Rajčata 2022
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?) 3.3.2022 19:01
Elen, já jsem podobný pokus udělal s Aisla Craig, protože vypadaly nejlíp ze všech odrůd. Dvě jsem dal na okno bez přisvětlení - obě okna západní, světelné podmínky, odražeče i teplota taky stejné. 15.2. tam šly. Ta osvětlená už má plod(y?), ty neosvětlené nerozvíjí poupata. Rozdíl v růstu je sice patrný, ale nijak význačný. Mám za to, ale ověřovat to nebudu, protože to je teď už luxus, že kdybych do nich teď začal svítit červenomodře, situace by se změnila rychle. Jenže jedna žárovka je 54W a osvítí malou plochu.
U nás bylo počasí podobné jako u vás. Světla pramálo. Já jim svítím i letos celodenně (7 - 19/20), ale jen bíle a postupně podle velikosti rostlin zvyšuju počet zdrojů. Ale maximum je 72W celkem pro původně 15 rostlin, takže mnohem míň než loni. I tak je vidět neochota rozvíjet poupata a plody. Ale podle loňské zkušenosti soudím, že až přijdou na balkón a oteplí se, začnou rozvíjet i ta spodní poupata a budou na nich mít rajčata. Ovšem až v květnu. Ty rostliny dobře vědí, na co mají a na co ne. Momentálně mám mezi 10 a 15 plody různých velikostí na Startkách, Stupických a teď i na té osvětlené Aisla Craig. Asi bych měl pěstovat jiné odrůdy, loni jsem měl slušnou úrodu už v březnu, ale ty keříkáče mi po odplození uhynuly a to se mi nelíbí. Možná příští rok zase zkusím Magliu. Jenže mně tu nějak nejde tak dobře jako Tobě a Evě. Jen M. Příroda ví proč.![indecision indecision](/obrazky/smajliky/whatchutalkingabout_smile.gif)
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 60.102 (?), 4.3.2022 13:03
K tomu osvětlení a teplotě cituji z odborné literatury:
-souhrnně možno určit za tepelnou hranici 15 °C, pod níž se projevuje nepříznivý vliv např na kvetení.
-rajčata pochází ze subtropického kde se pravidelně střídá 12- hodinový den se stejně dlouhou nocí. - jsou intermediární.
Obecně lze říct, že většina odrůd si zachovala tyto vlastnosti i v průběhu dalšího šlechtění. Proto je třeba při krátkých dnech potřeba rostlinám přisvětlovat alespoň na těch 12 hodin. Pochopitelně existují i odrůdy, u kterých se podařilo šlechtěním a výběrem dosáhnout toho, že není třeba prodlužovat dobu osvětlení, ale přitom se pochopitelně prodlužují jak doba předpěstování tak i doba kvetení, opylení a růstu plodů.
Každý máme jiné podmínky pěstování a proto každý sám si musí vyzkoušet a vybrat odrůdy, které budou v jeho podmínkách nejlepší. U mne za severním oknem se nejlépe osvědčily: Jednoznačně nejlepší Sarayev Shtambovyi a potom v tomto pořadí Beaverlodge slicer, Bezrassadnyi a Sophie´s choice. Některé, které se zdály že nasadí plody brzy tak oproti těm nejlepším zpozdily (Praleska, Vspyschka), některé u mne nevyhověly potřebě nízkého keříčkového růstu (Lyana rozovyi). Moc spokojený zatím nejsem se Start F1, kterému můj způsob nevyhovuje na rozdíl od některých tyčkových, které jsem zkoušel ji dříve (Stupické, Independence day).
Vladimír
| ![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 6.3.2022 9:43
Vladimíre, ovšem ty teploty nejsou míněny jako průměrné, protože takové průměrné denní teploty se nedosahují někdy ani v červnu a přesto rajčata rostou. Nebo ano? Někde někdo říkal, nejspíš jsi to byl Ty, že opylení přestává být účinné při teplotách nižších než 11°C (degenerovaný pyl). Ale zase: je to bráno tak, že teplota přes den nepřestoupí tuto hranici anebo jako průměrná denní teplota? Pomůže řekněme 5 až 6 hodin přes den, kdy je teplota třeba 17°C? Nebo se tím dokonce myslí teplota půdy? Protože ta ovlivňuje růst i kvetení nejvíc.
Samozřejmě nemluvím o tom, co pěstuju doma, tam jsou neustále v teplotách vyšších, takže ta příčina nižší násady je nejspíš to světlo. Toho dávám letos mnohem míň a je to vidět. Ale chystám se je teď okolo rovnodennosti vyhnat do nově budovaného balkonovníku na východní lodžii. Zjistil jsem totiž, že i bez přikrytí je tam o 1 - 1,5°C tepleji než na západní straně, která je otevřená směrem do říčního údolí. Nejdřív ale začnu tak tříčlennou průzkumnou četou. Nemám strach, že by zmrzly, ale otázka je, jestli budou prosperovat.
Jinak ty Tvoje sazenice vypadají k světu. Takže teď už nám zbývá se modlit, aby bylo slušné počasí.
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 60.102 (?), 9.3.2022 18:53
K těm teplotám: Pokud se jedná o těch 15 °C tak se tím myslí, že se dlouhodobě nepřekročí ani ve dne ani v noci teplota 15 °C. (několik dní). Potom se u takových rajčat projeví různé abiotické poruchy, pozdní kvetení, listové problémy atd. Další hraniční teplota je 12 °C – pokud sazenice jsou po dobu 3 dnů v teplotě nižší, tak uhynou (nemám odzkoušené, ale tvrdí to Fusin Power).
