Rajčata 2022

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?) 
16.1.2022 22:23

No, já už si trochu můžu odpovědět sám. Mé stříkání tímto výluhem (ne odvarem!) nemělo valného vlivu. Jinými slovy, ten problém u mne pokračuje a v porovnání s loňskem, kdy jsem nestříkal, i podobným tempem. Takže jsem stříkání přerušil. Je docela i možné, že kdybych je spíš udržoval suchá, tedy je vůbec nestříkal, byla by na tom mírně líp.

Ale když se podívám na ty příznaky, má "jistota", že je to Septorie, je dost otřesena. Tak před 10 dny jsem jim dodal víc draslíku (hnojivem 7-11-36 v zálivce + nějaké stopové prvky), takže mi 2 Startky rozkvetly, zatím jeden květ byl úspěšně opylen, takže mám špendlíkovou hlavičku, ale stav rostlin se nijak viditelně nemění. Nevím, co s tím, takže počkám, jak se to vyvine. Nechci doma používat standardní postřiky.

Vypadají viz foto, je vidět, že zespod stonků už chybí listy, které uvadly. Odstraňuji je pravidelně, abych nepodporoval šíření choroby. Zatím to snad není na úhyn. Spoléhám také trochu na přesazení do větších kontejnerů, které už se kvapem blíží. Zbavím je i balu tím, že je namočím v roztoku lignohumátu. Loni to poněkud urychlilo nasazení květů a plodů.

Milan HP

Dnešní stav, 16.1.
Dnešní stav, 16.1.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 197.140 (?), 17.1.2022 8:53

Milane, myslím, že to je iba fyziologická reakcia,(podobne ako intumescencia) nie sme predsa profesionáli, aby sme im zaistili všetky optimálne podmienky teraz v zime.Všetko sa odvíja aj od kvality koreňového balu.

Ja som začala rýchliť 29. októbra som vysiala iba 3 odrody: Maglia Rosa, Sophie´s Choice a ruský semideterminantný deklarovaný odolný hybrid od firmy Partner Flame F1(Пламя F1)Prvé 2 osvedčené odrody rástli zdravo, majú už nasadené dosť veľké plody ale Flame od 6. listu začal mať problém, aj pri rovnakej starostlivosti zakvitol, ale púčiky vždy opadnú- zrejme sa mu nepáči rýchlenie. Pridávam foto prvých dvoch z 29. decembra.. Novšie dodám, keď budem na tom zdravotne lepšie, som po silvestrovskej operácii Hernie(20cm rez).

Prajem všetkým rajčinofilompevné zdravie a śpešnú sezónu 2022.

Sophie
Sophie
Maglia Rosa
Maglia Rosa

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 17.1.2022 15:58

Ahoj Evi. Držím všechny palce, co jich mám, aby ses rychle hojila. Už jsem Tě tady postrádal. 

Ano, taky mne napadlo, že v tom hraje roli nedostatek světla (dolů už se skoro nic nedostane a denní světlo jakoby vůbec nebylo) a případné chyby v hnojení. A ano, některé ty listy vypadají trochu na tu intumescenci nebo edema. Kořenové systémy jsem měl při pikýrování nejlepší za celou dobu. A v těch kartónech se míň mačkaj než v kelímcích. Uvidím jak na tom jsou, až je budu přesazovat do květináčů. 

Evi, Ty máš s kontejnery zkušenosti. Mám problémy s místem a osvětlením, myslíš, že bych je moh s úspěchem pěstovat v 10l (tyčkové) a 7,5l (dwarfy + Stupice) nádobách? Ty 12l zaberou moc místa. 

Ty Tvoje osvědčené vypadají krásně zdravě. Kdy tak tipuješ první zralé? U mne to bude určitě později než loni.

Milan 

host - 197.140 (?), 17.1.2022 19:27

Milane, prvé zrelé tipujem na  začiatok februára, uvidím. Nejak som sa doteraz nemohla o ne lepšie starať. Mám aj 6 ďalších skorších ruských odrôd, ktoré som vysievala 3. decembra, len sa mi pomiešali menovky,-(ešte pred vzídením mi Daisy zhodila kelimok so semienkami na zem. Dúfam, že ich rozpoznám neskôr.Niektoré už nahadzujú púčiky.

