Rajčata 2022

host - 60.102 (?) 
12.3.2022 8:08

Když fotím mobilem, tak si fotky pošlu na svůj mail, odtud do nějakého souboru a v Irfan Wiev otočím. Teprve potom dávám na Zahrada.cz.

Vladimír.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 64.82 (?), 7.3.2022 12:01

Vladimíre, rastlinky vyzerajú super, pritom, že si ich vôbec neprisvetľoval. Ja z nich rýchlievam iba Sophie, možno na budúci rok skúsim ešte aj nejakého Sarayeva, tak odlož semienka.

Eva T.

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 64.82 (?), 7.3.2022 12:10

Moje dwarfy z výsevov 20. januára si pýtajú už tretie presadenie. Miesta je pomenej. Baron Solemaher už nahadzuje púčiky.

Pridávam ešte obr. pred asi 3 týždňami odobratý zakorenený zálistok RED KOTJA F1 z materskej rastliny vysiatej 5. decembra. Krásne zakorenený už nahadzuje púčiky. Materská rastlina má už 6. poschodie kvetov, len čakám, kedy sa začnú prvé spodné plody vyfarbovať.

Eva T

Baron SOLEMAHER
Baron SOLEMAHER
RED KOTJA F1
RED KOTJA F1

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?), 10.3.2022 22:36

Evi, vypadají, že se mají k světu. Výborná práce. Mám ale dotaz ohledně dwarfů. Ty moje se nějak odmítají podřídit své předpokládané menší velikosti. Pravda, zatím jsem vyzkoušel jen dvě odrůdy: Arctic Rose loni i letos, a nově Pink Passion. Obě jsou stejně veliké jako Startky a Stupické. Dobrá, loni jsem jim dával dost, a možná moc, energie z čm růstových světel, ale letos je držím na světelné dietě a děje se to samé. Je chyba ve mně, v nich anebo je to tak, že není dwarf jako dwarf? Něco jako obří dwarfové, střední trpaslíci, no a pak ti opravdoví zakrslíci? Ti Tvoji něco takového trochu naznačují. Není to otázka života či smrti, ale měl jsem za to, že bych mohl ušetřit trochu prostoru. Ušetřil jsem nulu. Ale Arctic Rose mi hodně chutná - je taková osobitá. Takže dostala zase šanci, prostor neprostor. Za trest šly hned dvě (15.2.) na neosvětlené východní okno do nižších teplot (15 - 16°C). A já vidím, jak mi ukazujou prostředníček - nás nedostaneš.laughNe, že bych jim to měl za zlé.

Milan

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 18.108 (?), 11.3.2022 18:09

Milane, ano, nie je Dwarf ako Dwarf, niektoré majú výšku iba okolo 30-40cm, niektoré dorastú aj okolo 1m a viac. Rozdiel je, že sa nevyštipujú ako klasické tyčkové, v podstate vôbec, alebo sa iba minimálne umravnia, aby sa trocha presvetlili. Ja som Arctic Rose nesiala už 3 roky, ale myslím, že som ju nemala vyššiu ako 65 cm.

Tento rok mám vysiatych veľa Dwarfov rôznych výšok, typov a farieb plodov. (vlani som mala iba 3 odrody z Dwarf projektu). Budem mať čo porovnávať.

Trocha ma ale trápi toto veľmi suché, mrazivé a veterné predjarné počasie.  Dnes ráno o 6. hod. som mala na teplomeri položenom na betónovom múriku pri skleníku -12 stupňov.Pri tých holomrazoch už vidím vlahový deficit. Ani prognózy nie sú optimistické.

Eva T.

ARCTIC ROSE
ARCTIC ROSE

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?), 12.3.2022 0:51

Evi, plody poznávám, ale tu rostlinu, tedy její vzrůst, ne. Ty moje všechny už zase mají k metru. A to jsou dvě bez přisvětlení a více-méně v chladnu (kolem 15°C). Musím je spirálovat stejně jako Startky a Aisla Craig. Nevadí, ty rajčata stojí za to. Arctic Rose je osmička, ale taková specifická. Je možné, že ta semínka, co mám, byla opylena z nějakého tyčkáče. S vyštipováním letos nemám moc problémů u žádné odrůdy: oproti loňsku mám nepatrně zálistků. Přičítám to absenci červenomodrého světla a té světelné dietě.

No, to počasí není zatím moc slibné. Už nutně potřebuju něco vyhodit na balkón, ale za těchto podmínek není ani pomyšlení. A s tou vodou možná také budou problémy, tedy pokud nebude deštivé jaro.

Milan

host - 60.102 (?), 12.3.2022 8:20

Připomínka k tomu Arctic Rose.  Je to opravdu odrůda vyšlechtěná lidmi z Tomatoville v projektu Dwarf. Ale to neznamená, že všechny odrůdy jsou trpasličí. Od tyčkových rajčat se liší jen tím, že vzdálenost mezi listy je kratší cca o dvě třetiny. Když si přečteš na Tomatoville údaje o Arctic Rose, tak to není žádný trpaslík. Dorůstá do výšky 2-3 stopy, takže ten tvůj metr (s přihlédnutím k nestandartním podmínkám) není nic mimořádného. Pokud jde o opylení jinou odrůdou, talk pochybuji, že by si některý prodejce nepohlídal čistotu semen. Přeci jen je to poměrně nová odrůda.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?), 12.3.2022 13:51

Vladimíre, já je ale nemám z oficiálního zdroje. Takže se to vyloučit nedá. A loni dorostly 150 cm nejmíň, ten metr je teď. Ale ono na tom zase až tak moc nezáleží. Jen jsem se chtěl zeptat, spíš ze zvědavosti.

Milan

host - 60.102 (?), 13.3.2022 12:56

Trochu velký trpaslík. Asi se někde stala chyba. Důležité je, že to to nevadí. Ať se ti i nadále daří.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3010) - 208.138 (?), 14.3.2022 8:49

To mi připomíná tu starou hlášku: "Já mám takovou smůlu, že když si koupím trpaslíka do zahrádky, tak mi vyroste."laugh

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025