Při kvetení je třeba, aby byla teplota alespoň dvě noci vyšší než 11 °C a ve dne vyšší než 18 °C (kvůli opylování). Právě s tou noční teplotou mám problémy v tom mém pařeništi.
Včera jsem vysel semena všech tyčkových odrůd, které chci letos pěstovat. Měl bych mít 50 odrůd, celkem 64 rostlin.
Dnes jsem byl na zahradě a snažím se už zprovoznit to hluboké pařeniště. Zkouším vytvořit nějakou tepelnou vrstvu, na dno jsem dal suché listí, na to dvě kolečka koňského hnoje, tenkou vrstvu suchého listí, na to jsem pohodil trochu zeminy vyvezené z toho pařeniště. Ušlapal jsem to a zalil jsem to celé močovinou rozpuštěnou v 10 l teplé vodě (vodu jsem donesl z domu, byla to teplá z vodovodu asi 60-65 °C, cestou mně trochu vychladla, tipl bych to tak okolo 50 °C. Dal jsem tam teploměr a v pondělí uvidím, jestli to má nějaký vliv na teplotu v tom pařeništi. Po patnáctém tam přidám ještě vrstvu zeleného jetele, na to další vrstvu suchého listí a močovina. Celé to zaklopím vrstvou zeminy (cca 10-15 cm). Na to černá tkaná a ještě tenká průsvitná PE (zakrývací folie). Sázet chci mezi 25. 31. březnem (rád bych chtěl sázet jen odkvetlé nebo alespoň kvetoucí).
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 60.102 (?), 9.3.2022 22:42
To že semínko vyklíčilo není nic mimořádného. Minimální teplotu uvádějí některé weby 50°F tj.9 °C. Pokud jde o tu teplotu 12 °C, tak jste to asi špatně pochopila. Rajčata snesou i teplotu těsně nad nulou (některá i mráz za určitých podmínek), ale trvalou teplotu pod 12 °C asi nepřežijí..
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 10.3.2022 21:46
Díky za vysvětlení. Pomůže mi to rozhodovat, zda je vzít zase domů nebo nechat v tom mém balkónovém kříženci mezi skleníkem a tunelem, který nazývám balkonovníkem. Samozřejmě teplotu budu bedlivě sledovat.
Zjistil jsem ale, že ten první jsem postavil na tom teplotně horším balkóně. Takže první "průzkumníci" letos půjdou na východ. Počítám, že ještě dřív než je Ty dáš do pařeniště. Ale to bude záviset na počasí - pokud budou hlášeny noční mrazy, zůstanou uvnitř. Všechno důležité je připraveno, zbývá jen instalovat elektriku pro nouzové vytápění. Z toho vrtání do zdi mne bolí zápěstí jako čert.![sad sad](/obrazky/smajliky/sad_smile.gif)
Držím Ti palce, ale upřímně si myslím, že pokud nepřijde nějaká počasová katastrofa, bude to fungovat. Ta močovina by to měla rozjet. Tvoje nevýhoda je, že při náhlých změnách nemůžeš reagovat dostatečně rychle. Jenže s tím nejde hnout. Proto ty palce.
Dneska jsem vysel druhou várku do nižších poloh. Tak doufám, že mi nevyjde jako ta první - to byla katastrofa. 53/71 je hrozné. Ale pátral jsem po problému a možná jeden objevil: naprostým fiaskem skončila semínka, která mi přivezli z Anglie (1/12!). Což mne vede k podezření, že je měli u sebe a na letišti prošli rentgenovým rámem. Většina prodejců semínka balí do kovové fólie, ale tahle od Suttona nebyla. Ale i tak jsem je vysel i v druhé várce, abych to ověřil.
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 81.144 (?), 10.3.2022 21:55
Připravuju se na ochutnávku prvního čeveného rajčátka za oknem. Nějak mně to pěstování v květináči začalo bavit, asi příště zvolím na konzum vhodnější rybízovou drobnoplodou odrůdu než je Start, ze kterého beru řízky. Taková ochutnávka během zimy bude určitě zajímavá a není taková práce s údržbou a plevelem jako na zahradě.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 14.3.2022 18:32
Takže gratuluju. Už proběhla ta ochutnávka nebo teprve bude? Nebuďte zklamán, pokud bude poněkud kyselejší. Dejte vědět, prosím.
Sice mám letos trochu jiné cíle než loni, ale také se brzy dočkám: při zalévání jsem zjistil, že moje první Startka - plod už se začala "stydět", takže možná to přeci jen stihne do konce března. Loni jsem měl jiné odrůdy vyloženě s cílem co nejdřívější sklizně, ale ty odrodily a zašly. Letos jsem vybíral tak, abych měl snad už koncem května a v červnu na balkóně dostatek chutných rajčat a možná i paprik. Zda se to povede bude záležet na Matce Přírodě. Kolem Rovnodennosti už nějaká zkusím vyhodit do balkónovníku - křížence mezi pařeništěm a skleníkem. Doma začíná být tlačenice.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 39.196 (?), 11.3.2022 6:27
Zdravím pane Milane.
To s těmi semeny od Suttonů Vám ověřím i já. Ještě jsem nezašel, chystám se o víkendu. Spíš mě zajímá, jestli by semenům neuškodil i rentgen, kterým projíždí každé zavazadlo na letišti. Nemuseli je mít nutně u sebe.
No a měl bych ještě technické dotazy ohledně fóra. Jakým způsobem docílíte toho, že máte text v odstavcích? Já i když dám několik enterů, pořád je text v jednom souvislém odstavci. A nepřišel jsem ani na to, jak otočit fotky, aby zde nebyly na ležato. Je fakt, že je vkládám z mobilu. Z počítače je to lepší?
Děkuji moc.
Petr
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |