní a zaručeně neopylená křížem, protože byla vybrána z plodů doma vypěstovaných. Ta původní jsem dostal od Evy T., takže také spolehlivá. Já SC vyřadil ze seznamu, takže se podělím. Udělal jsem také inventuru všeho, co mám a co jsem kdy pěstoval. A zjistil, že tu mám neodzkoušené "poklady". Vesměs pb neodolná, takže se také mohu podělit, protože je můžu pěstovat jen na balkónech, ale tam mi budou dvě tři semínka stačit. Nejsou úplně čerstvá, u některých to bude i 4 roky skladování, ale to si myslím u rajčat není ještě kritické. Takže tady je seznam. Některých hybridů ale nebudu mít možná dost.
Arctic Rose OP
Pink Passion OP
Nelinka (Juanita) H (F2)
Strabena H (F2)
Kumato H (F2)
Vitador H
Bonset H
Sleeping Lady OP
Vilma OP
Balkonzauber OP
Minikumato H
Huevo de Toro OP
Tornádo H
Brioso H (F2)
Mandat H
Mickey Mouse OP
Heartbreaker‘s Vita H
Stara Mechta H
Delicious OP
Bajkalské rané OP
Rose de Berne OP
Yellow Submarine OP
Orange Paruche H
Crushed Heart OP
Strillo H
Helsing Junction Blue OP
Blue Berry OP
True Colours OP
Coeur d'Albenga (Liguria) OP
Shadow Boxing OP
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Many31 - (7) - 39.196 (?), 31.3.2022 18:52
Milane moc si vážím Vaší nabídky a určitě ji využiju. Díval jsem se na některé z nich a musím říct, že jsou to určitě odrůdy, které bych rád vyzkoušel :-)
Píšu teď z mobilu, tak by to dělalo zase neplechu. Ale dám dohromady svůj seznam a večer to sem vložím, abyste měl představu, co mohu na oplátku nabídnout zase já.
Zkusím Vám poslat mail, jestli sem dobře pochopil adresu, kterou jste sem nedávno vkládal.
Děkuji. Petr
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.183 (?), 30.8.2022 18:21
Všechny srdečně zdravím všimla jsem si, že jste tady již velmi zkušení pěstitelé dívala jsem se i na různé doporučené weby, kde se dají sehnat semínka, hledala jsem rajče vhodné na sušení o kterém jsem se dozvěděla z některého vlákna a jediný kdo je nabízí byl organicseeds.top a ty ceny jsou tady nějak moc příjemné od těch ostatních, tak se chci raději zeptat zda někdo máte zkušenost s tímto webem? Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|