Ak vychytáš správne hnojenie(radšej neprehnojiť a nepreliať) môžeš pestovať v nádobách, ako si uviedol.Hlavne čo najväčšie otvory v dne nádoby, dobrú podmisku a do substrátu pridať aj zeolit. Ja používam nádoby s čiastočne urezaným dnom, v máji potom iba zapustím do záhonu, bez poškodenia koreňov.

Pre túto sezónu mám už vyše 100 nových odrôd na skúšanie, musím ich však zredukovať aspoň na 60, aby som mohla vysadiť aj nejaké moje obľúbené.

Eva T.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 17.1.2022 19:44

Propánajána Evi, 60 odrůd jsem neměl ani za celých těch 5 let. Ale Ty to zvládneš.

Zeolit jsem si musel vyhledat, ale teď je mi jasné proč: podrží dodávané živiny i vzduch. Kolik tak na 10l?

No, já letos žádné rekordy ranosti trhat nebudu. Počítám tak konec března či spíš začátek dubna. Bohužel mi zmrzla rajčata na dozrání v chalupě, takže buď budu jíst sušená nebo kupovat. O to líp pak budou ta čerstvá chutnat.

Hoj se rychle.

Milan

host - 197.140 (?), 18.1.2022 6:47

Milane, pridávam tak od oka, 2 hrste zeolitu asi na 5-7 litrov substrátu.

Mám v databáze už vyše 500 odôd, čo som už pestovala, tento rok bude ťažký výber, hlavným kritériom bude chuť, skorosť a odolnosť odrody, spolu môžem vysadiť max. 90 odrôd. Dúfam, že to zvládnem.

Eva T

Kanadská séria True Nord
Kanadská séria True Nord

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 197.140 (?), 18.1.2022 6:59

Nešlo mi pridať viac obrázkov, lebo som nebola prihlásená, tak dúfam, že to teraz bude fungovať- odroddy, ktoré tento rok určite zaradím do pestovania:

Eva T.

Dwarfy
Dwarfy

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 18.1.2022 11:34

Evi, rozumím-li dobře, tohle jsou letošní novinky. Defiant pojedu také, jsem opravdu zvědav, jaká bude. Jsem rád, že to není biftek. Dáš taky Galahada? Přišel jsem na to, že bifteky jsou míň chutné, když se zavaří, než Startky a Tornáda či jiná cocktailová. Je s nimi snadnější práce, dobře se loupou, ale chuťově to není ono. Stejně budu letos mít bifteků dost.

Můj velmi krátký, tedy oproti Tvému, seznam vypadá takhle:

Mountain Magic, Crimson Crush, Crimson Cocktail, Primabella, Mountain Merit,
Galahad, Defiant, Honey Moon, Consuelo, Mountaineer Pride, Crimson Cherry, Crimson Plum (Nagina), Crimson Blush (Rose Crush), Start, Aisla Craig, Garden Berry a Koralik. Ty poslední 4 budou jako kontrolní vzorek po 1 sazenici. To abych věděl, že a kdy plíseň přišla. sad Na balkón pak přijdou ještě Stupice, Arctic Rose, Pink Passion a pokud vyjde, tak i Orange Paruche. Na zahradu počítám tak do 50 sazenic. Ale jak se znám, není to konečné, určitě nastanou změny.

Milan

host - 221.3 (?), 18.1.2022 20:43

Toto sú moje nové odrody na vyskúšanie, ktoré musím zredukovať pre túto sezónu temer na polovicu, aby som mohla vysadiť aspoň 25 mojich top odrôd. Ak ste niektoré z nich pestovali, prosím poraďte, ktorú tento rok vynechať a naopak, ktorú určite vysadiť.Budem vďačná za každú radu. Na záhradu sa mi vmestí asi 180 koreňov(spolu aj s 30timi v skleníku)

1.AMERICAN RIBBED BLACK
2.BEAUTY LOTRINGA
3.BERKELY TIE DYE PINK
4.FLEUR DE RE´AGIR
5.FLORENTINE BEAUTY
6.MUSHROOM BASKET
MUSHROOM BASKET STRIPPED
8.YELLOW PITANGA
9.YELLOW RUFFLED
10.ZAPOTEC ANANAS RIBBED
11.ZAPOTEC BROWN
12.SHAR PEI
13.STAR
14.STICK
15.TULIP
16.KALIFORNSKYI TULIPAN
17.GILBERTIE PASTE
18.JUBILEE TARASENKO
19.HYBRID 2 TARASENKO
20.LEGENDA TARASENKO
22.ŠTEDRA SLIVKA TARASENKO
21.INDIGO PEAR DROPS PINK
22.DWARF ADELAIDE FESTIVAL
23.CHEROKEE TIGER DWARF
24.DWARF RED HEART
25.PROMETHEUS
26.PINOCCHIO
27.BALKAN TIGER DWARF
28.PEPPERMINT STRIPES Dwarf
29.WHEROKOWHAI
30.SILVERY FIRE TREEE 
31.BUDENOVKA
32.FATIMA
33.ALFONS F1
34.FLAME F1
35.RASPBERRY FLAME F1
36.VIKUSIA F1
37.JACK POT F1
38.RED KOTJAF1
39.SWEET FOUNTAIN F1
40.AMUR TIGER
41.AMUR TIGER PINK
42.SIBERIAN TIGER CLAWS
43.BLACK ICEBERG
44.CHOCOLATE DONUT
45.GOLD PLACERS F1
46.GALAHAD F1
47.DEFIANT F1
48.MOUNTAINEER PRIDE
49.MOUNTAINEER DELIGHT
50.KAS / 21
51.GALEGO
52.MARGARET CURTAIN
63.BLUE PINNEAPPLE
54.AURORA BLUE
55.AFTERNOON DELIGHT
56.SART ROLOISE
57.BARON SOLEMAHER
58.AMAZING GRACE
59.DAGESTANSKIY
60.QUEEN ANNE
61.NEGRO OF SAN MARCOS
62.HARVARD SQUARE
63.BELLE DU COLLEGE
64.PASCAL DE PICARDIE
65.MLLE FORIERS
66.BLUE TOM
67.BLUE CLEMENTINE
68.BARRY'S CRAZY CHERRY
69.BOBBIE
70.STELLATO DI BELLINZONA
71.ICEBERG
72.MARIZOL MAROON
73.LINNAEUS HEART
74.COSMOS
75.MARIZOL MAROON
76.WOOLLY KATE RED
77.BLUSH
78.PURPLE DRAGON
79.INDIGO APPLE
80.PERSUASION
81.GARGAMEL
82.MAR AZUL
83.BLACK MARQUISE
84.RAF
85.MUCHAMIEL
86.NAPOLI
87.DATTERINO-Datterini
89.MIDNIGHT SUN
90.TUNDRA
91.POLARIS
92.CREME BRULEE
93.BELLE DU TOGGENBURG
94.INDIGO KUMQUAT
95.KARMA PINK
96.KARMA PURPLE MULTIFLORA
97.STRIPPED SWEETHEART DARK
98.CORAL QUEEN
99.BLUE RIDGE MOUNTAIN
100.KING OF EARLY
101.NEW KONIGSBERG
102.IDEAL CHERRY
103.BRISCOLINO F1
104. LAGYDNYI
105.SMILEY WOKMS
106. ILJUSHA POPOVICS
107.BLAUE KAZACHSTAN
108. GREEN MOLDAVAN

Eva T.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 19.1.2022 15:06

Evi, jestli nutně potřebuješ redukci, klidně vynech Mountaineer Delight. Není moc vitální a pro porovnání chuti Ti stačí Pride. Není mezi nimi téměř žádný rozdíl, tedy alespoň pro moje chuťové buňky.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025