Rajčata 2022

host - 243.226 (?)
16.1.2022 16:52

Výluh (nikoliv odvar) skořice a hřebíček jsem zkoušel. Pravidelná aplikace oddálila nástup PB do doby, než jsem ji kvůli dovolené čtrnáct dnů vynechal (až v koncem srpna), čeká mě další kolo testování letos. Ale ohledně septoriozy bohužel zkušenost nemám. Odrůdy které na ní trpěly jsem už kdysi vyřadil, a několik let jsem ji neměl ani na ošetřovaných, ani na neošetřovaných rostlinách.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 17.1.2022 20:08

Petře, z toho mála, co jsem zjistil, pro nás vyplývá, že nejsou příbuzné s Crimsony a tudíž nemusí mít tu stejnou míru odolnosti. Bude to pro nás trochu překvápko.

Tu negativní, no možná je to příliš silné slovo, zkušenost s Matt'sem jsem asi měl já loni. Jeho odolnost je limitovaná: vydrželo asi o měsíc, možná 6 neděl, déle než neodolná. Ale i když bylo viditelně dost napadené, asi polovička plodů byla zdravých.

Jen jednu věc byste neměl dělat: nechat ho válet po zemi či netkance. Roste velmi bujně, takže ve spodu bylo pořád vlhké. Nejdřív chytlo septoriózu a pak i pb. Letos ho sice nedám, ale Koralika, podobné rajče, budu vyvazovat na "klec" z lesnického pletiva. Alternativou by pak bylo ho nechat někde z výšky viset. Kdybych nebyl líný, nejspíš by vydrželo i dýl. Chuťově je výborné (8 - 9), ale ty plody jsou opravdu mrňavé.

Defiant mám také a také to bude první sezóna. S těmi ostatními jsem velmi zvědav na vaše zkušenosti.

Milan HP

host - 247.60 (?), 21.1.2022 14:41

Dobrý den, můžu se prosím zeptat, kde jste sehnal semínka SUTTONS? Na webu píšou (stejně jako ostatní prodejci rostlin a osiva v Británii), že díky Brexitu do EU nic nezasílaj, ani semeno. Já tam nakupoval často a loni hořce zaplakal... A teď zírám SUTTONS :-)
Moc děkuju.

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 221.3 (?), 21.1.2022 15:33

Ak chcete nejaké plesniodolné, dostať aj na českých weboch, napr. aev-vs.cz

Eva T.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 21.1.2022 18:19

Jak píše Eva T., některá jsou k dostání na českých webech. Dobrasemena je prodávají za slušnou cenu.

Pokud byste chtěl celou sérii plísniodolných od Sutton's, německý eshop bobbyseeds má myslím celý sortiment. A spoustu dalšího. Žádné clení a podobně. Jsou dražší než u nás, ale lacinější než v GB. A myslím, že je to dodavatel, který rozumí rajčatům velmi dobře. Už jsme od něj objednávali.

Milan HP

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 21.1.2022 20:04

díky za tip. A nejen pro rajčata, podívám se i jaký mají květák nebo zelí. Walter

host - 247.60 (?), 22.1.2022 7:01

Paráda, všem moc děkuju.

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 221.3 (?), 22.1.2022 8:17

Túto sezónu chcem vyskúšať 4 Tarasenkove odrody vyšľachtené v 80-tych rokoch minulého storočia.

Feodosiy Makarovich Tarasenko bol učiteľom fyziky vo Voroneži na Ukrajine, amatérsky záhradník, šľachtiteľ, tvorca viac ako 50 odrôd paradajok, ktoré nazýval hybridmi, ale sú to klasické OP odrody.Mali by byť vysoko úrodné a pomerne odolné k chorobám.🍅

Pridávam ich obr. s popismi. Uvidíme, či budú také, ako sa o nich píše.

Eva T

Hybbrid 2 Tarasenko
Hybbrid 2 Tarasenko
Legenda Tarasenko
Legenda Tarasenko

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 22.1.2022 9:47

Evi, vypadají zajímavě. Ale asi nejsou raná, že? U jednoho jsi uvedla DTM 85 - 95. To už je docela pozdní. Jak jsou na tom ty ostatní?

Milan

Many31 - (7) - 39.196 (?), 21.1.2022 21:13
Dobrý den. Psal jsem to v jednom z předchozích příspěvků, mám v Anglii bratrance, který je objednal na anglickou adresu a dovezl mi je, když dojel na Vánoce domů 🙂 Teď jsem se Milane díval na Bobby Seeds a celou kolekci od Suttonů nemají, jen to, co seženete i zde. Nicméně jejich nabídka PhR odrůd se neustále rozrůstá, jak se dívám. Mají toho podstatně víc, než když jsem u nich objednával v listopadu 👍 A děkuji za rady s Matt's Wild Cherry, dám na to pozor. Petr

host - 243.226 (?), 16.1.2022 16:52

Výluh (nikoliv odvar) skořice a hřebíček jsem zkoušel. Pravidelná aplikace oddálila nástup PB do doby, než jsem ji kvůli dovolené čtrnáct dnů vynechal (až v koncem srpna), čeká mě další kolo testování letos. Ale ohledně septoriozy bohužel zkušenost nemám. Odrůdy které na ní trpěly jsem už kdysi vyřadil, a několik let jsem ji neměl ani na ošetřovaných, ani na neošetřovaných rostlinách.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz