Rajčata 2022

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?) 
25.3.2022 9:14

Míro, snímeček by nebyl? Jinak jsem hodně zvědavý na Tvoje vyhodnocení. Ale Vilmu jsem měl několik let, moc mi nešla a ani nechutnala. Tak jsem ji vyřadil ze seznamu.

Milan 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 26.3.2022 17:33

Milane, snímek bude 1. 4., zahájení sklizně předpokládám v (druhé) polovině dubna. O hodnocení chuti se pak podělím. Míra

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?), 26.3.2022 18:38

Tak je jich 8 venku. Víc se jich do balkónovníků nevejde. Ty první šly už 22.3., ale vyhnání probíhá postupně, včera šly ty poslední. 4 jsou na východě, 4 na západě. Naprostá rovnováha sil. Ten balkonovník na východě v lodžii lépe drží teplo přes noc, nejnižší naměřená teplota tam zatím byla 9°C, kdežto na západě jen 6,5 při venkovní teplotě 2,1°C. Tady u Labe momentálně nemrzne ani v noci. I to je myslím přijatelné, topení zatím nezapínám. Prostě žádná rozmazlovačka. 

Těch sedm, které už nemají místo, jsou roztahané na 4 oknech, 5 z nich má plody a tím nemyslím špendlíkové hlavičky. Příjemně překvapila Ailsa Craig, která má vícečetné plody už na 4 vijanech. Startky sice také, ale ty počty zaostávají. Nicméně ze Startek už dvě rajčata dnes sklidím. Zato Stupické zklamalo: ze 3 rostlin má vícečetné plody jen jedna. 

Začínám také přesazovat papriky do koncových kontejnerů (7,5l), protože už některé kvetou. Půjdou také do balkonovníku, ale zatím váhám. Uvnitř se jim v tom teploučku viditelně dobře daří. Občas je vynesu na otužovačku, ale řekl bych, že jsou na popálení méně citlivé než rajčata. A to neměly umělé přisvětlení. 

Občas se tluču do hlavy za dlouholetou tupost. Problémy s usycháním listů se při hnojení 7,5 - 12 - 36 téměř vytratily. Celá ta léta jsem draslík opomíjel. Letos mají stále i spodní listy, i když už někde lísteček či dva chybí. Skvrny podobné papyrusu se také objevují, ale nesrovnatelně méně. Ťuky, ťuk. 

Milan HP

host - 60.102 (?), 26.3.2022 20:01

Dnes jsem se překonal. Jel jsem na zahradu a vysadil jsem rajčata do obou pařenišť. Po dvou a půl hodinách jsem těch 24 rostlin měl zasazeno. Celkem mně ten výlet trval čtyři hodiny a když jsem přijel domů, tak jsem si dal dva Paraleny a zalehl. Byl jsem totiž na sračku. Teď už jsem trochu v pohodě. Díval jsem se na předpovědi a kritické teploty budou kioncem příštího týdne- budu muset na ty pařeniště ještě natáhnout tu netkanou 50 g/m2. Bude to dobré i proto, že bude pršet a netkaná natáhne vodu a tím se zlepší izolace.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?), 26.3.2022 22:24

Vladimíre, klobouk dolů. Mně se to stává dost často, ale neřeším to Paralenem, nýbrž červeným Merlotem. Roztáhne cévy, dodá kyslík a ještě je u toho sranda.laugh Jasně, pokud je člověk nemocný, tohle není ideální řešení.

Kouknul jsem na předpověď pro Brno. Ve středu polojasno a pak má pršet 3 dny. Ale nebudou nijak nízké noční teploty (tedy snad). Možná jsem na omylu, ale myslím, že i skrz oblačnost Tvé pařeniště naakumuluje dost tepla na to, aby tam ve dne bylo přes těch 12°C. Ze své zkušenosti s balkonovníkem bych ho spíš odkryl. Odpařování vody z mokré netkanky odebírá teplo - nebude nejspíš pršet vyrvale. Promiň, zase kuře poučuje kohouta.

Milan

host - 60.102 (?), 27.3.2022 11:58

V to, že i při zatažené obloze bude po nějakou dobu vyšší než 12°C, také doufám. S tím ochlazováním je to dobrá připomínka. Proto asi tu netkanou natáhnu tak, aby neležela přímo na skle (mám takovou pevnpou síť o rozměrech 1,5 x 2,5 m, což odpovítá tomu pařeništi. Na to nějak to vyřešit mám ještě tři dny.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?), 27.3.2022 19:52

Ještě chvíli vydrž, mám takové šimrání v kolenou, že si to Matka Příroda ještě s tím deštěm rozmyslí, případně z něj udělá jen žertík. Čekáme na něj příliš úpěnlivě všichni. Chtěl jsem sít mrkev, cibulku, salát a ředkvičky na chalupě, ale stále to odkládám, ne kvůli teplotám, ale kvůli suchu. Nejezdíme tam každý den, a tak by se mohlo stát, že to vyschne. 

Ten nápad s tou konstrukcí je dobrý. Zároveň Ti to bude stínit, kdyby přišly slunečné chvíle - což nejspíš nastane, ale pronikání energie to úplně nezabrání. Netkanka na balkonovnících je skvělá věc: v noci drží teplotu a přes den mi stíní rajčata. A to jsem použil jen 19g/m2. Uvidíme, jak to půjde dál. Příští víkend má být vyloženě kosenka. Já to mám dobrý, spustím fén a je po problému. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?), 27.3.2022 20:03

Den prvního "sběru" rajčat je za mnou. Včera jsem sklidil a snědl, napůl s manželkou, ty dvě zralé Startky. Vlastně už trochu přezrálé, byly mírně prasklé. Jedna měla 28 a druhá 26 g. Nicméně jsem utrpěl šok, tedy pozitivní. Byly sedmičkové a i přiměřeně sladké. V minulých letech jsem měl kyselky. Přičítám to tomu, že letos si drží téměř všechno olistění. Problém nezmizel úplně, občas uždibuju části listů, ale to houfné schnutí je to tam. Aha, už se opakuju, no věk na to mám.sad

Milan HP

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 1.4.2022 16:01

Po měsíci se opět hlásím s hodnocením zimního pěstování 4 českých balkonových rajčat, vysetých 1. 12. 2021. Zatím 2x přesazeny, o tomto víkendu je přesadím potřetí z 2,5 l do 6 l květináčů. Od poloviny března jsou na chodbě na severovýchodním okně při teplotě kolem 18°C. Pokud svítí slunce, umisťuji je přes den na cca 6 hod. do skleníku. Během března nepřihnojovány. Aktuální výška: Bajaja 50 cm, Vilma 43 cm, Venus 35 cm, Azték 30 cm. Všechny kvetou a mají nasazené plody, nejlépe si co do množství a velikosti plodů vede Venus, jejíž plody budou patrně i nejdříve dozrávat. Přikládám snímek z dnešního dne. Zdraví Mirek

Rajčata 1. 4. 2022
Rajčata 1. 4. 2022

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 1.4.2022 19:44

Na jedné rostlině se objevilo něco, s čím jsem se zatím nesetkala - stonek je srostlý s řapíkem listu. Tím se vrchol naklání do strany. Snad to bude zřejmé z fotek. Znáte to? Milane, bohužel je to zrovna na mé jediné Santa Orage. Už jeden děložní lístek měla rozdvojený, tak si říkám, jestli to nejsou nějaké genetické poruchy růstu. Díky za vaše zkušenosti, Elen

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz