Rajčata 2022

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 12.64 (?) 
30.1.2022 15:00

V pohode, aj mne to pomáha v orientácii. Len napr. u tých, ktoré som ešte nepestovala je popis odrody zo zdrojov nájdených na nete.

U tých čo som už pestovala, pridávam vlastné foto a upravím a doplním tiež vlastné hodnotenie.

Priebežne tu niečo pridám. Takže teraz jedno z mojich najobľúbenejších srdcí- pestujem už 3. sezónu.

Eva T.

Mrs. Schlaubaugh Famous Strawberry
Mrs. Schlaubaugh Famous Strawberry

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 30.1.2022 20:01

Třetí sezóna, to už je u Tebe velký úspěch, ne? Díky za udělení "copyrightu".smileyFamous Strawberry už je uložená.

Evi, tak jsem tak mudroval (nemaje nic lepšího na práci) proč jsou ta moje rajčata letos (ale i částečně vloni) tak paťatá, když jiné roky mi rostly jak šílenci. A přišel jsem na to, že to bude těmi růstovýmí červeno-modrými žárovkami. Loni jsem je na sazenice ven vůbec nepoužil a letos na tyhle také ne - pouze denní bílou. A výsledkem jsou silné stonky a krátká internodia. Listy jsou také mnohem menší. Přitom ale první květy i plody se objevily o cca 10 dní dřív a mnohem níž. Nevím, třeba se to ještě nějak negativně projeví, ale mně to dává smysl: ta světla jsou určená na marjánku, která musí mít hmotu. Používáš ještě ty čm grow LEDky?

Milan

P.S. Přidávám dnešní foto Startky s plodem, který se normálně vyvíjí.

30.1.22
30.1.22

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 63.88 (?), 31.1.2022 22:21

U mne na okně vypadají nyní sazenice rajčat takto.  Výška všech je do 20 cm. Včera vykvetl první květ na Sarayev Shtambovyi.

Vladimír

Sazenice keříčkových rajčat
Sazenice keříčkových rajčat

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 12.64 (?), 1.2.2022 7:47

Vladimíre, pekné sadeničky vzhľadom na to, že ich neprisvetľuješ.  Daj potom hodnotenie, ako sa ti darili v parenisku, niektoré som ešte nepestovala, ako napr.. Vspyschka a Praleska, ďalej Kermerovets, Bezrassadnyi, Kalinka, Jagodka, Beavelodger slicer, Lyana Rozovyi. 42 Days som kedysi mala z belgického zdroja a vôbec nezodpovedal popisu. Mne zatiaľ na rýchlenie najviac vyhovujú Sophie´s Choice a Maglia Rosa.

Eva T.

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 1.2.2022 20:46

Moje zimní "rajská zahrada" zahrnuje 4 české balkónovky, vysazené 1. 12. 2021. Prospívají celkem dobře. Jsou zasazené do výsevního substrátu, umístěné v koupelně na východním okně, přes noc je zacloním, aby na ně nešlo teplo. 1x přihnojeny lignohumátem a 1x Kristalonem 7,5-12-36. Prakticky jim nepřisvětluji, pouze asi 5x na konci prosince a asi 5x byly přes poledne na 2 - 3 hodiny ve skleníku. Aktuální výška: Bajaja 23 cm, Vilma 22 cm, Venus 18 cm, Azték 14 cm, viz snímek z dnešního dne. Zdraví Mirek

Rajčata 1. 2. 2022
Rajčata 1. 2. 2022

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 1.2.2022 22:33

Míro, jsou parádní a vypadají naprosto zdravě. Jako schůdečky. A co obligátní Startku, loni tak úspěšnou, taky pěstuješ?

Milan

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 2.2.2022 12:36

Milane, letos jsem od Startky upustil, s trpaslíky je to mnohem jednodušší, jsou méně nároční. Ovšem jestli dají nějaké plody, chuťově ji zcela jistě nedostihnou. Je to holt něco za něco. Mir.

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 12.64 (?), 2.2.2022 13:23

Dnes je magický dátum:  2. 2. 2022 rajčinky z výsevu 5. decembra mi kvitnú, na 1 už vidno plodíky, (vysiala som 6 odrôd- 5 ruských determinantných a semidet. +Subarctic Plenty - žiaľ ešte nevyklíčené mi ich vtedy Daisy zhodila z okna a spoľahlivo idetifikovať sa dá iba Subarctic Pl.)

Z výsevu 29. októbra začína meniť farbu prvý plod Sophie´s Choice, počítam, že do nedele už bude červený. Maglii rose to bude trvať trocha dlhšie, keď som ležala v nemocnici zopár súkvetí opadlo a 1 vetvičku deti zlomili.🍅

Eva T.

výsev 5. dec.2021
výsev 5. dec.2021
výsev 29. októbra 2021
výsev 29. októbra 2021
Sophie´s Choice
Sophie´s Choice
Maglia Rosa
Maglia Rosa

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 2.2.2022 22:51

Evi, bude ještě "magičtější" datum: 22.2.2022.wink

Jsou parádní. I ta Subarctic Plenty je větší než ty moje. Svítila's jim? A když, jak moc a čím? Já jsem rád, že ty moje letos tak neblázní, ale nejsem si jist, jak jsem toho docílil. Tedy nerozumín dobře tomu, co to způsobilo. Hokus pokus jede dál. 

Asi Tě časem o pár semínek SAPlenty poprosím. Už jsi ji ochutnala? Pokud ano, na stupnici 0 - 10, jak ji hodnotíš? Asi by mohla jít do balkonovníku už koncem března, případně začátkem dubna, když je tak chladu odolná.

Milan

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 12.64 (?), 3.2.2022 10:26

Ano, Milane,

prisvecovala som im asi 4 hod. denne, ak bol príliš tmavý, zamračený deň aj dlhšie zo začiatku iba bielou studenou led lampičkou pri počítači neskôr 15w led Grow panelom.

Počas týždenného pobytu v nemocnici od Silvestra, ich nikto rak nerozmaznával, ale prežili.

Sub Arctic Plenty mi chutia, podobne ako Startky, ibaže nerastú tak vysoko. Vlani som ich siala pre skleník 18. januára (miesto Stupických), pomerne skoro zarodili, ale nevydržali tam celé leto, čo mi nevadilo, aspoň sa mi uvoľnilo miesto. Asi pred 4 rokmi som ich rýchlila aj na okne, bola som spokojná. Ja sa totiž nesnažím u determinamtných rajčín udržať rodivosť za každú cenu až do jesene, čo ani nie u mnohých odrôd možné.

Eva T

Subarctic Plenty
Subarctic Plenty
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky >